Daily Current Affairs of 6 June 2024 with MCQ

In this session, you will learn the most important Current Affairs of 6 June 2024 with MCQ. These Current Affairs of 6 June 2024 will help all types of examinations and also knowledge booster. Let’s go for discuss of today’s Current Affairs.

Current Affairs of 6 June 2024

Current Affairs of 6 June 2024

Q1) When was World Environment Day celebrated recently ?

A. 5 June
B. 3 June
C. 2 June
D. 1 June

Answer: A. 5 June

  • Theme: ‘Land Restoration, Desertification and Drought Resilience’
  • World Environment Day is the largest international observance for the environment, led by the United Nations Environment Programme (UNEP) and held annually since 1973.
  • Saudi Arabia to host World Environment Day 2024

Q2) Who has got absolute majority in Lok Sabha elections 2024?

A. NDA
B. INDIA Alliance
C. Trinamool Congress
D. MDMK

Answer: A. NDA

Important Point:

  • The ‘NDA’ alliance has got an absolute majority with 292 seats in the Lok Sabha elections 2024. The Election Commission has declared the results of 542 out of 543 Lok Sabha constituencies
  • The total seats of NDA were 292, while the seats of INDIA alliance were 234.
  • NDA:
    • BJP: 240
    • TDP: 16
    • JDU: 12
  • INDIA:
    • INC: 99,
    • SP: 37
    • TMC: 29
  • Any party needs 272 seats for a majority to form the government.
  • Prime Minister Modi has won from Varanasi for the third time.

Q3) Who has been appointed as the Chairman of Committee A in the 77th World Health Assembly ?

A. Hiralal Samaria C
B. Anil Chauhan
C. Dinesh Kumar Tripathi
D. Apoorva Chandra

Answer: D. Apoorva Chandra

Important Point :

  • Apurva Chandra has been appointed as the Chairperson of Committee A in the 77th World Health Assembly.
  • India chairs Committee A of the World Health Assembly.
  • It was held in Geneva from 27 May to 1 June

About World Health Organization:

  • Founded: 7 April 1948
  • Headquarters: Geneva, Switzerland
  • Director-General: Tedros Adhanom Ghebreyesus

Q4) Which country has recently assumed the chairmanship of “Colombo Process” for 2024-26?

A. Mexico
B. India
C. Russia
D. Brazil

Answer: B. India

Important Points:

  • India has assumed the chairmanship of the “Colombo Process” for 2024-26.
  • The Colombo Process is a regional consultative process of migrant worker origin countries in South and Southeast Asia.
  • It serves as a platform for the exchange of best practices regarding overseas employment.

Q5) Who has been recently appointed as the Secretary of Lokpal?

A. Rajeev Gauba
B. Kishore Makwana
C. Pradeep Kumar Tripathi
D. Suman Berry

Answer: C. Pradeep Kumar Tripathi

Important Point:

  • IAS officer Pradeep Kumar Tripathi has been appointed as the Secretary of the Lokpal.
  • The Lokpal is a multi-member body. It consists of a Chairperson and a maximum of 8 members.
  • 50% of these members must be judicial members.
  • The members of the Lokpal are appointed by the President on the recommendation of a selection committee.

Q6) Which country has recently launched KASA space agency ?

A. South Korea
B. America
C. Japan
D. China

Answer: A. South Korea

Important Point:

  • South Korea has officially launched its space agency, the Korea Aerospace Administration (KASA), to lead policy and industrial development in its aerospace sector.
  • The new agency is based in Sacheon, South Gyeongsang Province, with an annual budget of 758.9 billion won ($556 million).
  • In addition, the agency plans to land its lunar lander on the moon in 2032.

About South Korea:

  • Capital: Seoul
  • Currency: South Korean won
  • Prime Minister: Han Duck-soo

Q7) Who has won the Best Actress Award at the New York Indian Film Festival 2024?

A. Deepika Padukone
B. Alia Bhatt
C. Sanya Malhotra
D. Anusuiya Sen Gupta

Answer: C. Sanya Malhotra

  • Sanya Malhotra wins Best Actress Award at New York Indian Film Festival 2024 for ‘Mrs.

Q8) The Ministry of External Affairs has appointed ‘Harsh Kumar Jain’ as the next Ambassador of India to which country?

A. Britain
B. China
C. Indonesia
D. Philippines

Answer: D. Philippines

Important Point:

  • On May 30, the Ministry of External Affairs appointed Harsh Kumar Jain as the next Ambassador of India to the Philippines. He is currently appointed as the Indian Ambassador to Ukraine.

About Philippines:

  • Capital: Manila
  • Currency: Philippine Peso
  • President: Bongbong Marcos

Q9) Where was the International Steel Conference, 2024 held recently?

A Ranchi
B. Guwahati
C. Delhi
D. Kolakata

Answer: A. Ranchi

Important Points:

  • India is the largest producer and consumer of steel in the world. India’s steel industry is the second largest industry in the world which has a lot of potential. Keeping this in mind, this conference was organized in Ranchi, Jharkhand.

Q10) Who has launched the ‘Ek Tree Maa Ke Naam’ campaign?

A. Home Minister Amit Shah
B. PM Narendra Modi
C. Delhi CM Arvind Kejriwal
D. Environment Minister Bhupendra Yadav

Answer: B. PM Narendra Modi

  • On June 5, Prime Minister Narendra Modi has launched the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign on the occasion of World Environment Day
  • Under this, PM Modi has also planted a Peepal tree in Buddha Jayanti Park in Delhi
  • World Environment Day is celebrated every year on June 5 all over the world
  • Theme 2024 ‘Land Restoration, Desertification and Drought Prevention’

Central Government Schemes:

Tele-MANASOctober 10, 2022
Mission LiFE (by PM from Kevadia, Gujarat)October 20, 2022
Digital Shakti 4.0 (National Commission for Women)November 16, 2022
Amrit Bharat Station Yojana (Ministry of Railways)December 27, 2022
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna YojanaJanuary 11, 2023
Arogya MaitriJanuary 13, 2023
Jal Jan AbhiyanFebruary 16, 2023
75/25 Initiative (Ministry of Health)May 17, 2023
Vivaad se Vishwas 2.0 Scheme (Ministry of Finance)August 2, 2023
Mera Bill Mera Adhikar Scheme (Ministry of Finance)September 1, 2023
PM Vishwakarma SchemeSeptember 17, 2023
PM Janman YojanaNovember 15, 2023
PM Surya Ghar: Free Electricity SchemeFebruary 13, 2024

BOOSTER:

All days related to environment:

DateObserved Day
5 JuneWorld Environment Day
22 AprilEarth Day
22 MarchWorld Water Day
8 JuneWorld Oceans Day
3 MarchWorld Wildlife Day
22 MayInternational Day for Biological Diversity
21 MarchInternational Day of Forest
2 FebruaryWorld Wetlands Day
24 OctoberInternational Day of Climate Action
20 MarchWorld Sparrow Day
14 MarchInternational Day of Action for Rivers
23 MarchWorld Meteorological Day
23 MayWorld Turtle Day
22 JuneWorld Rainforest Day
29 JuneInternational Day of the Tropics
3 JulyPlastic Bag Free Day
16 JulyWorld Snake Day
12 AugustWorld Elephant Day
22 SeptemberWorld Rhino Day

Q11) Who has become the MP who won with the highest margin of votes in the Lok Sabha elections 2024?

A. Pushpendra Saroj
B. Shankar Lalwani
C. Ravindra Dattaram Waikar
D. CR Patil

Answer: B. Shankar Lalwani

  • Pushpendra Saroj: Youngest MP in 2024 (25 years 3 months)
  • Ravindra Dattaram Waikar won with the least number of votes in 2024 (48 votes)
  • C.R. Patil – MP who won with the highest number of votes in 2019
  • In the Lok Sabha elections 2024, BJP candidate Shankar Lalwani from Indore Lok Sabha seat of Madhya Pradesh has won the election with the highest number of votes
  • He won the election by a margin of more than 11.72 lakh votes
  • Nota got 218674 votes in Indore Lok Sabha seat, which is the highest number of votes NOTA has received in history so far

Lok Sabha Elections 2024:

  • Elections were held for the 18th Lok Sabha in 2024
  • 2024 Lok Sabha elections were held on 543 seats
  • Majority figure in Lok Sabha: 272
  • Term of 17th Lok Sabha 16 June 9 2024

Lok Sabha (House of the People):

  • Article: 81
  • It is the lower house of the Indian Parliament.
  • It is one of the two houses of the Indian Parliament, the other is Rajya Sabha.
  • The term of the Lok Sabha is five years.
  • To contest Lok Sabha elections Minimum age for 25 years.
  • it can be dissolved.
  • The maximum membership of Lok Sabha allotted by the Constitution of India is 550
  • 530 members to represent the states,
  • 20 members to represent the Union Territories
  • At present there are 5 543 seats in the House which are filled by the election of 543 elected members
  • Out of the total 543 seats of Lok Sabha, 412 are general seats
  • 84 seats are reserved for Scheduled Castes and 47 seats for Scheduled Tribes

Q12) BJP has got majority in Odisha Assembly, how many seats has it won?

A. 76
B. 78
C. 79
D. 80

Answer: B. 78

  • BJP has got majority in Odisha Assembly.
  • Naveen Patnaik has lost after 24 years.
  • BJP has got 78 seats in the 147-member House of Odisha.
  • BJD was in power in Odisha since 2000.
  • In 2024, BJD has won 51 assembly seats.
  • Congress has won 14 assembly seats and is in third place.
  • In the 2019 assembly elections, BJD won 113 seats while BJP got 23 and Congress got 9 seats.
  • BJP won 20 out of 21 seats in Odisha Lok Sabha elections.
  • Longest serving Chief Minister of Odisha – Naveen Patnaik.
  • As of June 4, 2024, CM Patnaik has been the Chief Minister for 24 years and 89 days.
  • He is the leader who has held the post of CM for the second most number of times.
  • Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling is the longest serving Chief Minister in India.

About Odisha:

  • Formation: 25 January 1950
  • Capital: Bhubaneswar
  • Governor: Shri Raghubar Das
  • Assembly: 147
  • Lok Sabha: 21
  • Rajya Sabha: 10
  • Language: Odia
  • Districts: 30

National Parks of Odisha State:

  • Simlipal National Park (District- Mayurbhanj)
  • Bhitarkanika National Park (District- Kendrapara)

Q13) Who has received the Hindi Sahitya Bharati Award?

A. Krishna Prakash
B. Purnima Devi Barman Da
C. Hemant Khatri ant Khatri
D. Srinivas R. Kulkarni

Answer: A. Krishna Prakash

  • Srinivas R. Kulkarni – Shaw Award
  • Hemant Khatri – PSU Samarpan Award
  • Poornima Devi Burman – Whitley Gold Award
  • Krishna Prakash, chief of Mumbai Police’s counter-terrorism unit Force One, has received the prestigious annual Hindi Sahitya Bharati Award
  • The award is presented at Hindi Sahitya Bharati’s Mumbai
  • The Hindi Sahitya Bharati initiative provides a platform to intellectuals to enhance cultural and literary endeavours

Major Awards:

Award NameWinner
Scripps National Spelling Bee titleBrihat Soma
WHO Nelson Mandela AwardNIMHANS
UN Military Gender Advocate of the Year AwardMajor Radhika Sen
Best Actress at Cannes Film FestivalAnusuya Sengupta
Global Excellence AwardChandrakant Satija
International Booker Prize 2024Jenny Erpenbeck (Germany)
Sahitya Akademi FellowshipRuskin Bond
UNESCO Guillermo Cano Prize 2024Palestinian Journalists in Gaza

Q14) What position has IIT Bombay secured in the QS World University Rankings 2025?

A. 115
B. 157
C. 141
D. 118

Answer: D. 118

  • QS World, an organization that ranks universities around the world, has released the QS World Ranking 2025.
  • In this, the country’s top engineering IIT Bombay has made it to the world’s top list of educational institutions.
  • IIT Bombay has secured 118th position
  • IIT Bombay had secured 149th rank last year
  • IIT Bombay has the first rank in India
  • IIT Delhi has secured 150th position
  • Indian Institute of Sciences (IISc) is ranked 211th
  • IIT Kharagpur has secured 222nd, IIT Madras 227th, IIT Kanpur 263rd rank.
  • Delhi University has secured 328th rank

Top 3 Universities:

Universities NameCountry
Massachusetts Institute of TechnologyCambridge, USA
Imperial College LondonLondon, UK
University of OxfordOxford, USA

Indices and Reports:

Forbes Real Time Billionaires List:

Indices and Reports1st placeindia’s Place
Forbes Real Time Billionaires ListElon Musk ($209.7 billion)Mukesh Ambani ($113.7 billion)
Travel and Tourism Development Index 2024America39
Global Cities Index 2024New YorkDelhi: 350
Press Freedom Index 2024Norway159

Q15) Who has emerged as India’s third largest export destination in 2023-24?

A. China
B. Netherlands
C. Singapore
D. Russia

Answer: B. Netherlands

  • China: India’s largest trading partner in FY24.
  • Singapore: India’s highest FDI recipient in 2023-24.
  • Russia: India bought the most crude oil from Russia last year.
  • The Netherlands has emerged as India’s third largest export destination after the US and the UAE during 2023-24.
  • India exported mainly petroleum products ($14.29 billion), electrical goods, chemicals and pharmaceuticals to the Netherlands.
  • in the last fiscal. India’s trade surplus with the Netherlands increased from $13 billion to $17.4 billion.
  • In 2023-24, India’s exports to the Netherlands are expected to grow by about 3.5 percent to $22.36 billion from $21.61 billion in 2022-23.

About Netherlands:

  • Continent: Europe
  • Capital: Amsterdam
  • Monarch: William Alexander
  • Prime Minister Mark Rutte has resigned from his post.
  • The Netherlands has won the title of FIH Hockey Pro Go League 2022-23 season.
  • Residents of the Netherlands are called Dutch.

Q16) Which country has recognised Palestine as a country?

A. Slovenia
B. Spain
C. Ireland
D. Norway

Answer: A. Slovenia

  • Capital:
  • Currency:
  • Prime Minister:
  • President:
  • The Slovenian National Assembly has voted for a ceasefire in the Gaza Strip.
  • In this vote, voting was done to recognize Palestine.
  • Out of 90 members of the Parliament, 53 voted in favor of Palestine.
  • With this, Slovenia became the 10th member of the 27-nation European Union, which has recognized Palestine.
  • Palestine has been recognized by more than 140 countries of the world.
  • But many European countries and America have not recognized Palestine as a country.
  • This is the reason why Palestine has not been able to become a permanent member of the United Nations.

About State of Palestine State of Palestine:

  • Administrative Center: Ramallah
  • President: ​​Mahmoud Abbas
  • Prime Minister: Mohammad Mustafa
  • Currency: Egyptian Pound, Israeli New Shekel, Jordanian Dinar

Q17) Which party has won the maximum number of seats in Andhra Pradesh Assembly Elections 2024?

A. Telugu Desam Party
B. Janasena Party
C. Bharatiya Janata Party
D. YSR Congress

Answer: A. Telugu Desam Party

  • In Andhra Pradesh, the alliance of BJP and Telugu Desam Party (TDP) has got a big victory in the assembly elections.
  • There are 175 assembly seats in Andhra Pradesh.
  • Currently Jaganmohan Reddy was the Chief Minister of Andhra Pradesh.
  • Now Chandrababu Naidu can become the Chief Minister of Andhra Pradesh for the fourth time.
  • Telugu Desam Party was founded in 1982.
  • The current president is Chandrababu Naidu.

Andhra Pradesh Assembly Election 2024 Result:

  • Majority figure is 88
  • Telugu Desam Party: 135 seats
  • Janasena Party: 21 seats
  • Bharatiya Janata Party: 8 seats
  • YSR Congress: 11 seats

About Andhra Pradesh:

  • Formation:1 November 1956
  • Capital: Visakhapatnam and Amaravati
  • Governor: S. Abdul Nazeer
  • Chief Minister: YS Jagan Mohan Reddy
  • Assembly: 175
  • Lok Sabha: 25
  • Rajya Sabha: 11
  • Language:Telugu
  • Districts: 26
  • Andhra Pradesh was the first state to be formed on linguistic basis
  • The formation of Andhra Pradesh was announced in 1952

Q18) Universal AI University has signed an agreement with which country’s design school ‘Rubika’?

A. Germany
B. France
C. Australia
D. New Zealand

Answer: B. France

  • India’s first Artificial Intelligence (AI) University Universal AI University has signed an agreement with the world’s top French design school Rubika.
  • Universal AI University has signed this agreement to start a school in Karjat, Maharashtra.

Important Current Affairs:

QuestionAnswer
NASA’s Artificial Intelligence Chief has been appointedDavid Salvagnini
Watsonx.ai will create Artificial Intelligence toolsNASA and IBM
AI model based on Xi Jinping’s philosophy launchedChina
Which country appointed an AI diplomat for the first time in the worldUkraine
Traffic management system powered by Artificial Intelligence (AI) launchedSikkim
AI supercomputer developed by Microsoft and Open AIStargate

Q19) How many medals has India won in Taiwan Athletics Open 2024?

A. 07 Medals
B. 10 Medals
C. 15 Medals
D. 12 Medals

Answer: A. 7 Medals

  • Indian athletes finished their campaign with 7 medals – three gold, three silver and one bronze in the Taiwan Athletics Open.
  • The event was held in Taipei, the capital of Taiwan.
  • D.P. Manu won the gold medal in the javelin throw event.
  • Kerala’s Nayana James won the gold medal in the women’s long jump.
  • Ankesh Chaudhary won the gold medal in the men’s 800m race.
  • Somnath Chauhan won the silver medal in the men’s 800m event.
  • Dev Meena won the silver medal in the men’s pole vault by jumping 5.10 meters.
  • Nitya Ramaraj won the silver medal in the women’s 100m hurdles.
  • V.K. Vismaya won the bronze medal in the women’s 400m race.

Previous Current Affairs:

Questions Of the Day:

Q1) From which country 100 tonnes of gold has been brought back to India by RBI ?

A. Britain
B. France
C. anada
D. Australia

Q2) What is the SI unit of force?

A. Pascal
B. Radium
C. Newton
D. Kelvin

General Knowledge Box:

Physical Quantity Unit:

Physical QuantityUnit
ForceNewton
PressurePascal
HeatKelvin
Electric CapacitanceFarad
Luminous FluxLumen
Luminous IntensityCandela
Solid AngleSolid Angle
Planning AngleRadian
Lens PowerDiopter
Sound IntensityDecibel
Magnetic FieldGauss
VolumeCubic Meter
PowerJoule per second or Watt
Electrical ResistanceOhm

For Government Jobs Inquiry: Click Here

Thank You.

3 thoughts on “Daily Current Affairs of 6 June 2024 with MCQ”

Leave a Comment