Daily Current Affairs of 31 May 2024 with MCQ

In this session, we will discuss the current affairs of 31 May 2024, with MCQ in English. These current affairs of 31 May 2024 will help those students prepare for the government examination. Let’s go discuss.

Current Affairs of 31 May 2024

Current Affairs of 31 May 2024

Q1) Campi Flegrei, seen in the news recently, is an active volcano located in which country?

A. Italy
B. Indonesia
C. Japan
D. Chile

Answer: A. Italy

Important Points:

  • Recently, the most powerful earthquake in decades struck Italy’s Campi Flegrei supervolcano region.

About Italy:

  • Capital: Rome
  • Currency: Euro
  • Prime Minister: Giorgia Meloni
  • President: Sergio Mattarella

Q2) When was Hindi Journalism Day celebrated recently?

A. 29 May
B. 30 May
C. 28 May
D. 22 May

Answer: B. 30 May

Important Point:

  • Udant Martand was the first Hindi newspaper to be published in India.
  • Udant Martand was published in Calcutta.
  • The date of publication was May 30, 1826. Hindi journalism has existed in the country for about 198 years.
  • Hindi Journalism Day will be celebrated on May 30, 2024 to honor the contribution of Hindi journalism and journalists.

Hindi Journalism Day:

  • Hindi Journalism Day is celebrated every year on May 30 to commemorate the beginning of journalism in the Hindi language.
  • India’s first Hindi language newspaper ‘Udant Martand’ was published on this day in the year 1826 by Pandit Jugal Kishore Dara.

Q3) Which state recently celebrated its foundation day on May 30?

A. Goa
B. Sikkim
C. Odisha
D. Bihar

Answer: A. Goa

Important Point:

  • Goa was a Portuguese colony for over 450 years. In 1961, Goa was granted independence by India. In 1987, Goa was given the status of a union territory along with Daman and Diu.
  • Later in 1987, Goa was given the status of a state. That year Goa became the 25th state of the Indian Union.
  • Panaji was the capital of the state and Konkani was declared the official language of Goa.

About Goa:

  • Formation: 30 May 1987
  • Capital: Panaji
  • Governor: Shri P.S. Sreedharan Pillai
  • Chief Minister: Shri Pramod Sawant
  • Assembly: 40
  • Lok Sabha: 2
  • Rajya Sabha: 1
  • Language: Konkani
  • Districts: 2

Goa current affairs:

  • Exercise Cyclone conducted in Goa
  • Country’s first rabies free state is Goa.
  • India’s first lighthouse festival takes place in Goa
  • Goa government has made IVF treatment free in its government hospitals.

37th National Games:

  • 37th National Games begins in Goa
  • Mascot: moga
  • 54th International Film Festival: Goa
  • First Purple Fest organized: Goa

Q4) DRDO has successfully test fired anti-radiation missile RudraM-II from where?

A. Tamil Nadu
B. Gujarat
C. Orissa
D. Haryana

Answer: C. Odisha

Important Points:

  • Defence and Research Development Organisation (DRDO) has successfully test fired indigenously developed anti-radiation missile RudraM-II.
  • RudraM-II is the latest and advanced version of RudraM-1 missile.
  • RudraM-1 missile was successfully test fired by Sukhoi-30 MK-1 fighter aircraft in October 2020.

About Odisha:

  • Formation: 1 April 1936
  • Capital: Bhubaneswar
  • Governor: Shri Raghubar Das
  • Chief Minister: Shri Naveen Pattnaik
  • Assembly: 147
  • Lok Sabha: 21
  • Rajya Sabha: 10
  • Language: Odia
  • Districts: 30
  • Lake: Chilika Lake

National Parks:

  • Bhitarkanika National Parks
  • Simlipal National Parks

Odiaha Current Affairs:

  • India’s Largest Hockey Stadium – Birsa Munda Stadium
  • Odisha government recently launched Mo Jangal Jami Yojana Dhan Yatra Mahotsav and Nuwa Khai Mahotsav
  • Odisha CM inaugurates Samalei Temple Project in Sambalpur

Q5) Smartphones became what th export item of India with a growth of 42%?

A. Fourth
B. Third
C. Second
D. First

Anawer: A. Fourth

Important Point:

  • Smartphones became India’s fourth largest export item with a growth of 42%.
  • It has reached $15.6 billion in FY24, up one place from last year. The government’s Production-Linked Incentive (PLI) scheme has been instrumental in this growth, positioning India as the second largest mobile phone manufacturing country after China.
  • Note :- Samsung has established the world’s largest mobile phone manufacturing company in India.

Daily Current Affairs: Click Here

Q6) Who recently became the first England player to score 3000 T20 International runs?

A. Joe Root
B. Jos Buttler
C. Glen Maxwell
D. Pat Cummins

Answer: B. Jos Buttler

  • Jos Buttler became the first England player to score 3,000 T20I runs
  • He is the ninth-highest run-scorer in T20I cricket.
  • Highest run-scorer in T20I cricket – Virat Kohli (4,037 runs)

Q8) When is Goa State Foundation Day celebrated?

A. 23 May
B. 28 May
C. 30 May
D. 29 May

Answer: C. 30 May

  • Goa celebrates its statehood day on May 30 every year, as Goa attained full statehood on May 30, 1987
  • It became the 25th state of the Republic of India
  • Goa was liberated from the Portuguese on December 19, 1961
  • Liberation Day is celebrated on 19 December in Goa

About Goa:

  • Capital: Panaji (Panjim)
  • Formation of State: 30 May 1987
  • Governor: P. Sreedharan
  • Chief Minister: Pramod Sawant (BJP

National parks and Sanctuaries:

  • Bhagwan Mahavir Wildlife Sanctuary
  • Dr. Salim Ali Bird Sanctuary
  • Madei Wildlife Sanctuary
  • Bondla Wildlife Sanctuary

BOOSTER:

When is Hindi Journalism Day celebrated? 30 May (First newspaper named ‘Udant’ May 1826)
When is International Potato Day celebrated? 30 May
First Portuguese to reach India – Vasco da Gama in 1498 AD
Calicut (now Kozhikode) on May 20, 1498
Who was the first Portuguese Viceroy of India?
Alphonso de Albuquerque
First Governor of Portuguese in India – Francis de Almeida
‘Lisbon’ is the capital of which country? – When is Portugal Day celebrated?

Q9) DRDO has successfully test fired anti-radiation missile RudraM-II from which fighter aircraft?

A. Sukhoi-30 MKI
B. Rafael
C. Mirage
D. Tejas

Answer: A. Sukhoi-30 MKI

  • The Rudram-1 missile was successfully test-fired by a
  • Sukhoi-30 MKI fighter aircraft in October 2020
  • Rudrama-II missile is an air-to-surface missile
  • The missile is an indigenous domestic anti-radiation missile
  • Its firepower is 350 km

Important Current Affairs related to Defence:

  • The Indian Army has acquired the Igla-S Very Short Range Air Defence System from Russia
  • In Agra, the Air Force has tested a portable hospital named Bhishma
  • Sanjay Bhalla has taken over as the Chief of Personnel of the Indian Navy
  • DRDO test fires anti-submarine missile supersonic missile Assisted Release of Torpedoes (SMART)

BOOSTER:

Who is known as the missile man of India?

  • Dr. Abdul Kalam was the 11th President
  • Born: 15-October-1931
  • Died: 27 July 2015
  • Bharat Ratna 1998
  • ‘Wings of Fire’ is whose autobiography?: A P J Abdul Kalam
  • Who is known as the missile woman of India?: Dr. Tessy Thomas

Q10) Who has won the Sustainability Champion-Editor’s Choice Award 2024?

A. NHPC
B. GAIL
C. NTPC
D. REC

Answer: D. REC

  • In Outlook Planet Sustainability Summit and Awards 2024, Rural Electrification Corporation (REC Limited) has won the “Sustainability Champion-Editors’ Choice Award” award
  • REC Limited – Rural Electrification Corporation Limited
  • Establishment – 25 July 1969
  • Headquarters – New Delhi
  • CMD: Vivek Kumar Devgan Devgan
  • The is 12th Maharatna Company
  • It finances and promotes power projects across India

Major Awards 2024:

  • Uttar Pradesh Gaurav Award: Dr. Ritu Karidhal and entrepreneur Naveen
  • Balkan Athlete of the Year: Novak Djokovic
  • Best Environment Officer Award: Deepa Bhandare
  • Tenzing Norgay Award: Savita Kanswal
  • Clean City Awards 2023: Indore and Surat (Jointly)

BOOSTER:

  • What is used to measure electric current? Ammeter
  • Electric current- the rate of flow of electric charge in a conductor
  • The SI unit of electric current is ampere
  • The SI unit of potential difference is volt
  • Which instrument is used to measure potential difference- voltmeter
  • Dynamo- converts mechanical energy into electricity.
  • The credit for the invention of electric bulb goes to Thomas Edison
  • The filament of electric bulb is made of tungsten
  • Argon gas is filled inside the electric bulb

Q11) Where is India’s first urban ropeway being built?

A. Varanasi
B. Bengaluru
C. Bhopal
D. New Delhi

Answer: A. Varanasi

  • Ropeway: Rope means rope and way means path
  • An electric device which goes upwards from a low place by sitting in a trolley through wires in a ropeway
  • India’s first urban ropeway in Varanasi to be ready by August 2024
  • This ropeway is being built under the ‘Parvatmala Project’
  • It will connect Varanasi Cantonment Railway Station with Rath Yatra
  • The project is designed for a movement of 96,000 passengers per day which will improve connectivity in congested areas

1st in 2024:

  • India’s largest climate clock has been installed in: New Delhi
  • World’s largest telecom company: Reliance Jio
  • World’s first Om shaped temple: Pali district, Rajasthan
  • First stadium to use hybrid pitch technology: Dharamsala
  • First Indian tourist to travel to space: Rakesh Sharma
  • First private bank to open branch in Lakshadweep: HDFC Bank
  • First Asian country with four-day working week: Singapore
  • First state to conduct traffic audit: Bihar
  • First country in the world to introduce meningitis vaccine Nigeria
  • India’s first underwater metro inaugurated: Kolkata
  • World’s first 3D- printed mosque unveiled: Saudi Arabia
  • India’s first ‘Skill India Centre’ inaugurated: Sambalpur, Odisha
  • First state to implement semiconductor policy: Gujarat

Q12) Who has been recently appointed as the Secretary of Lokpal?

A. Pradeel Kumar Tripathi
B. Professor Naima
C. Nalin Negi
D. N Chandrasekaran

Answer: A. Pradeep Kumar Tripathi

  • IAS Pradeep Kumar Tripathi has been appointed as the Secretary of Lokpal
  • Justice AM Khanwilkar is the Lokpal
  • The chairperson and members of the Lokpal are appointed by the President
  • Apart from a Chairperson, Lokpal can have eight members, four judicial and four non-judicial
  • The tenure of the chairperson and airperson members of Lokpal is five years or till the age of 70 years

What is Lokpal?

  • There is an anti-corruption authority.
  • The Lokpal is responsible for investigating allegations of corruption at the national level.

Key Office Bearers of India:

50th Chief Justice (CJI)DY Chandrachud
Chief Election CommissionerRajiv Kumar (25th)
Solicitor General of IndiaTushar Mehta
Attorney General of IndiaR. Venkataramani
National Security AdvisorAjit Doval
Comptroller and Auditor GeneralGirish C. Murmu
Chief Information CommissionerHiralal Samaria
CEO of NITI AayogBVR Subramanian
Chief Economic AdvisorV. Anantha Nageswaran

Q13) Whom did India’s R. Praggnanandhaa defeat for the first time in classical chess?

A. Magnus Carlsen
B. Viswanathan Anand man
C. Fabiano Caruana
D. Ding Liren

Answer: A. Magnus Carlsen

  • Indian Grandmaster R Praggnanandhaa has registered his first classical game win over world number one Magnus Carlsen in the Norway chess tournament
  • Praggnanandhaa’s sister R Vaishali also topped the Norwegian chess tournament with 5.5 points in the women’s classical chase event.

Vaishali has defeated Koneru Humpy

Classical Chess:

  • Also known as slow chess.
  • Players get moves enough to make their move
  • Viswanathan Anand: First Indian to become Grandmaster (1988)
  • Subbaraman Vijayalakshmi: First Female Indian Grandmaster in Chess (2001)
  • Current world chess champion: Ding Liren (China)
  • India’s 85th Chess Grandmaste Shyamnikhil
  • 84th Grandmaster: R Vaishali

Q14) Which country has become the chair of the ‘Colombo Process’ for 2024-26?

A. Kazakhstan
B. Brazil
C. India
D. Italy

Answer: C. India

  • India has assumed the Presidency of the Colombo Process for 2024-26 for the first time since its inception.
  • The Colombo Process is a regional consultative forum.
  • It was established in 2003.
  • The Colombo Process has 12 member countries.
  • Members include Nepal, Afghanistan, Bangladesh, Cambodia, China, India, Indonesia, Pakistan, Philippines, Sri Lanka, Thailand and Vietnam.

BOOSTER:

South Asian Association for Regional Cooperation:

Headquarters of Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)Jakarta, Indonesia
Headquarters of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)Singapore
Headquarters of the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the PacificBangkok, Thailand
South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)Kathmandu, Nepal

Q15) PREFIRE mission has been launched by which space agency?

A. NASA
B. ISRO
C. JAXA
D. CNSA

Answer: A. NASA

  • PREFIRE: Polar Radiant Energy in the Far Infrared Experiment.
  • NASA has launched small satellites called CubeSat to study heat emission at Earth’s poles.
  • The PREFIRE mission aims to study heat emission from Earth’s poles.
  • CubeSat is a nanosatellite weighing less than 10 kg.

NASA Current Affairs:

  • NASA is preparing plans to build the first railway system on the moon
  • NASA has launched the PACE mission to study oceans and atmosphere
  • NASA and JAXA (Japan’s space agency) will launch the world’s first wooden satellite
  • NASA will launch the Artemis-3 mission to the Moon in 2026

BOOSTER:

First person to reach spaceMajor Yuri Gagarin (Soviet Union, 1961)
First woman to go to spaceValentina Tereshkova (Soviet Union, 1963)
First spacecraft to put man on the moonApollo-11
First Indian satelliteAryabhatta
Vikram Sarabhai Space CenterTrivandrum

Q16) How much loan has been sanctioned to India by Asian Development Bank in 2023?

A. 4.6 Billion
B. 2.6 Billion
C. 3.6 Billion
D. 5.6 Billion

Answer: B. 2.6 Billion

  • The grant means that the Indian government will not return the money to ADB

Asian Development Bank:

  • Asian Development Bank is a regional development bank
  • It was established on 19 December 1966
  • Headquarters: Mandaluyong, Manila, Philippines
  • Members: 68 countries

Q17) According to Forbes’ Real Time Billionaires List, who has become the richest person in the world?

A. Bernard Arnault
B. Mark Z
D. Jeff Bezos
C. Elon Musk

Answer: C. Elon Musk

  • According to Forbes’ Real-Time Billionaires List, SpaceX and Tesla owner Elon Musk has once again become the world’s richest businessman.
  • Elon Musk’s net worth is $209.7 billion.
  • No billionaire from India is included in the top ten in this list.
  • Reliance Industries Chairman Mukesh.
  • Ambani is ranked 11th with a net worth of $ 113.5 billion.
  • Gautam Adani is at number 18 in the list, his net worth is $ 86.3 billion.
  • Forbes is America’s media company

Previous Current Affairs:

Daily General Knowledge Booster:

Question of the Day:

Q) Where was the 10th World Water Forum held with the theme ‘Water for Shared Prosperity’?

A. Brazil
B. Italy
C. Indonesia
D. France

Comment the Answer

Thank You

1 thought on “Daily Current Affairs of 31 May 2024 with MCQ”

Leave a Comment