Daily Current Affairs of 1 June 2024 with MCQ

In this session, you will read the current affairs of 1 June 2024 with MCQ. These current affairs will help those students, who are prepare to the government jobs. Let’s for discuss.

Current Affairs of 1 June 2024

Current Affairs of 1 June 2024

Q1) In which country is the multi-national military exercise ‘Red Flag 24’ being organized?

A. India
B. Japan
C. France
D. USA

Answer: D. USA

Important Point:

  • A contingent of the Indian Air Force (IAF) recently arrived at Eielson Air Force Base in Alaska to participate in the prestigious multi-national exercise, Red Flag 24.
  • It is being organized in two phases at Nellis Air Force Base in Nevada and Eielson Air Force Base in Alaska.
  • Red Flag exercises have been conducted since 1975.

About USA:

  • Capital: Washington DC
  • Currency: American Dollar
  • President: Joe Wyden
  • Vice-President: Kamala Harris

Current Affairs:

  • USA tops Startup Funding Global Ranking 2023
  • Joint exercise ‘Vajra Prahar’ between India and America took place in Umroi (Meghalaya)
  • USA tops in terms of Fintech Unicorns
  • Largest statue of ‘Dr. Bhimrao Ambedkar’ outside India unveiled in Maryland (USA)
  • USA tops in terms of gold reserves (India-9th)

Q2) When is World No Tobacco Day celebrated every year?

A. 28 May
B. 29 May
C. 30 May
D. 31 May

Answer: D. 31 March

Important Points:

  • When is World No Tobacco Day celebrated every year.
  • The World Health Organization announced the celebration of World No Tobacco Day in the year 1987 to raise awareness about the dangerous effects of tobacco consumption.
  • The theme of World No Tobacco Day 2024 is “Protecting children from tobacco industry interference”.

Q3) DRDO recently successfully test fired RudraM-II missile, which type of missile is it?

A. Surface to Surface
B. Air to Surface
C. Air to Air
D. None of these

Answer: B. Air to Surface

About DRDO:

  • Headquarters: New Delhi
  • Formation: 1958
  • Chairman: Sameer V. Kamat

DRDO Current Affairs:

QuestionsAnswer
Where did DRDO successfully test the SMART system for the Indian Navy?Odisha
Where did DRDO successfully test the ITCM cruise missile recently?Odisha
Which organization has recently developed India’s ‘lightest bullet proof jacket’?DRDO
Where will the first multi-model logistics park be built by Reliance Industries Limited?Chennai

Q4) Where will the first multi-model logistics park be built by Reliance Industries Limited?

A. Gujarat
B. Assam
C. Tamil Nadu
D. Haryana

Answer: C. Tamil Nadu

Important Point:

  • Construction of a Rs 1,424 crore multimodal logistics park at Mappedu near Chennai will begin in June.
  • The park aims to revolutionise logistics in the region with facilities for cargo handling, intermodal transfer and repacking, leading to efficiency and cost effectiveness.
  • The park is close to major ports and is expected to handle 7.17 million tonnes of cargo over 45 years.

Important Point:

About Tamil Nadu:

  • Capital: Chennai
  • Chief Minister: M.K. Stalin
  • Governor: RN Ravi

Tamil Nadu current affairs:

  • Tamil Nadu topped LEADS ranking.
  • Nilgiri Tahr Project started in Tamil Nadu.
  • 6th edition of Khelo India Youth Games held in Tamil Nadu.

Q6) In which city will India’s first urban ropeway be ready?

A. Varanasi
B. Sanchi
C. Udaipur
D. Bangalore

Answer: A. Varanasi

Important Point:

  • The first section of India’s first urban ropeway project in Varanasi will connect Varanasi Cantonment Railway Station to Rathyatra by August 2024 under the ‘Parvatmala Project’.
  • Constructed by Vishwa Samudra Engineering in partnership with Switzerland’s ‘Barthollet Machinebau AG’, the project is designed to carry 96,000 passengers per day, improving connectivity in congested areas.

Q7) Which ministry has recently launched the Mass Communication Internship Programme?

A. Home Ministry
B. Ministry of Jal Shakti
C. Ministry of External Affairs
D. Ministry of Agriculture

Answer: B. Ministry of Jal Shakti

Important Point:

  • Recently, the Department of River Development and Ganga Rejuvenation, under the Ministry of Jal Shakti, has announced the Mass Communication Internship Program.
  • Under this program, research scholar students will be included as interns.
  • The duration of internship will be six to nine months. On completion of the internship program, the candidates will be given an honorarium of Rs 15,000 per month and a certificate of internship.
  • Water Power Minister: Gajendra Singh Shekhawat

Q8) Where was the Antarctic Treaty Consultative Meeting held?

A. Mumbai, Maharashtra
B. Kochi, Kerala
C. Hyderabad, Telangana
D. Guwahati, Assam

Answer: B Kochi, Kerala

Important Point:

  • The 46th Antarctic Treaty Consultative Meeting and the 26th Committee on Environmental Protection meeting were held in Kochi, Kerala, hosted by India.
  • It was held from May 20 to May 30, 2024. During the event, Union Minister Kiren Rijiju announced India’s plan to set up an Antarctic research station, Maitri-II.

About Kerala:

  • Capital: Thiruvananthapuram
  • CM: P Vijayan
  • Governor: Arif Mohammad Khan

Kerala Current Affairs:

  • First solar boat launched in India – Suryashu. 9th edition of Malabar River Festival begins.
  • Kerala is the most Educated States.
  • 1 Gram Panchayat 1 Play Ground Scheme is launched by Kerala Government.

Q9) Where was the ‘Asian Arm Wrestling Championship 2024’ held recently?

A. New Delhi, India
B. Kazan, Russia
C. Tashkent, Uzbekistan
D. Beijing, China

Important Point:

  • Indian arm wrestlers won seven medals: one gold and six bronze at the Asian Arm Wrestling Championships in Tashkent, Uzbekistan.
  • Shrimati Jha won the only gold for India in the left arm para category and a bronze in the right arm para category.
  • Lakshman Singh Bhandari and Sachin Goyal won two and one bronze medal respectively.
  • Ibi Lolen won two bronze medals in the women’s category.

Q10) Who recently won the International Booker Prize 2024?

A. Gitanjali Shree
B. Georgieva Gospidinov
C. Jenny Erpenbeck
D. Purnima Devi Burman

Answer: C. Jenny Erpenbeck

  • The International Booker Prize was announced in London in May 2024. This time the award has been given to Jenny Erpenbeck, author of the book ‘Kairos’ and translator Michael Hoffman.
  • Jenny Erpenbeck is the first German writer to receive the Booker. At the same time, Michael Hoffman is the first man to receive this award.

Previous Current Affairs:

For Government Jobs searching: Click Here

Thank You

1 thought on “Daily Current Affairs of 1 June 2024 with MCQ”

Leave a Comment