Daily Current Affairs of 4 June 2024 with MCQ

In this session, you will learn the current affairs of 4 June 2024 with MCQ. These current affairs of 4 June 2024 will help to government preparing students and all types of examinations. Let’s go for discuss today’s current affairs.

Current Affairs of 4 June 2024

Q1) Who has recently launched the world’s first rocket with a completely 3D-printed engine?

A. Agnikul Cosmos
B. Skyroot Aerospace
C. Roscosmos
D. Space X

Answer: A. Agnikul Cosmos

Important Point:

  • Chennai-based startup Agnikul Cosmos has launched the world’s first space rocket with a single-piece three-dimensional (3D) printed engine.
  • After four failed attempts, Agnikul succeeded in launching its rocket into space in its fifth attempt.
  • The rocket called Agnibaan is India’s first semi-cryogenic engine-powered rocket launch, which was completely indigenously designed and manufactured.

About Agnikul Cosmos:

  • Founded: 2017
  • Headquarters: Tamil Nadu

Q2) From which country did India receive the highest Foreign Direct Investment (FDI) in 2023-24?

A. China
B. Singapore
C. South Korea
D. Britain

Answer: B: Singapore

Important Point:

  • Although FDI from Singapore declined by 31.55% to $11.77 billion in 2023-24, India continues to attract the most investments from that country.
  • FDI equity inflows declined from major countries including Mauritius, Singapore, US, UK, UAE, the Cayman Islands, Germany, and Cyprus.
  • Since 2018-19, Singapore has been the largest source of investment for India.

About Singapore:

  • Capital: Singapore
  • Currency: Singapore dollar
  • Prime Minister: Lawrence Wong

Q3) Who was the first woman permanent representative of India to the United Nations who has retired?

A. Akshata Krishnamurthy
B. Geeta Gopinath
C. Ruchira Kamboj
D. अंशुला कांत / Anshula Kant

Answer: C. Ruchira Kamboj

Important Point:

  • India’s first female Permanent Representative to the United Nations, Ruchira Kamboj, has retired after 35 years of service.
  • During this period, she served as Indian envoy to Bhutan, South Africa and UNESCO. Kamboj was the all-India women topper of the 1987 Civil Services batch and the topper of the 1987 Foreign Services batch.
  • She assumed office as India’s Permanent Representative/Ambassador to the UN on August 2, 2022.

About the United Nations:

  • Founded: 24 October, 1945
  • Headquarters: New York, US
  • President: Antonio Guterres
  • Member countries: 193

Q4) When is World Bicycle Day celebrated every year?

A. 02 June
B. 03 June
C. 04 June
D. 05 June

Answer: B. 03 June

Important Points:

  • World Bicycle Day is celebrated every year on 3 June 2024.
  • This day is celebrated with the aim of adopting and promoting sustainable and environmentally friendly mode of transport.
  • In April 2018, the United Nations General Assembly declared that World Bicycle Day will be celebrated every year on 3 June.

Q5) According to the Bloomberg Billionaires Index, who has become the richest person in Asia?

A. Mukesh Ambani
B. Gautam Adani
C. Shiv Nadar
D. Ratan Tata

Answer: B. Gautam Adani

Important Point:

  • According to the Bloomberg Billionaires Index, Adani is now the eleventh richest person in the world with a net worth of $111 billion.
  • Ambani is ranked 12th with a net worth of $109 billion.
  • According to the Bloomberg Billionaires Index, Adani’s net worth has increased by $26.8 billion so far in 2024, while Ambani’s wealth has increased by $12.7 billion.

Q6) How many crore Indians created a world record by voting in the Lok Sabha elections 2024?

A. 64.2 Crores
B. 63.8 Crores
C. 61.5 Crores
D. 66.3 Crores

Answer: A. 64.2 Crores

Important Point:

  • Indians set a world record with 64.2 crore voters.
  • Chief Election Commissioner Rajiv Kumar said that India set a world record with the participation of 64.2 crore voters including 31.2 crore women in the Lok Sabha elections.
  • Addressing reporters here, Rajiv Kumar said that more than 68,000 monitoring teams and more than 1.5 crore polling and security personnel were involved in the world’s largest voting process.

Q7) Who won the UEFA Champions League recently?

A. La Liga
B. Manchester United
C. Al Nassar
D. Real Madrid

Answer: D. Real Madrid

Important Point:

  • Spanish football club Real Madrid has won the 2023–24 UEFA Champions League title for the 15th time by defeating German football club Borussia Dortmund 2–0 in the final.
  • The 2023–24 UEFA Champions League Final was played on 1 June 2024 at Wembley Stadium, England.
  • The UEFA Champions League began in 1955–56 as the European Champion Clubs’ Cup.

Q8) Which is the first High Court in the country to launch menstrual leave policy recently?

A. Uttrakhand
B. Sikkim
C. Rajasthan
D. Kerala

Answer: B. Sikkim

Important Point:

  • There has been a long standing demand for providing leave with full salary to female staff during periods or menstruation. In this direction, the Sikkim High Court has taken a remarkable and historic step. The High Court has announced to give paid menstrual leave to its female employees.
  • The Sikkim High Court Registry has introduced the menstrual leave policy for female employees. According to the notification, the female staff of the High Court can avail 2-3 days of menstrual leave every month

About Sikkim:

  • Capital: Gangtok
  • Chief Minister: Prem Singh Tamang
  • Governor: Laxman Acharya

Current Affairs:

  • Sikkim INSPIRS (with the help of World Bank)
  • First state in Northeast India to restore Old Pension Scheme (OPS)
  • First railway line was started in Sikkim

Q9) Who has been selected as the brand ambassador for tobacco control?

A. Kareena Kapoor Khan
B. PV Sindhu
C. Alia Bhatt
D. Narendra Yadav

Answer: B. P V Sindhu

Important Points:

  • Badminton star PV Sindhu named brand ambassador for tobacco control.
  • The Ministry of Health and Family Welfare, Government of India organized an event to celebrate World No Tobacco Day 2024.
  • This year’s theme, “Protecting Children from Tobacco Industry Interference,” highlights the urgent need to protect youth from the harmful effects of tobacco consumption.

Q10) Which country is going to host the FIFA Women’s World Cup (2027) for the first time?

A. America
B. Mexico
C. Canada
D. Brazil

Answer: D. Brazil

Important Points:

  • South American country Brazil is going to host the FIFA Women’s World Cup (2027) for the first time.
  • China was the host for the first time.
  • The Women’s Football World Cup started in China in the year 1991.
  • The Women’s Football World Cup has been played 9 times so far, in which the United States team has been the champion four times.
  • On the other hand, the German team has won the Women’s World Cup title twice.

About Brazil:

  • Capital: Brasilia
  • President: Lula da Silva.
  • Currency: Brazilian Real
  • Population: 20 crores

Previous Current Affairs:

For Government and Private Jobs Inquiry: Click Here

Daily General Knowledge Booster:

Scientific Names of Vitamins:

Vitamin NameScientist
Vitamin ARetinol
Vitamin B1Retinol
Vitamin B2Riboflavin
Vitamin B3Niacin
Vitamin B5Pantothenic Acid
Vitamin B6Pyridoxine
Vitamin B7Biotin
Vitamin B9Folic Acid
Vitamin B12Cobalamin
Vitamin CAscorbic Acid
Vitamin DCalciferol
Vitamin ETocopherol
Vitamin KPhytonadione

Thank You

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 4 June 2024 with MCQ”

Leave a Comment