Daily Current Affairs of 11 May 2024 with MCQ

In this session, we are uploading the current affairs of 11 May 2024 with mcq basic with detail. You can read the current affairs for your examination and boost your knowledge. Let’s go for discuss current affairs of 11 May 2024.

Current Affairs of 11 May 2024

Q1) Where did the Indian Army and Air Force conduct Gagan Strike-2 exercise?

A. Rajasthan
B. Punjab
C. Assam
D. Visakhapatnam

Answer: B. Punjab

Important Point:

  • Indian Army and Air Force conducted a joint exercise named Gagan Strike-II.
  • Where: In Punjab
  • The Kharga Corps of the Indian Army, under the aegis of the Army’s Western Command, successfully conducted a three-day joint exercise with the Indian Air Force (IAF) at multiple locations in Punjab.
  • Indian Air Force Chief: Air Chief Marshal Vivek Ram Chaudhary
  • Indian Army Chief: General Manoj Pandey

About Punjab:

  • Formation: 1 November 1966
  • Capital: Chandigarh
  • Governor: Shri Banwarilal Purohit
  • Chief Minister: Shri Bhagwant Singh Mann
  • Assembly: 117
  • Lok Sabha: 13
  • Rajya Sabha: 7
  • Language: Punjabi
  • Districts: 23

Punjab Current Affairs:

  • Punjab becomes the first state to map all ‘accident hotspots’.
  • Punjab CM launches scheme for ‘doorstep services’.
  • Punjab Chief Minister honored with ‘Certificate of Excellence’.
  • Punjab Government launches Mission ‘Hope Initiative’ to make the state drug free.
  • Nawapind Sardaran village of Punjab received the best tourism village award.

Q2) How much did India contribute to the United Nations Anti-Terrorism Trust Fund?

A. 5 lakh USD
B. 2 lakh USD
C. 4 lakh USD
D. 1 lakh USD

Answer: A. 5 lakh USD

  • India contributed US$500,000 to the UN Anti-Terrorism Trust Fund.
  • This reflects India’s support to UNOCT’s global programs-primarily Countering the Financing of Terrorism and the Countering Terrorist Travel Programme.

Q3) According to a recent report, what percent decline was seen in the population growth rate in Nepal?

A. 0.75%
B. 0.80%
C. 0.90%
D. 0.92%

Answer: D. 0.92%

Important Point:

  • Nepal’s population growth rate has been historically low at 0.92% per year over the past decade.
  • According to the report released by the National Statistical Office (NSO), it is the slowest in the last 80 years.
  • The current population is approximately 29.2 million, an increase of 2.7 million from mid-April 2011 to mid-April 2021.
  • National average life expectancy in Nepal has increased to 71.3 years
  • Nepal has made progress in reducing infant mortality, falling from 40 per 1,000 in 2011 to 17 per 1,000 in 2021.

About Nepal:

  • Capital: Kathmandu
  • Currency: Nepali Rupee
  • President: Ram Chandra Paudel
  • Prime Minister: Pushp Kamal Dahal

Q4) Who became the first Indian to take 350 wickets in the history of T20?

A. Deepak Chahar
B. Rashid Khan
C. Mohammad Siraj
D. Yuzvendra Chahal

Answer: D. Yuzvendra Chahal

Important Point:

  • Yuzvendra Chahal became the first Indian player to take 350 wickets in a T20.
  • Chahal’s historic wicket came in the IPL by dismissing Rishabh Pant, which was his 350th wicket in his 301st T20 match.
  • Yuzvendra Chahal has become the first bowler for India and the fifth in the world to take 350 wickets in T20.
  • Before Chahal, Rashid Khan, Sunil Narine, Imran Tahir, and Shakib Al Hasan have touched the figure of 350.
  • Yajuvendra Chahal is the only bowler to take 200 wickets in IPL.

Q5) Who was appointed the head coach of the Indian men’s basketball team ?

A. Harendra Singh
B. Dilip Tirkey
C. Scott Fleming
D. Roger Binney

Answer: C. Scott Fleming

  • Scott Fleming is an American college professional basketball coach. He has 38 years of coaching experience.
  • Prior to this, he served as the Senior Director of Basketball Operations at NBA India. He was previously the head coach of the India national basketball team, which he coached from 2012 to 2015.

Q6) The Pyrenees Mountains, which were in the news recently, form the natural border between which two countries?

A. France and Switzerland
B. Finland and Russia
C. Pakistan And Afghanistan
D. Spain and France

Answer: D. Spain and France

Important Point:

  • The French President hosted Chinese President Xi Jinping at the Pyrenees Tourmalet pass for private talks.
  • The Pyrenees form a natural border between Spain and France, extending 500 km from the Mediterranean Sea to the Atlantic. Formed by the collision of Iberia with Eurasia, it is politically divided between Spain and France, with Andorra in the middle.

Q7) Who has recently become the President of Russia for the fifth time?

A. Emmanuel Macron
B. Vladimir Putin
C. XI Jinping
D. Asif Ali Zardari

Answer: B. Vladimir Putin

Important Point:

  • Vladimir Putin was sworn in as President of the Russian Federation for the fifth time on 7 May 2024 for a six-year term.
  • Western countries, led by the United States, have been opposing Putin since Russian troops invaded and annexed Ukraine’s Crimea region in 2014. Presidential elections were held in Russia between 15 and 17 March 2024.
  • Vladimir Putin stood as an independent candidate in this election.
  • The Russian Central Election Commission allowed only three opposition candidates to contest the presidential election.

About Russia:

  • Capital: Moscow
  • Currency:
  • Prime Minister:
  • President:

Q8) Whom did China recently appoint as its new ambassador to India?

A. Xu Feihong
B. Sachin Tendulkar
C. Mukesh Ambani
D. Ananya Pandey

Answer: A. Xu Feihong

  • China has appointed Xu Feihong as its new ambassador to India.
  • He will replace Sun Weidong, who completed his tenure in India in October 2022. Chinese President Xi Jinping has appointed senior diplomat Xu Fenghong to the post after a long delay of 18 months, amid frozen relations between the two countries over the eastern Ladakh military standoff.

Q9) Who recently won the World Snooker Championship 2024 title?

A. Ronnie O’Sullivan
B. Lando Norris
C. Kadren Wilson
D. Stephen Hendry

Answer: C. Kadren Wilson

  • Kieran Wilson wins the World Snooker Championship 2024.
  • This was Kieran Wilson’s first snooker world title, in which he defeated Jack Jones.
  • He became the 23rd player to win the World Snooker Championship.
  • Prize money: £500,000

Q10) Who recently won the Miami Grand Prix 2024 title?

A. Lando Norris
B. Kadren Wilson
C. Stephen Hendry
D. Ronnie O’Sullivan

Answer: A. Lando Norris

  • Lando Norris scored his first Grand Prix victory at the Miami Grand Prix.
  • The victory for the young British driver from the company McLaren sent shockwaves through the world of motorsport, with Red Bull Racing’s Max Verstappen ending his campaign in second place. Ferrari’s Charles Leclerc finished in third place.

Races held so far this season:

Max Verkstappen (Redbull):

  • Saudi Arabian Grand Prix
  • Las Vegas Grand Prix
  • Japanese Grand Prix
  • Chinese Grand Prix

Carlos Sainz (Ferrari):

  • Australian Grand Prix

Lando Norris (McLaren):

  • Miami Grand Prix

Previous Current Affairs

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 11 May 2024 with MCQ”

Leave a Comment