Daily Current Affairs of 28 May 2024 with MCQ

In this session, you, you will read the Current Affairs of 28 May 2024 with MCQ in English. These current affairs will help all types of government and private examinations. Let’s go for discuss.

Current Affairs of 28 May 2024

Current Affairs of 28 May 2024

Q1) Which tropical storm was warned in Bangladesh and West Bengal recently?

A. Mocha
B. Jasper
C. Remal
D. Bipperjoy

Answer: C. Remal

Important Point:

  • Cyclonic storm ‘Remal’ originating from the Bay of Bengal hit the coasts of Bengal.
  • The process of its landfall has started in the coastal areas of Bangladesh and adjacent West Bengal.
  • The Home Ministry has deployed 14 teams of NDRF and kept 5 additional teams on standby.

India Meteorological Department (IMD):

  • Established: 1875
  • Headquarters: New Delhi
  • Director General: Mrityujaya Mahapatra

Q2) “Let’s Move India” campaign was recently launched by which of the following?

A. FIFA
B. FIH
C. ICC
D. IOC

Answer: D. IOC

Important Point:

  • International Olympic Committee (IOC) launched “Let’s Move India” campaign in collaboration with Reliance Foundation and Abhinav Bindra Foundation.
  • Purpose: To celebrate Olympians heading to the upcoming Paris Olympics and encourage everyone to participate in physical activity

Note:- More than 1000 athletes and more than 1.5 million people around the world have participated in physical activity in the IOC’s ‘Let’s Move’ campaign, launched on Olympic Day, June 23, 2023.

About IOC:

  • IOC: International Olympic Committee
  • Founded: 1894
  • Headquarters: Switzerland
  • Chief: Thomas Bach

Q3) Where was the 10th World Water Forum held with the theme ‘Water for Shared Prosperity’?

A. Brazil
B. Italy
C. Indonesia
D. France

Answer: C. Indonesia

Important Point:

  • The 10th World Water Forum was launched in Bali, Indonesia.
  • Theme: Water for shared prosperity
  • The forum focused on four important themes: water conservation, clean water and sanitation, food and energy security, and mitigation of natural disasters.
  • President of the World Water Council: Lodak Fauchon

About Indonesia:

  • Capital: Nusantara (Jakarta)
  • Currency: Indonesia
  • President: ​​Prabowo Subianto

Q4) Where was the joint anti-terrorism exercise ‘Tarksh’ conducted by NSG and USSOF?

A. Kolkata
B. Delhi
C. Kurukshetra
D. Visakhapatnam

Answer: A. Kolkata

Important Point:

  • Special forces of India and America conducted an exercise called “Tarkash”.
  • Where: in Kolkata.
  • National Security Guard (NSG) and US Special Operations Forces (SOF) are conducting a joint counter-terrorism mock drill in Kolkata as part of the annual exercise ‘Tarksh’.
  • The previous edition of ‘Tarksh’ was held in Chennai in January 2023.

Q5) Who won the ‘Europa League 2024’ title recently?

A. Atlanta
B. Spain
C. Argentina
D. Brazil

Answer: A. Atalanta

Important Point:

  • Atalanta won the UEFA Europa Cup League 2024 title.
  • Event: ​​in Dublin, Ireland
  • Runner-up: Bayer Leverkusen (lost 3-0)
  • Atalanta earned its first major European trophy.
  • The most successful club in the competition is Sevilla, having won seven titles.

Q6) Where was the world’s highest competition pool opened recently?

A. Nepal
B. Bhutan
C. India
D. China

Answer: B. Bhutan

Important Point:

  • World’s tallest competition pool opened in Bhutan.
  • Its inauguration was recently announced by World Aquatics.
  • It is the first competitive swimming pool in Bhutan at a record height of 8,200 feet (2,400 m) above sea level. It is part of the Pools for All Program to promote aquatic sports in the region. The Pool for All Program initiative was launched in 2019.

About Bhutan:

  • Capital: Thimphu
  • King: Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
  • Currencies: Bhutanese Ngultrum, Indian Rupee
  • Official language: Dzongkha

Al Current Affairs:

QuestionAnswer
Who has been appointed the CEO of the world’s first humanoid robot?Mika
Which state has launched AI based news anchor LISA?Odisha
Google’s parent company, Alphabet, has introduced an AI model, what is its name?Gemini
Who has unveiled Made for India ‘KRUTIM AI’?Bhavish Aggarwal
What is the name of the first AI programming language?Lisa
By what name has WHO launched its first ‘AI Powered Digital Health Promoter’?SARAH
Where will India’s first AI city be built?Lucknow
Which state has launched its first Artificial Intelligence (AI) school? Who is the Chief Executive Officer (CEO) of Kerala OpenAI?Sam Altman

Q7) When was Emergency Medical Day celebrated recently?

A. 25 May
B. 27 May
C. 24 May
D. 26 May

Answer: B. 27 May

May 2024 Important Days:

  • 01 May: International Labor Day
  • 02 May: World Tuna Day
  • 03 May: World Press Freedom Day, International Leopard Day
  • 04 May: International Firefighters Day, Coal Miners Day
  • 05 May: World Laughter Day, World Portuguese Language Day
  • 07 May: World Asthma Day
  • 08 May: World Red Cross and Red Crescent Day, World thalassemia day
  • 10 May: International Argania Day, World Lupus Day
  • 11 May: National Technology Day, World Migratory Bird Day
  • 12 May: International Nurses Day,
  • 12 May- International Nurses Day, International Plant Health Day
  • 15 May: International Family Day
  • 16 May: International Day of Living Together in Peace,
  • 16 May: International Day of Light,
  • 16 May: National Dengue Day
  • 17 May: World Telecommunication and Information Society Day
  • 17 May: World Hypertension Day, World Endangered Species Day
  • 18 May: World AIDS Vaccine Day, International Museum Day
  • 20 May: World Bee Day,
  • 21 May: National Anti-Terrorism Day, International Tea Day, FIFA Foundation Day
  • 22 May: International Biodiversity Day
  • 23 May: World Turtle Day
  • 24 May: International Markhor Day
  • 25 May: World Football Day, Africa Day

Q8) Recently ‘Gitanus Nauseda’ has been re-elected as the President of which country?

A. Sudan
B. Morocco
C. Lithuania
D. Egypt

Answer: C. Lithuania

Important Points:

  • John Swinney has been elected First Minister of Scotland
  • Jose Raul Mulino has been elected President of Panama.
  • Andrej Plenkovic has been re-appointed Prime Minister of Croatia.
  • ‘To Lam’ has been named the President of Vietnam.
  • Ishaq Dar has become the new Deputy Prime Minister of Pakistan.
  • Prabowo Subianto has been appointed President of Indonesia.

About Lithuania:

  • Capital: Vilnius
  • Currency: The Euro
  • President: Gitanas Nausėda
  • Prime Minister: Ingrida Šimonytė

Q9) Who has recently won the UEFA Women’s Champions League title?

A. Lyon
B. Barcelona
C. Real madrid
D. Sapin

Answer: B. Barcelona

Q10) Where has Cyber ​​Security Conclave been organized recently?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bengaluru
D. Bhubaneswar

Answer: B. New Delhi

Q11) Recently, Bette Nash passed away, who was she?

A. Writer
B. Singer
C. Flight Attendant
D. Cricketer

Answer: C. Flight Attendant

Q12) Who has recently become the second highest run scorer in T20?

A. Virat Kohli
B. Rohit Sharma
C. Babar Azam
D. Joe Root

Answer: C. Babar Azam

Q13) Which country’s Mount Ibu volcano has erupted recently?

A. Indonesia
B. Japan
C. Australia
D. New Zealand

Answer: A. Indonesia

  • Capital:
  • Currency:
  • President:
  • Prime Minister:

Q14) In which state has the maximum number of forest fire incidents been recorded recently?

A. Uttarakhand
B. Jammu and Kashmir
C. Himachal Pradesh
D. Assam

Answer: C. Himachal Pradesh

Important Points:

  • Himachal Pradesh Chief Minister has unveiled ‘Government at Village Door’ initiative.
  • Himachal Pradesh tops 12th Annual Travel Review Awards 2024.
  • Winter carnival is held in Shimla.
  • Himachal Pradesh Government launches ‘Apna Vidyalaya Programme’ to promote collective contribution in school development.
  • Hatti community of Himachal Pradesh has got the status of Scheduled Tribe.

About Himachal Pradesh:

  • Formation: 25 January 1971
  • Capital: Shimla
  • Governor: Shri Shiv Pratap Shukla
  • Chief Minister: Shri Sukhvinder Singh Sukhu
  • Assembly: 68
  • Lok Sabha: 4
  • Rajya Sabha: 3
  • Language: Hindi
  • Districts: 12

Q15) In which company has Google recently invested 350 million dollars?

A. OLA
B. Flipkart
C. Amazone
D. Uber

Answer: B. Flipkart

Q16) Which medal has Dipa Karmakar won in the Asian Championship recently?

A. Gold
B. Silver
C. A bronze
D. No Medal

Answer: A. Gold

Q17) Who has recently joined Cricket Australia’s Multiculture Initiative?

A. Ravi Shastri
B. Kapil Dev
C. Sachin Tendulkar
D. Harbhajan Singh

Answer: A. Ravi Shastri

Q18) Recently, Indian pharma giant Sun Pharma has inaugurated a new plant in which country?

A. Nepal
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. India

Answer: B. Bangladesh

Important Points:

  • Bangladesh’s Prime Minister has advocated a common currency for Muslim countries.
  • Two-day ‘Nazrul Utsav’ started in Bangladesh
  • Statue of Khasi freedom fighter ‘U Tirot Sing’ unveiled in Dhaka
  • Bangladesh has won the Under-19 Asia Cup title
  • Navies of India and Bangladesh organized Bongosagar-23

About Bangladesh:

  • Capital: Dhaka
  • Currency: Bangladesh Taka
  • President: Mohammed Shahabuddin
  • Prime Minister: Sheikh Hasina

Q19) According to the data recently released by the Ministry of Statistics and Implementation, who has topped the unemployment rate?

A. Gujarat
B. Delhi
C. Kerala
D. Odisha

Answer: C. Kerala

Important Points:

  • Kerala government launches a new e-governance initiative K-Smart.
  • India’s fastest solar electric boat ‘Barracuda’ launched in Kerala.
  • Union Minister Nitin Gadkari launches luxury ship ‘Classic Imperial’ in Kerala.
  • Parumala Perunnal festival celebrated in Kerala.
  • Multilingual to promote Kerala religious tourism will launch the microsite.

About Kerala:

  • Formation: 1 November 1956
  • Capital: Thiruvanthapuram
  • Governor: Shri Arif Mohammed Khan
  • Chief Minister: Shri Pinarayi Vijayan
  • Assembly: 140
  • Lok Sabha: 20
  • Rajya Sabha: 9
  • Language: Malayalam
  • Districts: 14

Q20) Who has recently won the Grand Prix award for his film ‘All We Imagine as Light’ at the Cannes Film Festival?

A. Rishabh Gandhi
B. RM Visakha
C. Payal Kapadia
D. Rahul Gandhi

Answer: C. Payal Kapadia

Q21) According to the recently released WSJ report, who has become the highest paid CEO in 2023?

A. Nikesh Arora
B. Hawk E. Tan
C. Stephen A. Schwarzman
D. None of these

Answer: B. Hawk E. Tan

Previous Current Affairs:

Daily General Knowledge Dose:

Governor General and Viceroy:

Incident NameYearGovernor General
and Viceroy
Permanent Tax System in Bengal1793Lord Cornwallis
Establishment of the first railway line1853Lord Dalhousie
Partition of Bengal1905Lord Curzon
Formation of Railway Board1905Lord Curzon
Partition of Bengal Canceled1911Lord Hardinge-II
Jallianwala Massacre1919Lord Chelmsford
Elections were held for the first time in India1937Lord Linlithgow.
Last Viceroy and First Governor-General of free India1947-1948Lord Mountbatten
Last Governor General of India and first Viceroy of India1858-1862Lord Canning

For Government and Private Job Inquiry: Click Here

Thank You

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 28 May 2024 with MCQ”

Leave a Comment