Daily Current Affairs of 30 May 2024 with MCQ

In this session, you will read the current affairs of 30 May 2024 with MCQ. These current affairs of 30 May, 2024 will help those students preparing for government jobs. Let’s go to discuss today’s current affairs.

Current Affairs of 30 May 2024

Current Affairs of 30 May 2024

Q1) When is International Everest Day celebrated recently?

A. 29th may
B. 28th May
C. 20th May
D. 22th May

Answer: A. 29 May

  • International Mount Everest Day 2024 is celebrated on 29 May. This day is in memory of the two persons who climbed Mount Everest in 1953. These persons are Nepalese Tenzing Norgay and New Zealander Edmund Hillary. Mount Everest is located between Nepal and China. Nepal has decided to celebrate International Mount Everest Day every year.

Q2) Which neighboring country of India will soon launch “RuPay service”?

A. Sri Lanka
B Bangladesh
C. Maldives
D. Myanmar

Answer: D. Maldives

Important Points:

  • India’s RuPay service will soon be launched by Maldives.
  • A senior minister in the Mohamed Muizzu-led government said the move will strengthen the “Maldivian Rufiyaa”.
  • The decision came when Maldives Foreign Minister Moosa Zameer visited India from May 8-10.
  • RuPay is a global card payment network that was launched in 2012 by the National Payments Corporation of India (NPCI).

About Maldives:

  • Capital: Male
  • Currency: Maldivian Rufiyaa
  • President: Mohamed Muizz

Q3) Who was recently appointed the Commandant of the National Defense Academy?

A. Anish Dayal Singh
B. Rahul Rasgotra
C. Gurcharan Singh
D. Nitin Agarwal

Anawer: B. Gurcharan Singh

Important Point:

  • Vice Admiral Gurcharan Singh took over as Commandant of the National Defence Academy.
  • He took over from Vice Admiral Ajay Kochhar in May 2024.
  • Additionally, he also commanded INS Khukri and INS Vidyut.
  • In addition, he received the Ati Vishisht Seva Medal (2024) and the Navy Medal (2020).

Q4) Who has been honored with the United Nations Military Gender Advocate of Year Award 2023?

A. Radhika Sen
B. Purnima Devi Burman
C. Sudha Murthy
D. Alok Shukla

Answer: A. Radhika Sen

Important Point:

  • The United Nations has selected Major Radhika Sen of the Indian Army for the prestigious 2023 Military Gender Advocate of the Year Award.
  • Major Radhika Sen will be presented this award by UN Secretary-General Antonio
  • Guterres on the occasion of International Day of United Nations Peacekeepers. International Day of United Nations Peacekeepers is celebrated every year on 29 May since 2003.

United Nations:

  • Founded: 24 October 1945
  • Headquarters: New York (USA)
  • President: Antonio Guterres

Q5) Which country has recently announced the removal of Taliban from the ‘terrorist’ list?

A. North Korea
B. China
C. Russia
D. Iran

Answer: C. Russia

Important Point:

  • Russia will remove the Taliban, which is in power in Afghanistan, from the banned terrorist list. This information was given by Russia’s state news agency RIA Novosti.
  • Russia’s Foreign and Justice Ministries have prepared a proposal supporting the removal of the Taliban from the terrorist list, which has been sent to President Vladimir Putin.

About Russia:

  • Capital: Moscow
  • Currency: Russian Ruble
  • Continent: Europe, Asia
  • Official language: Russian
  • Prime Minister: Mikhail Mishustin
  • President: Vladimir Putin

Q6) Who has recently won the title of Sharjah Chess Challengers 2024?

A. Divya Deshmukh
B. R Vaishali
C. Shyamnikhil
D. R Praggnanandha

Answer: A. Divya Deshmukh

Q7) Who recently became India’s first female jury member in the Paris Olympics?

A. Diana Aldoussi
B. PT Usha
C. Bilquis mir
D. Karnam Malleshwari

Answer: C. Bilkis mir

  • Bilquis Mir became the first female jury member of India in Paris Olympics.
  • Bilquis Mir of Jammu and Kashmir has created history by becoming the first Indian female jury member in Paris Olympics.

About Paris Olympics 2024:

  • Mascot: Phrygian Cap
  • Torchbearer: Abhinav Bindra
  • Flagbearer: Sharath Kamal

Q8) Which country is on top in the recently released ‘Hurun Global Unicorn Index 2024’?

A. America
B. China
C. India
D. Japan

Answer: A. America

Important Points:

  • The Hurun Global Unicorn Index 2024 unveiled the state of the global startup ecosystem.
  • India witnessed the first drop in unicorn creation in 2024 due to low investments.
  • The Hurun Global Unicorn Index listed 1,453 unicorns across 291 cities in 53 countries

Countries with the most unicorns in the world:

Country NameNo of Unicorns
United States703
China340
India67

Q9) Who has launched ‘Retail Direct App’?

A. Income Tax Department
B. Election Commission of India
C. Ministry of Rural Development
D. Reserve Bank of India

Answer: Reserve Bank of India

  • Reserve Bank of India has launched the mobile app of ‘RBI Retail Direct’.
  • Through this, retail investors can buy and sell government securities online.
  • The flow portal, and a fintech repository have also been launched by RBI.
  • The Reserve Bank of India Act 1934 was passed on April 1, 1935, RBI started its operations.
  • It was nationalized in 1949.
  • In 1937, the headquarters of RBI was shifted from Kolkata to Mumbai.
  • Sir Osborne Smith was the first Governornok RBI.
  • The first Indian Governor of RBI was C.D. Deshmukh.
  • Current and 25th Governor of RBI is Shaktikanta Das.
  • Swaminathan Janakiraman, T. T. Rabi Rabi Shankar, Shankar, M. Rajeswara Rao, Michael Debabrata Patra.
  • Chief Financial Officer, RBI -is Sudha Balakrishnan.

App & Portal:

Wallet AppGoogle
Press Service PortalAnurag Thakur
Swati PortalAjay Kumar Sood Kumar
Apna Chandrayaan PortalDharmendra Pradhan
Scale AppDharmendra Pradhan
Consumer AppGovernment of Uttar Prades
Sathi PortalMinistry of Agriculture
Prahari AppBSF & Ministry of Home Affairs
Jaldoot AppMinistry of Rural Development
Gram Manch AppMinistry of Panchayati Raj

Q.10) Who has been honoured with the United Nations Military Gender Advocate of Year Award 2023?

A. Major Radhika Sen
B. Jenny Erpenbeck Erpenbedika
C. Ruskin Bond
D. Alok Shukla

Answer: A. Major Radhika Sen

  • The United Nations has selected Major Radhika Sen of the Indian Army for the prestigious 2023 Military Gender Advocate of the Year award
  • The award was established by the United Nations in 2016
  • The award is given to honour the dedication and effort of UN peacekeepers
  • Major Radhika Sen has become the second Indian to receive this honor
  • Major Suman Gwani was awarded the United NationsMilitary Gender Advocate of the Year Award in 2019
  • Major Radhika, who hails from Himachal Pradesh, was posted with the Indian Rapid Deployment Battalion in South Sudan in 2023

About United Nations (UN):

  • It is an international organization
  • Objective: To maintain international peace and security
  • Establishment – 24 October 1945
  • Headquarters – New York
  • Secretary-General – Antonio Guterres

Major awards conferred recently:

  • ATD Best Award: NTPC
  • Srinivas R. Kulkarni: Shaw Award
  • Anousya Sengupta – Best Actress at Cannes Film Festival
  • Payal Kapadia wins Grand Prix Award for ‘All We Imagine as Light’ at Cannes Film Festival
  • Chandrakant Satija – Global Excellence Award
  • Hemant Khatri – PSU Dedication Award

Q11) Who has been named as ICC Player of the Month April 2024?

A. Muhammad Wasim
B. Virat Kohli
C. Rohit Sharma
D. Harshal Patel

Answer: A. Muhammad Wasim

  • UAE captain and opener Muhammad Wasim has been named the ICC Men’s Player of the Month April 2024
  • West Indies captain Hayley Matthews has been named the ICC Women’s Player of the Month

ICC Men’s Player of the Month 2024:

  • January: Shamar Joseph (West Indies)
  • February: Yashasvi Jaiswal (India)
  • March: Kamindu Mendis (Sri Lanka)

ICC Women’s Player of the Month 2024:

  • January: Amy Hunter (Ireland)
  • February: Annabel Sutherland (Australia)
  • March: Maia Bouchier (England)

Q.12) Who has become the President of the 77th World Health Assembly?

A. Ramesh Babu
B. John Slaven
C. Kapil Sibal
D. Apoorva Chandra

Answer: D. Apoorva Chandra

  • Union Health Secretary Apurva Chandra has been appointed as theChairman of Committee A at the 77thWorld Health Assembly held in Geneva.

About the WHO:

  • WHO: World Health Organization
  • Founded-7 April 1948
  • Headquarters-Geneva, Switzerland
  • Head Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Important Current Affairs:

  • WHO has launched CoViNet, a global network for coronavirus
  • WHO Nelson Mandela Award 2024 has been given to an institution named ‘NIMHANS’
  • Saima Wajid has been appointed by WHO as Regional Director for Southeast Asia
  • Girish Chandra Murmu has been re-elected as the external auditor of WHO for a four-year term till 2027.

Q.13) Vijay Khanduja has become the Indian Ambassador to which country?

A. Russia
B. Cameroon
C. China
D. Israel

Answer: B. Cameroon

About Cameroon:

  • Cameroon is a country located in Central and West Africa
  • Capial: Yeonde
  • President: Paul Biya
  • Prime Minister: Joseph Ngute
  • Currency – Central African CFA franc

Indian Ambassaor in various countries

  • Zimbabwe: Shri Brahma Kumara
  • Luxembourg: Saurabh Kumar
  • Niger: Sitaram Meena
  • Namibia: Dinkar Asthana
  • Myanmar: Abhay Thakur
  • Slovenia: L. Pacific Pisay
  • Iraq: Soumendu Baghchi
  • Chile: Abhilasha Joshi
  • Cuba: T. Armstrong Changson

Q14) How many medals has India won in Asian Pank Wrestling Championship 2024?

A. 07
B. 08
C. 09
D. 10

Answer: A. 07

  • Asian Arm Wrestling Championships 2024-
  • Event: Tashkent (Capital of Uzbekistan)
  • India’s Medal – 1 Gold and Bronze V 6
  • Shrimat Jha – Gold Medal
  • Laxman Singh Bhandari – 2 bronze medals
  • The World Arm Wrestling Federation is the governing body of arm wrestling worldwide.
  • It is headquartered in Sofia, Sofia Bulgaria.
  • Preeti Jhangiani is the President of People’s Arm Wrestling Federation India.
  • It is headquartered in Mumbai, Maharashtra

Q15) Satyadeep Gupta has climbed Mount Everest and Mount Lhotse twice in the same season. He belongs to which state?

A. Uttar Pradesh
B. Chhattisgarh
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer: A. Uttar Pradesh

  • On May 7, Indian mountaineer Satyadeep Gupta set a new record by climbing Mount Everest and Mount Lhotse twice in the same season
  • He has created history by crossing two peaks in 11 hours and 15 minutes
  • Earlier, Satyadeep had scaled Mount Everest on May 21 and Mount Lhotse on May 22.

Highest Mountain Peaks in the World:

Highest Mountain PeaksCountryHeight (m)
Mount EverestNepal8,849 m
K2PoK8,611 m
KanchanjungaIndia8,586 m
LhotseNepal, China8,516 m
MakaluNepal, China8,485 m
Cho OyuChina, Nepal8,188 m
DhaulagiriNepal8,167 m
ManasluNepal8,163 m
Nanga ParbatPOK8,126 m
  • Nepali mountaineer Purnima Shrestha has become the first woman to climb Everest thrice in 13 days
  • Everest has been climbed on 12 May, 19 May and 25 May 2024
  • Mountaineer and cricketer Kabak Yano has recently become the fifth woman from Arunachal Pradesh and the first woman from the Nyishi tribe to climb Mount Everest

Q16) Who is the footballer who scored the most goals in a season?

A. Lionel Messi
B. Sunil Chetri
C. Mohammad Habib
D. Cristiano Ronaldo

Answer: D. Cristiano Ronaldo

  • Cristiano Ronaldo has scored 35 goals in a season
  • Abderrazak scored 34 2018-19 season goals in the
  • Ronaldo has scored more than 128 goals at the international level
  • Ronaldo has played the most (200) international football matches

Q17) In which country a bill has been passed to legalize divorce?

A. Iraq
B. Spain
D. Ghana
C. Philippines

Answer: C. Philippines

  • Apart from Vatican City, the Philippines is one of only two countries in the world where divorce is not allowed
  • The lower house of the Philippines’ parliament passed a bill to legalize divorce.
  • Apart from Vatican City, the Philippines is one of only two countries in the world where divorce is not allowed.
  • The lower house of the Philippines’ parliament passed a bill to legalize divorce.

About Philippines:

  • Capital: Manila
  • President: Bongbong Marcos
  • Currency: Philippine
  • The highest mountain in the Philippines is Mount Apo
  • The Philippines is an archipelago consisting of about 7,000 islands
  • Asian Development Bank (ADB) is headquartered in Manila (Philippines)
  • Philippines has bought India’s BrahMos missile

Q18) When is the International Day of United Nations Peacekeepers celebrated?

A. 18 May
B. 15 May
C. 17 May
D. 29 May

Answer: D. 29 May

  • Every year May 29 is observed as the International Day of United Nations Peacekeepers
  • It is celebrated to pay tribute to the service and sacrifice of peacekeepers
  • Theme: Fit for the future, building better together
  • He has been awarded the 1988 Nobel Peace Prize for his commendable work of UN peacekeepers.

Q19) India has provided aid of 1 million dollars to which country affected by landslide?

A. Kenya
B. Papua New Guinea
C. Nepal
D. Sri Lanka

Answer: B. Papua New Guinea

  • The Government of India has provided an immediate relief assistance of $1 million for relief, rehabilitation and reconstruction in landslide-hit Papua New Guinea.

About Papua New Guinea (PNG)-

  • Capital: Port Moresby
  • Currency: Kina
  • Prime Minister: James Marape

Q20) With which institution has Tata Consultancy Services (TCS) signed an agreement regarding semiconductor sensing tools?

A. IIT Madras
B. IIT Roorkee
C. IIT Bombay
D. IIT Kharagpur

Answer: C. IIT Bombay

  • Indian company Tata Consultancy Services (TCS) has signed an agreement with IIT Bombay for semiconductor sensing tools
  • Under this, TCS and IIT Bombay will jointly manufacture the country’s first quantum diamond microchip imager.
  • Quantum diamond microchip imager can image magnetic fields.

Previous Current Affairs:

Daily General Knowledge Booster:

Old NameNew Name
Rajiv Gandhi National ParkOrang National Park
Naya Raipur of ChhattisgarhAtal Nagar
Bihar MakhanaMithila Makhana
Rajiv Gandhi Khel Ratna AwardMajor Dhyan Chand
Mid-day meal schemePM Poshan Yojana
Social media platform TwitterX
Facebook companyMETA
Railway Protection Force (RPF)Indian Railway Protection Force Service (RPFS)

Question Of the Day:

Q) E-rickshaw driver Aarti from which state of India was honored with UK’s Women Empowerment Award?

A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Haryana
D. Gujarat

Send the Answer in Comment Section.

Thank You

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 30 May 2024 with MCQ”

Leave a Comment