Daily Current Affairs of 13 May 2024, with MCQ

In this session, we will discuss the current affairs of 13 May 2024 with MCQ to explain. These current affairs will help those students, who are preparing for government examinations in various posts. So let’s go to discuss the current affairs of 13 May 2024.

Current Affairs of 13 May 2024

Current Affairs of 13 May 2024

Q1) Where will the military exercise “Shakti” be organized between India and France in May 2024?

A. Meghalaya
B. Punjab
C. Odisha
D. Rajasthan

Answer: A. Meghalaya

Important Points:

  • The joint military exercise, Shakti, was conducted between the Indian and French armies.
  • Vanue: Umrei, Meghalaya
  • When: 13th to 26th May 2024
  • Edition: 7th
  • The military exercise between the Indian Army and the French Army is a biennial exercise that began in 2011.
  • Military exercises between India and France: Shakti, Varun, Garun, and FRINJEX

About Meghalaya:

  • Formation: 21 January 1972
  • Capital: Shillong
  • Governor: Shri Phagu Chauhan
  • Chief Minister: Shri Conrad Kongkal Sangma
  • Assembly: 60
  • Lok Sabha: 2
  • Rajya Sabha:1
  • Language: English
  • Districts: 12

Q2) Recently, Keki Mistry was appointed as the new chairman of which bank?

A. PNB
B. SBI
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank

Answer: D. HDFC Bank

About HDFC Bank Limited:

  • Established: 1994
  • Headquarters: Mumbai
  • CEO & MD: Shashidhar Jagadishan
  • Current Affairs: HDFC becomes the first private bank to open a branch in Lakshadweep.

Q3) Who was appointed as the new chairman of L&T Group in May 2024?

A. Sanjay Kumar
B. R. Shankar Raman
C. Hiralal Samaria
D. Arvind Pangadia

Answer: B. R. Shankar Raman

Important Points:

  • Larsen & Toubro (L&T) Shankar Raman was promoted to Chairman.
  • Following this promotion, Shakti will continue in his existing roles as Whole-Time Director and Chief Financial Officer (CFO) of the company.

About Larsen & Toubro (L&T):

  • Established: 1946
  • Headquarters: Mumbai
  • Chairman & Managing Director: SN Subramaniam

Q4) Which country recently became the third country after America and Brazil to achieve the feat of 10 lakh Uber drivers?

A. Germany
B. India
C. China
D. France

Answer: B. India

  • India became the third country in the world to have 10 lakh Uber drivers.
  • India has become the third country after America and Brazil to achieve the feat of 10 lakh drivers. Uber has reported a 15% increase in global revenue as of March 31, 2024, compared to the previous year, reaching $10.13 billion.

About Uber:

  • Founded: March 2009
  • Headquarters: San Francisco, California, United States
  • Uber CEO: Dara Khosrowshahi

Q5) India has overtaken which country to become the world’s third largest solar energy producer?

A. China
B. America
C. Japan
D. Germany

Answer: C. Japan

Important Point:

  • Leaving Japan behind, India becomes the world’s third-largest solar energy-producing country.
  • Due to a rapid increase in solar power capacity, India is set to emerge as the third-largest solar power-producing country in 2023.
  • The 5th “Global Electricity Review” report published by United Kingdom-based global think tank AMBER said India, which was ranked ninth in the world in 2015, is set to overtake Japan to reach the third position in 2023.

About Japan:

  • Capital: Tokyo
  • Currency: The Japanese Yen
  • Prime Minister: Fumio Kishida

Q6) In which state five cases of West Nile fever have been confirmed?

A. Kerala
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Haryana

Answer: A. Kerala

  • The Health Department of the Kerala government has confirmed five cases of West Nile fever in three districts of the state.
  • According to the Kerala Health Department, cases of West Nile virus have been reported from Kozhikode, Malappuram, and Thrissur districts.

Important Point:

  • In Kerala, the first case of West Nile fever was detected in 2011. The first death due to West Nile virus was recorded in 2022 when a 47-year-old man from Thrissur district died of West Nile viral infection.

What is West Nile Virus Fever?

  • According to the World Health Organization (WHO), the first case of West Nile virus was recorded in 1937 in the West Nile district of Uganda, hence its name.
  • In 1953, this virus was found in birds in the Nile Delta region.
  • Birds are considered the natural host of West Nile virus.

About Kearala:

  • Formation: 1 November 1956
  • Capital: Thiruvananthapuram
  • Governor: Shri Arif Mohammed Khan
  • Chief Minister: Shri Pinarayi Vijayan
  • Assembly: 140
  • Lok Sabha: 20
  • Rajya Sabha: 9
  • Language: Malayalam
  • Districts: 14

Q7) Where has the Air Force recently launched ‘Operation Bambi Bucket’?

A. Sikkim
B. Himachal Pradesh
C. Uttarakhand
D. Ladakh

Answer: C. Uttarakhand

Important Points:

  • The Indian Air Force recently used its Mi-17 V5 helicopter equipped with Bambi bucket to tackle forest fire near Nainital, demonstrating the versatility and effectiveness of aerial fire-fighting operations in challenging terrain.
  • The Bambi Bucket, introduced in 1983 and invented by the Canadian Dawn Army, revolutionized aerial firefighting by enabling helicopters to carry large quantities of water beneath the aircraft, providing a fast and efficient means of extinguishing wildfires from the air. Became available.

About Uttarakhand:

  • Formation: 9 November 2000
  • Capital: Dehradun (Winter) and Bhararisan (Summer)
  • Governor: Lt. Gen. Gurmit Singh, PVSM, UYSM, AVSM, VSM (Retd.)
  • Chief Minister: Shri Pushkar Singh Dhami
  • Assembly: 70
  • Lok Sabha: 5
  • Rajya Sabha: 3
  • Language: Hindi
  • Districts: 13

Lake:

  • Sattal
  • Rakstal
  • Nainital
  • Malatal

National Parks:

  • Jim Corbett National Park
  • Nanda Devi National Park
  • Rajaji National Park
  • Valley of Flowers National Park
  • Gangotri National Park

Passes:

  • Mana Pass
  • Policy Pass

Uttarakhand Current Affairs:

  • UCC bill brought to Uttarakhand Legislative Assembly
  • 38th National Games 2024, organized by Uttarakhand.
  • First woman Chief Justice of Uttarakhand High Court: Ritu Bahri Singh

Q8) Which medal has Neeraj Chopra won in the Doha Diamond League?

A. Gold Medal
B. Silver Medal
C. Bronze Medal medal
D. No medals No

Answer: B. Silver Medal

  • The Czech Republic’s Jakub Vadlech was at number one, he threw the third-best throw of 88.38 meters.
  • Peters Anderson of Grenada finished third, Finland’s Helander Oliver finished fourth, and Moldova’s Mardair Andrian finished fifth.
  • India’s other javelin thrower, Kishore Jena, finished 9th on the 10-athlete list.
  • Neeraj Chopra won the gold medal in the Doha Diamond League in 2023.
  • AFI to celebrate August 7 Neeraj’s Olympic gold-winning day as National Javelin Day 2020

The success of Neeraj Chopra:

yearGoldSilverBronze
2016Junior World Championships,
South Asian Games
2018Asiad,
Commonwealth Games
2020Tokyo Olympics
2022Diamond League
2023World Athletics Championships
2024Doha Diamond League

Important Sports Current Affairs:

  • Real Madrid has won the La Liga title for the 36th time.
  • Rashmi Kumari has won the national women’s carrom title.
  • Maharashtra has won the men’s and women’s national kho kho titles.
  • Russia’s Andrey Rublev has won the Madrid Open 2024.
  • Yuzvendra Chahal has become the first Indian player to touch the 350-wicket mark in T20.
  • The Thomas Cup and Uber Cup 2024 titles have been won by China.
  • Scott Fleming has been appointed as the head coach of the Indian men’s basketball team.

Q9) Which country’s parliament has been dissolved recently?

A. Saudi Arabia
B. Iran
C. Iraq
D. Kuwait

Answer: D. Kuwait

  • Kuwait’s new Emir Sheikh Mishal Al- Ahmad al-Sabah has dissolved the country’s parliament.
  • The emir has regained control of government departments.
  • After the dissolution of Parliament, all the powers of the National Assembly have come to the emir and the country’s cabinet.
  • Elections were held in Kuwait in February 2024.
  • Parliament was to meet for the first time after the election on 13 May 2024, but some politicians refused to participate in it.
  • The Kuwait’s parliament consists of 50 members and is led by the prime minister
  • All these members are elected independently because political parties are banned in Kuwait.
  • Apart from this, there is a cabinet of 16 members, which is chosen by the PM himself.
  • The post of Prime Ministeris helds by the Emir of Kuwait.

About Kuwait:

  • There is a country in West Asia
  • Capital: Kuwait City
  • Currency: Kuwaiti dinar
  • Prime Minster: Amir- Mishal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah

Important Current Affairs of Kuwait:

  • For the first time in Kuwait, radio broadcasting has started in Hindi
  • The Indian Embassy said that this step taken by Kuwait will strengthen the relationship between the two countries

International Current Affairs:

  • Mikhail Mishustin has become the Prime Minister of Russia
  • India has contributed five lakh dollars to the United Nations Trust Fund for Counter-Terrorism.
  • John Sweeney has become Scotland’s new First Minister
  • the new currency ZiG (Zimbabwe Gold) has been launched in Zimbabwe
  • The world’s largest airport is being built in Dubai

Q10). Who has passed the proposal to make a permanent member of the Assembly of the United Nations (UN)?

A. Palestine
B. Jordan
C. Syria
D. Gambia

Answer: A. Palestine

  • The United Nations (UN) Assembly has passed a proposal to make Palestine a permanent member
  • Arab countries had proposed for Palestine to become a permanent member of the UN in the General Assembly of the UN
  • This proposal has received the support of 143 countries, including India
  • Only 9 countries, including America, and Israel have opposed the proposal.
  • With the passage of this resolution, Palestine has qualified to become a member of the UN
  • After the passage of this proposal, from Y September 2024, Palestine will be able to sit among the members of the UN in the assembly hall but it will not have the right to vote in any of the UN resolutions

About the United Nations:

  • Establishment:- 24 October 1945
  • Member Countries: 193
  • Language: Russian, English, French, Arabic, Chinese and Spanish
  • Secretary-General: Antonio Guterres
  • Headquarters: New York, United Stat
  • Objective: To promote international peace
  • The United Nations General Assembly is one of the six principal organs of the United Nations.
  • Every year the United Nations General Assembly meets with representatives of member states.

Major organs of the UN:

  1. General Assembly
  2. Economic social council
  3. Secretariat
  4. Trusteeship Council
  5. International court
  6. Security Council

Q11) Mahamat Idris Deby has become the President of which country?

A. Somalia
B. Yugoslavia
C. Chad
D. Argentina

Answer: C. Chad

  • The Military dictator and Chad’s interim president Mahamat Idriss Deby Itno has won the presidential election.
  • Mahamat Idris Debbie Itno received 61.03 percent of the vote
  • Mahamat Idris Deby became interim president with the support of the service in 2021
  • Mahamat Idris Deby’s father, President Idris Deby, was a dictator who ruled the country for 30 years from 1990 to 2021

About the Republic of Chad:

  • Capital: N’Djamena
  • Currency: CFA franc
  • President: Mahamat Idris Debbie Itno
  • In terms of area, it is the 5th largest country in Africa
  • In Chad, the president is head of government. is the head of state and the term of office of the President is six years

International Appointments:

AppointmentPerson Name
President, HungaryTamas Sullyuk
Prime Minister, PortugalLuis Montenegro
Youngest Prime Minister, IrelandSimon Harris
Head, Microsoft’s Al DivisionMustafa Suleiman
First black leader of the European country WalesVon Gething
Prime Minister, SenegalBasirou Diomaye Faye
Prime Minister, IcelandBjarny Benedictsson
Vice President, VietnamVo Thi Anh Xuan
President, SlovakiaPeter Pellegrini
Deputy PM, PakistanBjarny Benediction

Q12) Which Indian wrestler has been suspended by United World Wrestling (UWW)?

A. Bajrang Punia
B. Sakshi Malik
C. Yogeshwar Dutt
D. Ravi Dahiya

Answer: A. Bajrang Punia

About Bajrang Punia:

  • He was born in Jhajjar, Haryana
  • He is the first Indian wrestler to be ranked No. 1 in the world and win four World Championships medals
  • Bajrang won the bronze medal at the Tokyo Olympics 2020
  • Won gold medal at the 2016 Gold Coast Commonwealth Games
  • Has won a gold medal at the 2022 Birmingham Commonwealth Games
  • In 2019, India’s highest sports award was received the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (now Major Dhyan Chand Khel Ratna Award)

United World Wrestling (UWW):

  • United World Wrestling is an international organization
  • United World Wrestling is an international body, that controls wrestling in the world.
  • Headquarters: Corsier-sur-Vevey, Switzerland
  • Chairman: Nenad Lalovich
  • President: Nenad Lalovich

Q13) Who has been recently appointed as Executive Director (ED) by the Reserve Bank of India (RBI)?

A. Jaya Tripathi
B. R. Lakshmikantha Rao
C. Sanjay Kumar Mishra
D. Shashi Bhushan Singh

Answer: B. R. Lakshmikantha Rao

  • The Reserve Bank of India (RBI) has appointed R Lakshmikanta Rao as Executive Director (ED) with immediate effect
  • Rao was earlier working as Chief General Manager- in-charge in the Department of Regulation
  • Rao has also served as Banking Ombudsman at RBI Chennai

About Reserve Bank of India:

  • The Reserve Bank of India Act 1934 was passed on April 1, 1935, RBI started its operations.
  • It was nationalized in 1949.
  • The headquarters of RBI was shifted from Kolkata to Mumbai in 1937.
  • RBI currently has 33 offices.
  • Sir Osborne Smith was the first Governor of RBI.
  • The first Indian Governor of RBI was C.D. Deshmukh.
  • Current and 25th Governor of RBI: Shaktikanta Das
  • Chief Financial Officer, RBI: Sudha Balakrishnan

Deputy Governor, Reserve Bank of India:

  • Swaminathan Janakiraman
  • T. Rabi Shankar
  • M. Rajeswara Rao
  • Michael Debabrata Patra

Q14) ISRO has successfully tested the PS4 rocket engine. It is a part of which launch vehicle?

A. ASLV
B. PSLV
C. GSLV
D. SSLV

Answer: B. PSLV

  • The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully tested the PS4 rocket engine
  • This engine is an important part Launch Vehicle (PSLV) of the Polar Satellite
  • ISRO has made it in one piece using 3D printing

Important Current Affairs:

  • ISRO has set India’s target to achieve a debris-free space mission by 2030
  • Semi-cryogenic engine powered by liquid oxygen kerosene is being developed by ISRO
  • ISRO has received the Leaf Ericsson Lunar Prize for the success of Chandrayaan-3
  • ISRO launched the first solar mission Aditya L1 in 2023
  • ISRO has set India’s target to achieve a debris-free space mission by 2030
  • ISRO’s Chandrayaan-3 mission has received the John L. Jack Swigert Jr. Award
  • START program is run by ISRO to inspire youth in space science

Q15) James Anderson has announced retirement, he is the cricketer of which country?

A. South Africa
B. Australia
C. England
D. New Zealand Zealand

Answer: C. England

  • England fast bowler James Anderson is going to retire from Test cricket.
  • Anderson will play his last Test match against the West Indies on July 10 at Lord’s ground
  • He will be 42 in July.
  • Anderson completed his 700 Test wickets on the tour of India earlier this year.
  • Anderson made his Test debut against Zimbabwe at Lord’s in 2003.
  • Anderson is third only to Sri Lanka’s Muttiah Muralitharan and Australia’s Shane Warne (708) in terms of taking the most wickets in Test cricket.
  • Anderson is third only to Sri Lanka’s Muttiah Muralitharan (800) and Australia’s Shane Warne (708) in terms of taking the most wickets in Test cricket.
  • Recently, New Zealand’s Colin Munro has retired from international cricket.
  • Munro has played one Test, 57 One Day Internationals, and 65 T201s for New Zealand.

Q16) When will the world’s most powerful solar storm hit the Earth after 20 years?

A. May 10, 2024
B. May 12, 2024
C. May 11, 2024
D. May 9, 2024

Answer: A. May 10, 2024

  • The world’s most powerful solar storm hit the Earth on May 10 after 20 years
  • Due to the storm, there is a strong lightning in the sky from Tasmania to Britain
  • During this time, due to the solar storm, the sky appeared in different colors
  • Many satellites and power grids have also been damaged
  • The reason for the occurrence of solar storms is the coronal mass ejection emanating from the sun
  • The impact of the solar storm will last till the end of the week
  • The sky in Ladakh’s Henley Dark Sky Reserve was illuminated with a deep red glow due to solar magnetic storms moving towards Earth from the Sun.
  • This solar storm is the second major storm after the “Halloween storm” that occurred in October 2003

Previous Current Affairs:

Thank You…

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 13 May 2024, with MCQ”

Leave a Comment