Cabinet Ministers of India GK 2024 with MCQ

In this session, we will learn the new Cabinet Ministers of India GK 2024 with MCQ. These GK will be your all types of examinations. Let’s go for discuss.

Cabinet Ministers of India GK 2024

Cabinet Ministers of India GK 2024

Q1) How many ministers including the Prime Minister participated in the 18th Lok Sabha?

A. 72
B. 80
C. 85
D. 90

Answer: A. 72

Q2) What is the number of women in the Union Council of Ministers?

A. 12
B. 15
C. 16
D. 07

Answer: D. 07

Q3) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space are with whom?

A. Narendra Modi
B. Rajnath Singh Singh
C. Amit Shah
D. Nitin Gadkari

Answer: A. Narendra Modi

Q4) Who has become the Minister of Defence Ministry?

A. Amit Shah
B. Rajnath Singh
C. Nirmala Sitharaman
D. Narendra Singh Tomar

Answer: B. Rajnath Singh

Q5) Who has become the Minister of Defence Ministry?

A. Narendra Singh Tomar
B. S Jaishankar
C. Smriti Irani
D. Amit Shah

Answer: D. Amit Shah

Q6) Who has become the minister of Ministry of Road Transport and Highways?

A. Nitin Gadkari
B. Nirmala Sitharaman
C. Narendra Singh Tomar
D. Arjun Munda

Answer: A. Nitin Gadkari

Q7) Who has become the Finance Minister and Corporate Affairs Minister?

A. Piyush Goyal
B. Smriti Irani
C. Nirmala Sitaraman
D. S Jaishankar

Answer: C. Nirmala Sitaraman

Q8) Who has become the Minister of Agriculture and Farmers Welfare Ministry?

A. Dharmendra Pradhan
B. Piyush Goyal
C. Arjun Munda Munda
D. Shivraj Singh Chouhan

Answer: D. Shivraj Singh Chouhan

Q9) Who has become the Foreign Minister?

A. Pralhad Joshi
B. Narayan Rane
C. Arjun Munda
D. S Jaishankar

Answer: D. S Jaishankar

Q10) Who has become the Minister of Tribal Affairs Ministry?

A. Jual Oram
B. Dharmendra Pradhan
C. Sarbanand Sonowal
D. Virendra Kumar

Answer: A. Jual Oram

Q11) Who has become the Minister of Women and Child Development?

A. Annapurna Devi
B. Uma Bharti
C. Anupriya Singh Patel
D. Sadhvi Niranjan Jyoti

Answer: A. Jual Oram

Q12) Who has become the Minister of Health and Family Welfare?

A. Amit Shah
B. Jagat P Nadda
C. Nirmala Sitharaman Varelirmala Sithara
D. Narendra Singh Tomar

Answer: B. Jagat P Nadda

Q13) Who has become the Minister of Power, Housing and Urban Affairs?

A. Manohar Lal Khattar
B. Dharmendra Pradhan Pradhan
C. Jitan Ram Manjhi
D. Lalan Singh

Answer: A. Manohar Lal Khattar

Q14) Who has become the Minister of Heavy Industries, Minister of Steel?

A. Lalan Singh
B. H.D. Kumaraswamy
C. Piyush Goyal Goyal
D. Sarbananda Sonowal

Answer: B. H.D. Kumaraswamy

Q15) Who has become the Commerce and Industry Minister?

A. Dharmendra Pradhan
B. Jitan Ram Manjhi
C. Lalan Singh
D. Piyush Goyal

Answer: D. Piyush Goyal

Q16) Who has become the Education Minister?

A. Virendra Kumar Khatik
B. Dharmendra Pradhan
C. Giriraj Singh
D. Kiren Rijiju

Answer: B. Dharmendra Pradhan

Q17) Who has become the Minister of Micro, Small and Medium Enterprises?

A. Amit Shah
B. Jagat Prakash Das
C. Jitan Ram Manjhi
D. Narendra Singh Tomar

Answer: C. Jitan Ram Manjhi

Q18) Who has become the Minister of Micro, Small and Medium Enterprises?

A. Manohar Lal Khattar Kina
B. D endra Pra
C. Jitan Ram Manjhi
D. Lalan Singh

Answer: D. Lalan Singh

Q19) Who has become the Minister of Ports, Shipping and Waterways?

A. Jitan Ram Manjhi
B. Lalan Singh
C. Sarbananda Sonowal
D. Dharmendra Pradhan

Answer: C. Sarbananda Sonowal

Q20) Who has become the Minister of Social Justice and Empowerment?

A. Virendra Kumar Khatik
B. Pralhad Joshi
C. Jual Oram
D. Ashwini Vaishnaw

Answer: A. Virendra Kumar Khatik

Q21) Who has become the Civil Aviation Minister?

A. Rao Inderjit Singh
B. Arjun Ram Meghwal
C. Jayant Chaudhary
D. Kinjarapu Ram Mohan Naidu

Answer: D. Kinjarapu Rammohan Naidu

Q22) Who has become the Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Minister of New and Renewable Energy?

A. Virendra K Khatik
B. Pralhad Joshi
C. Giriraj Singh
D. Kiren Rijiju

Answer: B. Pralhad Joshi

Q23) Who has become the Textile Minister?

A. Giriraj Singh
B. Ashwini Vaishnaw
D. Bhupendra Yadav
C. Jyotiraditya Scindia

Answer: A. Giriraj Singh

Q24) Who has become the Railway Minister, Information and Broadcasting Minister, Electronics and Information Technology Minister?

A. Giriraj Singh
B. Ashwini Vaishnaw
C. Jyotiraditya Scindia
D. Bhupendra Yadav

Answer: B. Ashwini Vaishnaw

Q25) Who has become the Communications Minister, Minister of Development of North Eastern Region?

A. Ashwini Vaishnaw
B. Jyotiraditya Scindia
C. Bhupendra Yadav a Yadav
D. Giriraj Singh

Answer: B. Jyotiraditya Scindia

Q26) Who has become the Minister of Environment, Forest and Climate Change?

A. Annapurna Devi
B. Gajendra Singh Shekhawat
C. Bhupendra Yadav
D. Kiren Rijiju

Answer: C. Bhupendra Yadav

Q27) Who has become the Culture Minister and Tourism Minister?

A. Hardeep Singh Puri
B. Gajendra Singh Shekhawat
C. Kiren Rijiju
D. Mansukh L. Mandaviya

Answer: B. Gajendra Singh Shekhawat

Q28) Who has become the Minister of Parliamentary Affairs, Minister of Minority Affairs?

A. Jyotiraditya
B. Bhupendra Yadav
C. Kiren Rijiju
D. Dharmendra Pradhan

Answer: C. Kiren Rijiju

Q29) Who has become the Minister of Petroleum and Natural Gas?

A. Jitendra Singh
B. Rao Inderjit Singh
C. Hardeep Singh Puri
D. Arjun Ram Meghwal

Answer: C. Hardeep Singh Puri

Q30) Who has become the Minister of Labor and Employment, Youth Affairs and Sports?

A. Annapurna Devi
B. jenDY Jendra Shekhawat
C. Mansukh Mandaviya
D. Kiren Rijiju

Answer: C. Mansukh Mandaviya

Q31) Who has become the Coal Minister and Mines Minister?

A. Chirag Paswan
B. Bhupendra Yadav
C. C.R. Patil
D. G. Kishan Reddy

Answer: D. G. Kishan Reddy

Q32) Who has become the Minister of Food Processing Industries?

A. Chirag Paswan
B. Jitendra Singh
C. Arjun Ram Meghwal
D. Prataprao Ganpatrao Jadhav

Answer: A. Chirag Paswan

Q33) Who has become the Minister of Food Processing Industries?

A. G. Kishan Reddy
B. C.R. Patil
C. Jitin Prasada
D. Pankaj Chaudhary

Answer: B. C.R. Patil

Q34) On whose advice does the President constitute the Council of Ministers?

A. Prime Minister
B. Speaker of the Lok Sabha
C. Rajya Sabha Chairman
D. vice-president

Answer: A. Prime Minister

Q35) Under which article is the Council of Ministers constituted by the President?

A. Article 75
B. Article 76
C. Article 77
D. Article 74

Answer: D. Article 74

Q36) Under which article the Prime Minister is appointed by the President?

A. Article 75(1)
B. rticle 76(1)
D. Article 78(1)
C. Article 77(1)

Answer: A. Article 75(1)

Modi 3.0 Minister of State (Independent Charge):

Minister of StateMinistry
Rao Inderjit SinghPlanning, Statistics and Programme Implementation, Culture
Dr Jitendra SinghPrime Minister’s Office, Atomic Energy, Space, Science and Technology, Earth Sciences, Employees, Public Grievances, Pensions
Arjun Ram MeghwalLaw and Justice, Parliamentary Affairs
Prataprao Jadhav (Shiv Sena)Health and Family Welfare, AYUSH
Jayant Chaudhary (RLD)Education, Skill Development and Entrepreneurship
Jitin PrasadaMinistry of Commerce and Industry: Electronics and Information Technology
Shripad NaikMinistry of Power; Ministry of New and Renewable Energy
Pankaj ChaudharyMinistry of Finance
Krishanpal GurjarMinistry of Cooperation
Ramdas AthawaleMinistry of Social Justice and Empowerment
Ram Nath ThakurMinistry of Agriculture and Farmers Welfare
Nityanand RaiMinistry of Home Affairs
Anupriya PatelMinistry of Health and Family Welfare: Ministry of Chemicals and Fertilizers
V. SomannaMinistry of Jal Shakti, Ministry of Railways
Dr. Chandrasekhar PemmasaniMinistry of Rural Development, Ministry of Communications
S. P. Singh BaghelMinistry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying: Ministry of Panchayati Raj
Shobha KarandlajeMinistry of Micro, Small and Medium Enterprises, Ministry of Labour and Employment
Kirtivardhan SinghMinistry of Environment, Forest and Climate Change; Ministry of External Affairs
Shantanu ThakurMinistry of Ports, Shipping and Waterways
Suresh GopiMinistry of Petroleum and Natural Gas; Ministry of Tourism
Dr. L. MuruganMinistry of Information and Broadcasting; Ministry of Parliamentary Affairs
Ajay TamtaMinistry of Road Transport and Highways
Bundi Sanjay KumarMinistry of Home Affairs
Bhagirath ChoudharyMinistry of Agriculture and Farmers Welfare
Sanjay SethMinistry of Defence
Ravneet Singh ViduMinistry of Food Processing Industries: Ministry of Railways
Durga Das UdkeMinister of State in the Ministry of Tribal Affairs
Defence Nikhil KhadseMinistry of Youth Affairs and Sports
Sukant MajumdarMinistry of Education; Ministry of Development of North Eastern Region
Savitri ThakurMinistry of Women and Child Development
Tokhan SahuMinister of State in the Ministry of Housing and Urban Affairs
Raj Bhushan ChoudharyMinistry of Jal Shakti
Bhupati Raju Srinivas VermaMinistry of Heavy Industries and Ministry of Steel
Harsh MalhotraMinistry of Corporate Affairs; Minister of State in the Ministry of Road Transport and Highways
Nimuven Jayantibhai BambhaniaMinistry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Murlidhar MoholMinistry of Cooperatives and Ministry of Civil Aviation
George KurienMinistry of Minority Affairs; Minister of State in the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying
Pavitra MargheritaMinistry of External Affairs, Ministry of Wheat
B.L. VermaMinistry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution; Ministry of Social Justice and Empowerment
Kamlesh PaswanMinistry of Rural Development
Satish Chandra DubeyMinistry of Coal, Ministry of Mines

Previous General Knowledge:

Thank You

3 thoughts on “Cabinet Ministers of India GK 2024 with MCQ”

Leave a Comment