Daily Current Affairs of 3 June 2024 woith MCQ

In this session, you will learn the current affairs of 3 June 2024 with MCQ. These current affairs will help your knowledge and all types of examination, like government jobs examination. Let’s go for discuss.

Current Affairs of 3 June 2024

Current Affairs of 3 June 2024

Q1) Which country has launched its first space agency and plans to land on Mars by 2045?

A. Japan
B. South Korea
C. Pakistan
D. America

Answer: B. South Korea

Important Point:

  • South Korea plans to land on Mars by 2045 and has invested 100 trillion won ($72.6 billion) in space exploration.
  • President Yoon Suk-yeol announced this at the launch of the Korea Aerospace Administration (KASA), which aims to promote South Korea among the top five space powers.

About South Korea:

  • Capital: Seoul
  • Currency: South Korean won
  • Prime Minister: Han Duck-soo

Q2) From which country 100 tonnes of gold has been brought back to India by RBI ?

A. Britain
B. France
C. Canada
D. Australia

Answer: A. Britain

Important Points:

  • RBI recalls 100 tonnes of gold from UK.
  • For the first time since the beginning of 1991, the RBI has recalled the country’s led the count gold on such a large scale.
  • By the end of March 2024, the RBI had a total of 822.1 tonnes of gold, of which 413.8 tonnes was deposited abroad.
  • In the last financial year, the Reserve Bank’s gold reserves increased by 27.5 tonnes.

About Britain:

  • Capital: London
  • Currency: Pound Sterling
  • Prime Minister: Rishi Sunak

Q3) Who has received the Nelson Mandela Award for 2024 for the promotion of health services by WHO?

A. Purnima Devi Burman
B. Alok Shukla
C. Jenny Erpenbeck
D. NIMHANS

Answer: D. NIMHANS

Important Points:

  • The National Institute of Mental Health and Neurosciences (NIMHANS), Bengaluru has been awarded the Nelson Mandela Award for Health Promotion 2024.
  • The Nelson Mandela Award for Health Promotion was established by the WHO in 2019.
  • It recognises individuals, institutions and organisations that have made significant contributions to health promotion.
  • This year, NIMHANS has been recognised for its work in mental health.
  • The National Institute of Mental Health and Neuro Sciences (NIMHANS) located in Bengaluru has been awarded the WHO’s 2024 Nelson Mandela Prize.
  • This award has been given for health promotion.
  • It is s under the Union Ministry of Health and Family Welfare .

About NIMHANS:

  • Establishment: 27 December 1974
  • Main Campus: Bengaluru, Karnataka
  • Director: Dr. Pratima Murthy

About the World Health Organization:

  • Founded: 7 April 1948
  • Headquarters: Geneva, Switzerland
  • Chief: Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Recently Conferred Awards:

  • UN Military Gender Advocate of the Year Award: Major Radhika Sen
  • Amal Clooney Women Empowerment Award – E-Rickshaw Driver Aarti (UP)
  • International Booker Prize 2024 – Jenny Erpenbeck (Germany)
  • Shaw Award R. (Astronomy) – Shrinivas Shaw Kulkarni
  • Sahitya Akademi Fellowship – Ruskin Bond
  • Global Excellence Award 2024 -Chandrakant Satija
  • UNESCO Guillermo Cano Prize 2024 to Palestinian journalists in Gaza

BOOSTER:

Nobel Prize:

  • Nobel Prizes are given by the Nobel Foundation every year since 1901 on his death anniversary on 10 December in memory of the famous Swedish chemist and engineer Alfred Nobel.
  • Currently, Nobel Prizes are given in 6 different fields.
  • Nobel Foundation was established on 29 June 1900.
  • Since 1901, Nobel Prizes were given for outstanding contribution in five fields. Which are as follows –
  • Physics Chemistry Medicine Literature Peace
  • Since 1968, the Nobel Prize in the field of Economics has been announced by the Swedish Bank.
  • The Nobel Prize for Peace is given in Oslo, the capital of Norway and the other five are given in Stockholm, the capital of Sweden.

Nobel Laureates 2023

Nobel Laureates 2023CountryRegion
Narges MohammadiIranNobel Peace
John Olav FossNorwayNobel Literature
Moungi G. BawendiFranceNobel Chemistry
Lewis E. GrussUSANobel Chemistry
Alexei I. EkimovRussiaNobel Chemistry
Pierre AgostiniFranceNobel Physics
Ferenc KrausHungaryNobel Physics
Anne L’HudlierFranceNobel Physics
Due WeissmanUSANobel Medicine
Katalin KarikóHungaryNobel Medicine
Claudia GoldinUSANobel Economics

Q4) Recently Maguni Charan Kunwar has passed away, who was he?

A. Puppet artist
B. Ghazal singer
C. Writer
D. Economist

Answer: A. Puppet Artist

  • Renowned puppetry artist and Padmashree awardee Maguni Charan Kunar Kar passed away at the age of 88 in Keonjhar, Odisha.

Q5) Which Indian company has been included among the 100 most influential companies in the world by Time magazine?

A. Reliance Industries
B. Tata Group
C. Serum Institute of India
D. All of Above

Answer: D. All of Above

Important Point:

  • For 2024, Time magazine has once again included Mukesh Ambani’s Reliance Industries and Tata Group among the 100 most influential companies in the world.
  • Reliance, called ‘India’s largest company’, has been placed in the ‘Titans’ category.
  • It is worth noting that Jio Platforms was launched in 2021 and Serum Institute has been listed as a ‘Pioneer’.

About Reliance Industries:

  • Founded: 1958
  • Founder: Dhirubhai Ambani
  • Headquarters: Mumbai, Maharashtra
  • Chairman and Managing Director: Mukesh Ambani

Q6) Where was the International Conference on Nuclear Security (ICONS- 2024) held recently?

A. Vienna
B. Paris
C. New York
D. Geneva

Answer: A. Vienna

Important Points:

  • Recently, the International Atomic Energy Agency (IAEA) organised its international conference on Nuclear Security (ICONS) in Vienna.

Q7) Nyishi Tribe, which was in news recently, is the largest ethnic group of which state?

A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Andaman Nicobar
D. Mizoram

Answer: B. Arunachal Pradesh

Important Points:

  • Mountaineer and cricketer Kabak Yano created history by becoming the first Nyishi tribal woman and the fifth woman from Arunachal Pradesh to climb Mount Everest.
  • The Nyishi, the largest ethnic group in Arunachal Pradesh, live mainly in eight districts and parts of Assam.

About Arunachal Pradesh:

  • Capital: Itanagar
  • Chief Minister: Pema Khandu
  • Governor: Kaivalya Trivikram Parnik

Current Affairs:

  • Defence Minister Rajnath Singh inaugurated the Nechiphu Tunnel
  • The state’s first greenfield Donyi Polo Airport was in the news
  • 9th Pakke Paga Hornbill Festival
  • Recently Arunachal Pradesh became the first North East state to achieve 100% household tap water connection
  • Kei Panyor became the 26th district of Arunachal Pradesh

Q8) Where has the world’s highest observatory been inaugurated recently?

A. Chile
B. India
C. China
D. Japan

Answer: A. Chile

Important Point:

  • The University of Tokyo has inaugurated the world’s tallest observatory in Chile. The University of Tokyo has inaugurated the Atacama Observatory, which has been awarded a Guinness World Record for being the world’s tallest observatory.

About Chile:

  • Capital: Santiago
  • Official language: Spanish
  • President: Gabriel Boric
  • Currency: Chilean peso

Q9) Harsh Kumar Jain has become India’s Ambassador to which country?

A. Zimbabwe
B. Luxembourg
C. Niger
D. Philippines

Answer: D. Philippines

Important Points:

  • The Ministry of External Affairs has appointed Harsh Kumar Jain as the next Ambassador of India to the Philippines
  • He is currently posted as India’s Ambassador to Ukraine

About Philippines:

  • Capital: Manila
  • President: Bongbong Marcos
  • Currency: Philippine peso
  • Asian Development Bank (ADB) Headquarters – Manila
  • Philippines buys India’s BrahMos missile
  • Philippines passes a bill to legalise divorce
  • ZIG: Zimbabwe’s new gold-backed currency

Ambassadors/High Commissioners to various countries

Who has been appointed as India’s Permanent Representative to the United Nations and other international organizations in Geneva?Aridam Bagchi
What is the capital of Ukraine?Kiev
Chernobyl nuclear plant which is now closed is in which country?Ukraine
Which country is the first to appoint an AI diplomat? Ukraine, name of AI diplomat?Victoria Xi
to bring back Indians trapped in UkraineOperation Ganga

BOOSTER:

  • Who has been appointed as India’s Permanent Representative to the United Nations and other international organizations in Geneva? Aridam Bagchi
  • What is the capital of Ukraine? Kiev
  • Chernobyl nuclear plant which is now closed is in which country? Ukraine
  • Which country is the first to appoint an AI diplomat? Ukraine, name of AI diplomat – Victoria Xi
  • ‘Operation Ganga’ – to bring back Indians trapped in Ukraine

Q10) Who has become the Director of Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR)?

A. Chandrashekhar Gaurinath Karhadkar
B. Rakesh Ranjan
C. Sanjay Kumar Mishra
D. Yuvraj Singh

Answer: A. Chandrashekhar Gaurinath Karhadkar

Important Points:

  • Chandrasekhar Gaurinath Karhadkar has taken over as the new Director of Indira Gandhi Centre Research (IGCAR), Kalpakkam
  • Prior to this, Chandrasekhar was the Director of the Reactor Group of the Bhabha Atomic Research Centre (BARC), Mumbai

Recent Appointments:

  • Member of Central Electricity Regulatory Commission – Ramesh Babu V
  • Kareena Kapoor Khan is the National Ambassador of UNICEF India
  • First woman Vice Chancellor of AMU – Nalma Khatu

Brand Ambassador of Citroen India – MS Dhoni
Chief of Naval Staff – Dinesh Kumar Tripathi

BOOSTER:

Q11) Which state has included Artificial Intelligence (AI) in the school curriculum?

A. Karnataka
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Rajasthan

Answer: B. Kerala

Important Points:

  • Kerala has launched an Initiative by Integrating Artificial Intelligence (AI) In its school textbooks.
  • Kerala has unvelled plans to introduce Al learning modules within the Information and Communication Technology (ICT) curriculum for Class 7 students.
  • New ICT textbooks for classes 1, 3, 5 and 7 will be made available in Malayalam, English, Tamil and Kannada.
  • ICT education is compulsory for students from classes 1 to 10 in Kerala.

Artificial Intelligence (AI) Current Affairs:

  • Hanuman AI chatbot launched with how many languages ​​- 98
  • DD Kisan launches AI anchors – Krish and Bhoomi
  • Global Media Awards 2024 won – AI news anchor ‘Sana’ (India Today Group)
  • AI supercomputer developed by Microsoft and Open AI – ‘Stargate’
  • Open Al’s deep machine learning based chat bot – Chat GPT
  • India’s first AI school Vidya Bhavan, Thiruvananthapuram (Kerala).

About Kerala:

  • Formation: 1 November 1956
  • Capital: Thiruvanthapuram
  • Governor: Shri Arif Mohammed Khan
  • Chief Minister: Shri Pinarayi Vijayan
  • Assembly: 140
  • Lok Sabha: 20
  • Rajya Sabha: 9
  • Language: Malayalam
  • Districts: 1

Q12) Adani Ports will manage which country’s ‘Container 2 Port at Dar es Salaam Port’ for 30 years?

A. Iran
B. Myanmar
C. Tanzania
D. Sri Lanka

Answer: C. Tanzania

  • Adani Group has won a 30-year lease of container terminal 2 at Dar es Salaam port
  • The Adani Group of Dar es Salaam port owns the port of Haifa in Israel and is developing a transshipment port in Colombo, Sri Lanka

About Tanzania:

  • East African country
  • Capital: Dodoma
  • Currency: Tanzanian shilling POL
  • President: Samia Suluhu Hassan

About Tanzania:

  • The highest mountain in Africa, Kilimanjaro (5,895 m), is in Tanzania 5 m), is in 1
  • Tanzania also has the second deepest world lake in the meters deep) – Lake Tanganyika (1,436 metre deep)
  • Lake Tanganyika is also the longest freshwater lake in the world

Q13) Which country’s boxing association has taken membership of World Boxing?

A. Sri Lanka
B. Japan
C. Bangladesh
D. India

Answer: D. India

Important Points:

  • The Boxing Federation of India (BFI) has joined the World Boxing Championships.
  • The International Olympic Committee (IOC) had said that the sport could be removed from the 2028, Los Angeles Olympics if the BFI remained associated with the International Boxing Association (IBA).
  • BFI President: Ajay Singh

International Olympic Committee:

  • It is a non-governmental sports organization
  • It is the supreme the conduct of the Olympic Games authority for
  • It is located in Lausanne, Switzerland
  • International Olympic Committee
  • It was founded on 23 June 1894
  • Members: 103 (Active Members)
  • Motto: Citius, Altius, Fortius Communiter (Latin: Faster, Higher, StrongerTogether)
YearOrganized Countrty
2016Rio, Brazil
2021Tokyo, Japan
2024Paris, France
2028Los Angeles, USA
2032Brisbane, Australia

Q14) Which country’s Chang’e-6 lander has landed on the Moon?

A. China ok
B. Japan
C. India
D. America

Answer: A. China

  • China’s space mission Chang’e-6 has made a successful landing on the dark side of the moon on 3 June 2024
  • The mission was launched on 3 May 2024
  • Through the mission, China wants to bring samples from the dark part of the moon
  • If successful, China will become the first country to bring samples from the dark side of the moon

Important facts:

  • Countries that landed on the lunar surface – America, Russia, China, India, Japan
  • America is the first country to land on the surface of the moon
  • America’s private company Intuitive Machines’ lander ‘Odysseus’ has become the first spacecraft of a to land the moon company
  • India to send astronauts to Moon by 2040
  • The landing site of India’s Chandrayaan-3 mission has been named ‘Shiv Shakti Point’
  • National Space Day in India to be celebrated on August 23
  • ‘The place on the lunar surface where Chandrayaan-2 left its mark will be known as Triranga Point.
  • The place on the lunar surface where Chandrayaan-2 has left its marks will be known as Tiranga Point

Q15) Which Indian company has been included in the list of top 100 companies by Time Magazine?

A. Reliance Industries Limited
B. Tata Group
C. Serum Institute of India
D. All of the above

Answer: D. All of the above

Three Indian companies in this list:

  • Mukesh Ambani-led Relianc Industries Limited (RIL), Tata Group and Adar Poonawalla’s Serum Institute of India (SII).
  • Recently, Time magazine has released a list of 100 most influential personalities in the world for 2024. This includes the names of actor Alia Bhatt, wrestler Sakshi Malik, World Bank President Ajay Banga, Microsoft CEO Satya Nadella Patel and actor-director Dev.
  • Recently, Time Magazine has list released 2 of 100 influential people in the world for 2024, it includes the names of actor Alia Bhatt, wrestler Sakshi Malik, World Bank President Ajay Banga, Microsoft CEO Satya Nadella and actor-director Dev Patel.

Q16) Red Flag 24 exercise is being organised in which country?

A. America
B. France
C. Seychelles
D. Saudi Arabia

Answer: A. America

  • Exercise Red Flag 24 is a multinational exercise
  • It is being organized in Alaska, USA
  • The exercise is being conducted Base at Ilsen Air Force
  • Begins on 30th May 2024 and ends on 14th June 2024

Major War Exercises:

Exercise Strike-IIIndian Army & Air Force
Tiger TriumphIndia & USA
Naseem Al BahrIndian Navy and Oman
CycloneIndia and Egypt

Other Major War Exercises:

Friendship ExerciseIndia and Thailand
Exercise-AyutthayaIndia and Thailand
Friendship ExerciseIndia, Maldives and Sri Lanka

Previous Current Affairs:

For Govt Jobs inquiry: Click Here

Thank You

3 thoughts on “Daily Current Affairs of 3 June 2024 woith MCQ”

Leave a Comment