Daily Current Affairs of 5 June 2024 with MCQ

In this session, we will discuss the current affairs of 5 June 2024 with MCQ. These current affairs of 5 June 2024 will help you with all types of examinations. Let’s go discuss today’s current affairs.

Current Affairs of 5 June 2024

Current Affairs of 5 June 2024

Q1) Which country has imposed ban on Israeli passport holders amid Gaza conflict?

A. Myanmar
B. Maldives
C. Bangladesh
D. Bhutan

Answer: B. Maldives

Important Point:

  • In response to growing public outrage over the Gaza conflict, the Maldives government will prevent Israeli citizens from entering the country, which is famous for its luxury resorts.
  • Israel’s Foreign Ministry has advised its citizens to avoid traveling to the Maldives and those already there to consider leaving.

About Maldives:

  • Capital: Male
  • Currency: Maldivian rufiyaa
  • President: Mohamed Muizzu

Q2) Which Asian country has recently performed a pig liver transplant on a person?

A. Japan
B. China
C. Nepal
D. Bhutan

Answer: B. China

Important Points:

  • A 71-year-old man in China is the first living person to receive a liver transplant from a genetically modified pig.
  • Researchers hope xenotransplantation could provide a solution to the organ donor shortage.

Important Points:

About China:

  • Capital: Beijing
  • Currency: Ren Minbi
  • President: Xi Jinping
  • Military exercise: Hand in Hand
  • Asia’s longest river: Yangtze
  • World’s fastest internet launched in China
  • China has built the world’s deepest underground laboratory.
  • World’s first methane-powered rocket “Juke 2” launched

Q3) Which Indian cricketer has recently retired from all formats of cricket?

A. MS Dhoni
B. R Ashwin
C. Dinesh Karthik
D. Ravindra Jadeja

Answer: C. Dinesh Kartik

Important Points:

  • Indian wicketkeeper-batsman Dinesh Karthik announced his retirement from all formats soon after retiring from IPL cricket.
  • Karthik’s career stats include 26 Tests (1025 runs), 94 ODIs (1752 runs), 60 T20Is (686 runs), and 257 IPL matches (4842 runs).

Q4) Who has recently become the first woman President of Mexico?

A. Sheikh Hasina
B. Samia Sulhu
C. Claudia Goldin
D. Claudia Schienbaum

Answer: D. Claudia Schienbaum

Important Points:

  • Mexico has elected a female president for the first time in its 200-year history.
  • Mexico held elections on 2 June 2024 to elect a new president and more than 20,000 political positions, including seats in the lower house of Mexico’s parliament and the Senate, as well as regional and municipal offices.
  • Claudia Schienbaum will be sworn in as Mexico’s president on 1 October 2024.
  • The country has the world’s largest Spanish-speaking population. Its capital, Mexico City, is one of the world’s most populous cities.

About Mexico:

  • Capital: Mexico City
  • Currency: Mexican peso
  • President: Manuel Lopez Obrador

Q5) Halla Tomasdottir was elected President of which country?

A. Iceland
B. France
C. Britain
D. Germany

Answer: A. Iceland

Important Points:

  • Businesswoman and investor Hella Tomasdottir has been elected president of Iceland, winning 34.3% of the vote in a competitive race in which the top three candidates were women.
  • Iceland is the 1st place in Global Peace Index 2023 country.

Q6) South Korea will suspend the 2018 military agreement with which country?

A. Hong Kong
B. Singapore
C. North Korea
D. Japan

Answer: C. North Korea

Important Point:

  • South Korea is set to cancel the military agreement signed with North Korea in 2018 to reduce tensions.
  • The move comes after Seoul’s stern warning in response to Pyongyang’s provocation of sending balloons filled with garbage to South Korea.
  • Suspending the agreement will help South Korea resume border-area training and take quick action against any provocation.

About South Korea:

  • Capital: Seoul
  • Currency: South Korean won
  • Prime Minister: Han Duck-soo

Q7) Where was the major defense meeting of the Asia Pacific region held?

A. Singapore
B. UAE
C. Azerbaijan
D. Brazil

Answer: A. Singapore

Important Point:

  • The 21st edition of the Shangri La Dialogue or Asian Security Summit, the premier defence meeting of the Asia Pacific region, concluded in Singapore on 2 June 2024.
  • It was attended by more than a hundred delegates from the Asia Pacific regions and other parts of the world.
  • The dialogue brings together security experts, including defence ministers, senior officials and non-governmental stakeholders, on one platform to discuss the most pressing security challenges in the Asia-Pacific, engage in bilateral discussions.

About Singapore:

  • Capital: Singapore City
  • Currency: Singapore Dollar
  • Prime Minister: Lawrence Wong

Q8) Recently, which country’s Chang’e-6 mission has successfully landed on the far side of the Moon?

A. Japan
B. China
C. India
D. America

Answer: B. China

Important Point:

  • In a major space feat, China has landed its lander on the far side of the moon for the second time, which is tasked with collecting rock samples from one of the oldest lunar basins and returning them to Earth.
  • The China National Space Administration (CNSA) announced that the Chang’e-6 lander successfully landed in the northeastern part of the South Pole-Aitken Basin at 6.23 am Beijing time on June 02.

Q9) Who has recently become the 7th company to cross the market capitalization of Rs 8 lakh crore?

A. HDFC
B. SBI
C. RIL
D. TATA Group

Answer: B.SBI

Important Point:

  • SBI becomes the 7th company to cross Rs 8 lakh crore market capitalization.
  • India’s largest commercial bank, State Bank of India (SBI), has become the seventh listed company in India to reach Rs 8 lakh crore in market capitalization.
  • In achieving this feat, SBI joins the ranks of Reliance Industries, Tata Consultancy Services, HDFC Bank, Bharti Airtel, Infosys, and ICICI Bank.

About SBI:

  • Founded: 1 July 1955
  • Headquarters: Mumbai
  • Chairman: Dinesh Kumar Kumar Kharg
  • Brand Ambassador: MS Dhoni

Q10) When was the International Day of Innocent Children Victims of Aggression celebrated recently?

A. 02 June
B. 04 June
C. 03 June
D. 05 June

Answer: 04 June

June 2024 Important Days:

  • 01 June: World Milk Day
  • 02 June: Telangana Foundation Day
  • 03 June: World Bicycle Day

Q11) How many million voters have voted in the recently concluded Lok Sabha elections?

A. 514
B. 732
C. 642
D. 688

Answer: 642

Q12) Who has recently won the Best Actress Award at the New York India Film Festival?

A. Preksha Joshi
B. Sanya Malhotra
C. Aarti Kadav
D. None of these

Answer: C. Aarti Kadav

Q13) Recently Claudia Sheinbaum has become the first woman President of which country?

A. Finland
B. Mexico
C. Iceland
D. USA

Answer: B. Mexico

  • Halla Tomasdottir has become the new President of Iceland
  • To Lam has been named President of Vietnam
  • John Swinney has been elected First Minister of Scotland
  • Jose Raul Mulino has been elected President of Panama
  • Andrej Plenkovic has been reappointed Prime Minister of Croatia
  • Ishaq Dar has become the new Deputy Prime Minister of Pakistan
  • Prabowo Subianto has been appointed President of Indonesia

About Mexico:

Q14) Who has recently announced retirement from all formats of cricket?

A. Shikhar Dhawan
B. Rohit Sharma
C. Kedar Jadhav
D. Mahendra Singh Dhoni

Answer: C. Kedar Jadhav

Q15) Where has the Shangri-La Dialogue 2024 concluded recently?

A. Japan
B. Russia
C. Singapore
D. South Africa

Answer: C. Singapore

Important Point:

  • The 21st edition of the Asia Pacific Major Defense Meeting, the Shangri-La Dialogue or Asian Security Summit, concluded in Singapore on 2 June 2024. Held at the Shangri-La Hotel from 31 May to 2 June, the dialogue was attended by more than a hundred delegates from around the world, discussing security challenges and exploring new approaches.

Q16) Recently, the court of which country has banned the commercial production of Golden Rice?

A. Philippines
B. Malaysia
C. Australia
D. Sri Lanka

Answer: A. Philippines

Q17) Recently, the National Statistical Organization has estimated the growth rate of the Indian economy to be what percentage in 2023-24?

A. 7.4%
B. 6.9%
C. 8.2%
D. 7.8 %

Answer: C. 8.2%

Q18) Recently, which country has appointed Dato Muzaffar Shah Mustafa as its next ambassador to India?

A. Maldives
B. Malaysia
C. Uzbekistan
D. Australia

Answer: B. Malaysia

  • IRDAI has approved the appointment of Sandeep Batra as the Chairman of ICICI Prudential Board.
  • Harsh Chibber has taken over as the Commandant of the College of Defense Management.
  • Rakesh Ranjan has been appointed the Chairman of the Staff Selection Commission.
  • Pradeep Kumar Tripathi has been appointed Secretary of Lokpal.
  • P Santosh has been appointed MD & CEO of NARCL.
  • Sanjeev Jain has become the new COO of Wipro.
  • Idashisha Nongrang has been appointed the first woman Director General of Police of Meghalaya.

Q19) Recently, Sheikh Sabah Al Khalid has become the Crown Prince of which country?

A. Kuwait
B. Bulgaria
C. Cambodia
D. None of these

Answer: A. Kuwait

Q20) Recently, a codeshare agreement has been signed between India and which country?

A. Japan
B. Israel
C. Bangladesh
D. None of these

Answer: A. Japan

  • On June 3, Japan Airlines signed a codeshare agreement with IndiGo. This will help the Japanese airline to extend its services to 14 destinations of the domestic airline network.

Q21) Who has recently become the brand ambassador of Green Day’s ‘Better Nutrition’ brand?

A. Alia Bhatt
B. PV Sindhu
C. Kriti Sanon
D. Rohit Sharma

Answer: B. P V Sindhu

  • Slice has made Nayanthara its brand ambassador
  • BPCL has made Neeraj Chopra its brand ambassador for ‘Speed ​​Petrol’
  • Chennai Super Kings has made Katrina Kaif its brand ambassador
  • Masala brand KPG has made Kareena Kapoor its brand ambassador
  • Bisleri, Tecno and Hyundai Motor India have appointed Deepika Padukone as their brand ambassador
  • Sonu Sood has been made the ‘brand ambassador’ of Sparsh CCTV brand.

Q22) Recently, which former engineer of Brahmos has been sentenced to life imprisonment?

a. Sandeep Batra
b. Khajan Singh
c. Nishant Agarwal
d. Sandeep Mishra

Answer: C. Nishant Agarwal

Question Of the Day:

Q) In which country is the multi-national military exercise ‘Red Flag 24’ being organized ?

A. India
B. Japan
C. France
D. USA

Comment the Answer in the comment box

Previous Current Affairs:

For Government and Private Job inquiries: Click Here

Daily General Knowledge Booster:

National Organizations and their Headquarters:

National OrganizationsHeadquarters
Reserve Bank of IndiaMumbai
NABARDMumbai
SEBIMumbai
TRAINew Delhi
BCCIMumbai
FSSAINew Delhi
NASSCOMNoida
ISROBengaluru
State Bank of India (SBI)Mumbai
DRDONew Delhi
CBINew Delhi

Thank You

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 5 June 2024 with MCQ”

Leave a Comment