Daily Current Affairs of 23 May 2024 with MCQ

In this session, you will read the current affairs of 23 May 2024 with MCQ. These current affairs will be help for those students, who are preparing for the job. Let’s go to discuss the current affairs of 23 May 2024.

Current Affairs of 23 May 2024

Current Affairs of 23 May 2024

Q1) Recently, which country’s Security Minister ‘To Lam’ was made the new President of the country?

A. Indonesia
B. Pakistan
C. Vietnam
D. Singapore

Answer: C. Vietnam

Important Point:

  • Vietnam’s Security Minister ‘To Lam’ was made the new President there. His predecessor, President Vo Van Thaung, had resigned in the ongoing anti-corruption campaign.
  • The anti-corruption campaign is being led by Communist Party General Secretary Nguyen Phu Trong. To Lam spent more than four decades at the Ministry of Public Security before becoming minister in 2016.

About Vietnam:

  • Capital: Hanoi
  • Currency: Vietnamese Dong
  • Prime Minister: Pham Minh Chinh

Q2) Which subcritical nuclear test did America recently conduct during Joe Biden’s tenure?

A. Third
B. Fifth
C. Second
D. Fourth

Answer: A. Third

Important Point:

  • America conducted its third subcritical nuclear test during Joe Biden’s tenure.
  • The National Nuclear Security Administration of the US Department of Energy conducted a subcritical nuclear test in Nevada.
  • This was done to collect the data necessary for the country’s nuclear weapons.
  • Where: At the Principal Underground Laboratory for Subcritical Experimentation (PULSE)

About America:

  • Capital: Washington DC
  • Currency: American Dollar
  • President: Joe Biden

Q3) Who recently won the men’s doubles final title in ‘Thailand Open 2024’ ?

A. Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty
B. Saurabh Chaudhary and Pankaj Advani
C. Bajrang Punia and Satwik Sairaj
D. Chirag Shetty and Neeraj Chopra

Answer: A. Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty

Important Point:

  • Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty won the men’s doubles final at Thailand Open 2024.
  • They defeated the Chinese pair of Chen Bo Yang and Liu Yi in the final.
  • Event: Bangkok, Thailand from 14 to 19 May 2024

Note: Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty have been awarded the Major Dhyan Chand Khel Ratna 2023.

Q4) Which players are on top in the Forbes list of highest-paid athletes?

A. Cristiano Ronaldo
B. Lionel Messi
C. Novak Djokovik
D. Virat Kohli

Answer: A. Cristiano Ronaldo

Forbes Highest Earning Athletes:

20232024
Cristiano RonaldoCristiano Ronaldo
Lionel MessiLionel Messi
Kilian MbappeJohn Rame
Lebron JamesLebron James
Giannis Antetokounmpo

Important Point:

  • Cristiano Ronaldo topped the Forbes list of highest-earning athletes.
  • Forbes released the list of the world’s highest-paid athletes in the last 1 year.
Cristiano RonaldoFootball$260 Million
Jon RahmGolf$218 Million
Lionel MessiFootball$135 Million
Note: No female player is included in the top 50.

Q5) China banned defense companies of which country for being involved in arms sales to Taiwan?

A. Japan
B. Russia
C. Germany
D. America

Answer: D. America

  • China bans US defense companies from selling arms to Taiwan.
  • This ban has been imposed on Boeing and two other American defense companies.
  • This move bans further investment in China by these companies
  • Newly appointed President of Taiwan – Lai Ching-te

Q6) Who was recently appointed as the whole-time director of IDFC First Bank?

A. Keki Mistry
B. Pradeep Natarajan
C. Sandeep Bakshi
D. Dinesh Kumar Khara

Answer: B. Pradeep Natarajan

Important Point:

  • Pradeep Natarajan, has been appointed whole-time director of IDFC FIRST Bank.
  • First Brand Ambassador of IDFC First Bank: Amitabh Bachchan.

About IDFC First Bank:

  • Established: 2015
  • Headquarters: Mumbai
  • MD & CEO: V Vaidyanath

Q7) Who has won the women’s singles title of 2024 Italian Open Tennis Tournament?

A. Aryna Sabalenka
B. Alexander Zverev
C. Inga Swiatek
D. Elena Rybakina

Answer: C. Inga Swiatek

  • Alexander Zverev won the singles title at the Italian Open tennis tournament, while the women’s singles title was won by world number one Iga Swiatek.
  • It was Alexander Zverev’s 2nd Italian Open title, while it was Iga Swiatek’s 3rd Italian Open title.

Q8) When was World Biodiversity Day celebrated recently?

A. 20 May
B. 18 May
C. 22 May
D. 17 May

Answer: C. 22 May

  • May 22 every year was declared as International Biodiversity Day by the United Nations with the intention of increasing understanding and awareness of biodiversity issues.

Q.8. Who has been awarded the Pierre Angénieux Excellence Award at the Cannes Film Festival 2024?

A. Santosh Sivan
B. Ruskin Bond
C. Chandrakant Satija
D. Dr. Soumya Swaminathan

Answer: Santosh Sivan

  • Indian filmmaker Santosh Sivan has received the Pierre Angenix Excellence Award
  • This honor received at the Cannes Film Festival has been received for the first time by an Asian
  • The Angelics Excellence Award is given to an emerging talent.
  • Sivan has shot 55 feature films
  • Sivan is also the first Indian member of the American Society of Cinematographers.

Cannes Film Festival:

  • Establishment: 20 September 1946 (as International Film Festival)
  • Location: Cannes, France
  • It is a film festival
  • India became the official country of honor at the Cannes Film Festival in 2022
  • The 1946 film Neecha Nagar (Chetan Anand Film) is the first Indian film to be awarded the Palme d’Or at the Cannes Film Festival

Major awards conferred recently:

Major awardsWinner
Sahitya Akademi FellowshipRuskin Bond
Global Excellence AwardChandrakant Satija
PSU Dedication AwardHemant Khatri
Honorary Honored by McGill University DoctorateDr. Soumya Swaminathan
Global Pride of Sindhi AwardPawan Sindhi
Oxford Bookstore Book Cover AwardBhavi Mehta
UNESCO GuillermoPalestinian Journalist
Whitley Gold AwardPoornima Devi Burman

Q.9. What is India’s rank in Travel and Tourism Development Index 2024 ?

A. 36th
B. 40th
C. 45th
D. 52nd

Answer: A. 36th

  • India has been ranked 36th out of 119 countries in the recently released Travel and Tourism Development Index 2024 by the World Economic Forum (WEF).
  • The US was ranked top in the world while India is the highest-ranked country in South Asia.
  • India’s overall score in the 2024 index is 4.25
  • This report is released every 2 years.
  • The index was first released in 2022.
  • This year, 119 countries are included in the index.
  • The 2024 Travel and Tourism Development Index was prepared in collaboration with the University of Surrey, England.
  • This index measures the sustainable development of the tourism sector of any country.

Top 5 Countries in the World:

Country NameScore
United States5.24
Spain5.18
Japan5.09
France5.07
Australia5.00

Lower-ranked countries

Country NameScore
Mali2.78
Sierra Leone2.90

About World Economic Forum (WEF):

  • Non-profit and international organization
  • It was established in 1971
  • It is headquartered in Geneva, Switzerland (Colognese Municipality)

Report released by WEF:

  • Global Gender Gap Report
  • Global Competitiveness Report
  • Energy Transition Index Transit
  • Global Global Travel and Tourism Report
  • Global IT Report

Q.10. Sheel Nagu has become the Acting Chief Justice of which state’s High Court?

A. Chhattisgarh
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Madhya Pradesh

Answer: D. Madhya Pradesh

  • Justice Sheel Nagu will be the new acting Chief Justice of Madhya Pradesh High Court.
  • The current Chief Justice Ravi Malimath is retiring on May 24.
  • Justice Ravi Malimath became the Chief Justice of the Madhya Pradesh High Court on October 14.
  • Madhya Pradesh High Court located in Jabalpur.
  • It was established on 2 January 1936.
  • The circuit bench is located at Indore and Gwalior.
  • The Chief Justice and Judges of the High Courts are appointed by clause (1) of Article 217 of the Constitution of India.
  • At present, there are 25 High Courts in India.
  • Articles 214 to 231 of the Indian Constitution deal with the provisions of the High Courts in India.
  • The Governor administers the oath to the High Court Chief Justice.

About Madhya Pradesh:

  • Formation: 1 November 1956
  • Capital: Bhopal
  • Governor: Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel
  • Chief Minister: Mohan Yadav
  • Assembly: 230
  • Lok Sabha: 29
  • Rajya Sabha: 11
  • Language: Hindi
  • Districts: 53

Madhya Pradesh Current Affairs:

  • Veera Rana has been appointed as the Chief Secretary of MP
  • Rani Durgavati Shriann Protsahan Yojana scheme has been launched.
  • Madhya Pradesh will have two deputy CMs Jagdish Deora and Rajendra Shukla
  • UNESCO has given Gwalior the title of the
  • India’s largest tiger reserve to be set up in Damoh
  • The world’s first Vedic clock is installed in Ujjain
  • Madhya Pradesh has launched ‘Bagless School’ initiative

Previous Current Affairs

Daily General Knowledge Topup

Famous Statues and Places

Statue NameDedicated toPlace
Statue of EqualityDr. B.R. AmbedkarMaryland (USA)
Statue of OnenessAdi Guru ShankaracharyaOmkareshwar (MP)
Statue of EqualityRamanujacharyaHyderabad
Statue of ProsperityNadaprabhu KempegowdaBengaluru
Statue of KnowledgeDr. B.R. AmbedkarLatur
Statue of PeaceVijay Vallabh Surishwar Ji MaharajPali (Rj)
Statue of UnitySardar Vallabhbhai PatelKevadia, Gujarat
Statue of BeliefLord ShivaNathdwara (Rajasthan)
Garuda StatueLord VishnuBali, Indonesia

For Daily Job Updates: Click Here

Thank You

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 23 May 2024 with MCQ”

Leave a Comment