Daily Current Affairs of 25 May 2024 with MCQ

In this session, you will learn the current affairs of 25 May 2024 with an MCQ in English. These current affairs will help all types of competitive examinations. Let’s go for a discussion.

Current Affairs of 25 May 2024

Daily Current Affairs of 25 May 2024

Q1) Which space agency recently launched the PREFIRE mission to study the Earth’s polar regions?

A. NASA
B. JAXA
C. CNSA
D. ROSCOSMOS

Answer: A. NASA

Important Point:

  • NASA has launched the PREFIRE mission to study the Earth’s polar regions.
  • PREFIRE: Polar Radiant Energy in the Far Infrared Experiment
  • The main objective of the mission is to study the Arctic and Antarctic regions.

About NASA:

  • Established: 29 July 1958
  • Headquarters: Washington, D.C.
  • Chairman: Bill Nelson

Q2) Which state recently unveiled “DRIMS” platform for disaster management ?

A. Arunachal Pradesh
B. Assam
C. Sikkim
D. Nagaland

Answer: B. Assam

Important Point:

  • Assam unveils “DRIMS” platform for disaster management.
  • Launched by: Assam Chief Secretary Ravi Kota.
  • DRIMS: Disaster Reporting and Information Management System.
  • The platform, in collaboration with UNICEF, facilitates efficient disaster reporting and aid delivery.

About Assam:

  • Formation: 26 January 1950
  • Capital: Dishpur
  • Governor: Shri Gulab Chand Kataria
  • Chief Minister: Shri Himanta Biswa Sarma
  • Assembly: 124
  • Lok Sabha: 14
  • Rajya Sabha: 7
  • Language: Assamese and Boro
  • Districts: 31

National Parks:

  • Kaziranga National Park
  • Manas Natuonal Park

Assam Current Affairs:

  • State Transport Corporation of Assam launches India’s first 100% electric bike taxi
  • A tripartite agreement has been signed between the ULFA faction and the Assam government.
  • The 8th Brahmaputra Valley Film Festival was held in Guwahati.
  • Assam Chief Minister receives Guinness World Record certificate for Amrit Vriksha movement
  • Assam Chief Minister awarded Singapore’s top fellowship
  • Assam has repealed the ‘Muslim Marriage and Divorce Registration Act, 1935’

Q4) Where was the second AI Security Summit held in May 2024 ?

A. Brazil
B. Italy
C. Russia
D. South Korea

Answer: D. South Korea

  • AI Security Summit 2024 was held in Seoul, South Korea.
  • When: 21st and 22nd May 2024
  • This is a global summit on AI security issues in which safe and better use of AI is discussed.
  • Last year the AI Security Summit was held in the UK, which was the first edition. Former Google researcher and “Godfather of AI” Geoffrey Hinton said the technology has
  • Climate change poses an even more immediate threat.

South Korea:

  • Capital: Seoul
  • Currency: South Korean Won
  • President:

Q4) Sarbaz Khan, who conquered Mount Everest without oxygen, is from which country?

A. Nepal
B. India
e. Pakistan
D. Lebanon

Answer: C. Pakistan

  • Pakistani mountaineer Sirbaz Khan conquered Mount Everest without oxygen. Famous mountaineer Sirbaz Khan climbed Mount Everest without oxygen, making him the second Pakistani to achieve this feat.

Q5) To which country is India going to provide high-octane XP100 petrol?

A. Sri Lanka
B. Guyana
C. Nepal
D. Bangladesh

Answer: A. Sri Lanka

Important Point:

  • Sri Lanka will soon receive the first consignment of XP100, a premium 100-octane petrol developed by Indian Oil Corporation to enhance the performance of high-end luxury cars and bikes.
  • The fuel, shipped from Jawaharlal Nehru Port Trust in Mumbai, provides faster acceleration, easier driveability, better fuel economy and lower emissions, providing better engine performance and longevity.

About Sri Lanka:

  • Capitals: Colombo, Sri Jayewardenepura Kotte
  • Currency: Sri Lankan Rupee
  • President: Ranil Wickremesinghe
  • Prime Minister: Dinesh Gunawardene
  • India Sri Lanka Practice: Mitra Shakti, SLINEX

Q6) In which state was the Buddhist festival Saga Dawa celebrated?

A. Assam
B. Sikkim
C. Odisha
D. Kerala

Answer: B. Silkim

Important Point:

  • The festival of Saga Dawa was celebrated with joy and happiness on the occasion of Buddha Purnima in Sikkim on 23 May 2023.
  • On this day, followers of Buddhism around the world are celebrating Buddha Purnima which marks the attainment of enlightenment of Siddhartha Gautama as Lord Buddha.
  • Saga Dawa also known as the ‘Triple Blessed Festival’ falls every year on the 15th day of the fourth month of the Tibetan Buddhist calendar. In Tibetan language, Saga means fourth and Dawa means month.

Important Point:

  • Sikkim State Foundation Day: 16 May
  • On 16 May 1975, Sikkim was incorporated as the 22nd state of India.
  • Sikkim was included in the Indian Constitution under the 36th Constitutional Amendment Act 1975.
  • Sikkim shares its border with 3 countries – China, Nepal and Bhutan.

About Sikkim:

  • Formation: 16 May 1975
  • Capital: Gangtok
  • Governor: Shri Lakshman Prasad Acharya
  • Chief Minister: Prem Singh Tamang
  • Assembly: 32
  • Lok Sabha: 1
  • Rajya Sabha: 1
  • Language: Nepali, Sikkimese, Lapcha and English
  • Districts: 6

National Park:

  • Kangchenjunga National Park

Current Affairs:

  • Sikkim INSPIRS (With the assistance of World Bank)
  • First state in Northeast India to restore Old Pension Scheme (OPS)

Q7) Which state government has reserved 33% government contract jobs for women?

A. Chhattisgarh
B. Madhya Pradesh
C. Karnataka
D. Kerala

Answer: C. Karnataka

The Government of Karnataka mandates 33% reservation for women in outsourced government services and posts, in line with the existing quota policy for permanent posts.
This reservation is within the quota prescribed for SC/ST and Other Backward Communities, which ensures representation of women in outsourced jobs in various government departments and organizations.

Karnataka:

  • Formation: 1 November 1956
  • Capital: Bangalore
  • Governor: Shri Thaawarchand Gehlot
  • Chief Minister: Shri Siddaramaiah
  • Assembly: 224
  • Lok Sabha: 28
  • Rajya Sabha: 12
  • Language: Kannad
  • Districts: 31

National Parks:

  • Anshi National Park
  • Kudremukh National Park
  • Nagarhole National Park
  • Bannerghatta National Park

Current Affairs:

  • World’s longest railway platform (1507 metres)
  • santosh trophy winner 2023
  • Kambala buffalo race competition

Q8) Which Indian player won gold in 400 meter T20 category in Para Championship?

A. Anu Rani
B. Deepti Jeevanji
C. Salima Tete
D. Meera Bai Chanu

Answer: D. Deepti Jeevanji

Important Point:

  • Deepti Jeevanji won gold medal in 400m T20 category in Para Championships.
  • Event: World Para Athletics Championships 2024.
  • Event: Kobe, Japan
  • India’s Deepti Jeevanji won the gold medal in the women’s 400m T20 with a world record timing of 55.07 seconds, surpassing the previous record held by Breanna Clark.
  • Aysel Onder of Türkiye won the silver medal with a timing of 55.19 seconds.
  • Lizanshela Angulo of Ecuador won the bronze medal in 56.68 seconds.

Q10) Who recently won the International Booker Prize 2024?

A. Gitanjali Shree
B. Georgieva Gospidinov
C. Jenny Erpenbeck
D. Purnima Devi Burman

Answer: C. Jenny Erpenbeck

Previous Current Affairs:

Daily General Knowledge Topup

Thank You

Leave a Comment