Daily Current Affairs of 10 June 2024 with MCQ

In this session, I will discuss with you, the topic of the daily current affairs of 10 June 2024 with MCQ. Today’s current affairs will be for all of the students, who are preparing for the competitive examinations. So let’s go discuss today’s current affairs.

Daily Current Affairs of 10 June 2024

Daily Current Affairs of 10 June 2024

Q1. National Ballpoint Pen Day and National Herbs and Spices Day are observed on which date?

A. 17 June
B. 2 June
C. 10 June
D. 9 June

Answer: C. 10 June

June 2024 Important Days:

  • 01 June: World Milk Day
  • 02 June: Telangana Foundation Day
  • 03 June: World Bicycle Day
  • 04 June: International Day of Innocent Children Victims of Aggression
  • 05 June: World Environment Day
  • 06 June: United Nations Russian Language Day
  • 07 June: World Food Safety Day
  • 08 June: World Ocean Day
  • 09 June: National Strawberry Rhubarb Pie Day

Q2) Which regulatory body has recently launched ‘Sarthi 2.0’ mobile app for investors ?

A. SEBI
B. RBI
C. ICICI
D. HDFC

Answer: A. SEBI

Important Point:

  • The Securities and Exchange Board of India (SEBI) launched ‘Saarathi 2.0’, a mobile app that helps investors manage finances.
  • The app simplifies complex financial concepts, provides financial calculators for informed decisions, and includes educational modules on KYC, mutual funds, ETFs and stock trading.

About SEBI:

  • Formed: 12 April 1988
  • Headquarters: Mumbai, Maharashtra
  • Chairman: Madhabi Puri Buch

Q3) Recently the head of Ramoji Film City and Telugu news and entertainment network ETV passed away, what was his name?

A. Richard M. Sherman
B. Cherukuri Ramoji Rao
C. N Vaghul
D. A.J.T. johnsingh

Answer: B. Cherukuri Ramoji Rao

Important Point:

  • Cherukuri Ramoji Rao, head of Ramoji Film City and Telugu news and entertainment network ETV, passed away on 8 June 2024 in Hyderabad, Telangana.
  • Ramoji Rao was 87 years old.
  • Cherukuri Ramoji Rao founded Ramoji Film City in Hyderabad.
  • It is one of the largest integrated film cities in the world and India’s only thematic holiday destination focusing on cinema.

Q4) Minuteman III Intercontinental Ballistic Missile (ICBM), recently seen in the news, has been developed by which country?

A. China
B. Russia
C. Japan
D. United States Of America

Answer: D. United States Of America

Important Point:

  • The US tests an unarmed Minuteman III, ICBM from the Bandenberg Space Force Base.
  • The Minuteman III, deployed in the 1960s, is the only land-based component of the US nuclear triad designed by Boeing.
  • Despite initial plans for ten years of service, it will be used until the GBSD becomes available in 2029. The three-stage, solid-fuel missile, with a range of 13,000 kilometers, currently carries a single nuclear warhead, ensuring rapid launch and high capacity.

About America:

  • Capital: Washington DC
  • Currency: American Dollar
  • President: Joe Wyden
  • The official name of the United States is The United States of America.
  • The US celebrates Independence Day from the British Empire on July 4.
  • Alaska is the largest state of the US.

Q5) Recently, RBI has kept the repo rate unchanged for the 8th consecutive time?

A. 6.5%
B. 8.5%
C. 7.8%
D. 5.5%

Answer: A. 6.5%

Important Points:

  • The Monetary Policy Committee (MPC) of the Reserve Bank of India (RBI) has voted 4:2 to keep the policy repo rate unchanged at 6.5% for the eighth time in a row.
  • This information was given by RBI Governor Shaktikanta Das while announcing the second bi-monthly monetary policy of the financial year 2024-25 on June 7, 2024.
  • The second bi-monthly Monetary Policy Committee meeting of the financial year 2024-25 was held from June 5 to 7, 2024. The next meeting of the MPC is scheduled for August 6-8, 2024.

Q6) Who was recently awarded the EY Entrepreneur of the Year Award 2024?

A. Gitanjali Shree
B. Vellayan Subbiah
C. Jenny Erpenbeck
D. Purnima Devi Burman

Answer: B. Vellayan Subbiah

Important Points:

  • Indian entrepreneur Vellayan Subbaiah was honoured with the EY Entrepreneur of the Year Award 2024 at a ceremony held at the Salle des Etoiles in Monaco.
  • Vellayan Subbaiah became the fourth Indian to win the prestigious award in the award’s 24-year history.
  • He joins the likes of Infosys’ NR Narayana Murthy, Kotak Finance’s Uday Kotak and Biocon Ltd’s Kiran Mazumdar Shaw in the prestigious list.

Q7) Who has become the first Lok Sabha Speaker to be re-elected in 20 years ?

A. Om Birla
B. Rahul Gandhi
C. Mukesh Dalal
D. Shankar Lalwani

Answer: A. Om Birla

Important Point:

  • Lok Sabha Speaker Om Birla has achieved a remarkable feat by winning the Kota parliamentary seat on June 4, 2024. Winning by a huge margin of 41,139 votes, Birla has become the first Speaker to be re-elected in 20 years.
  • The last Lok Sabha Speaker who won re-election to the lower house was P.A. Sangma, who served as the Speaker during the 11th Lok Sabha (1996-1998). Sangma, who was then a member of the Congress party, was re-elected from Tura in Meghalaya in the 1998 Lok Sabha election.

Q8) Who has become the Prime Minister of India for the third consecutive time?

A. Narendra Modi
B. Amit Shah
C. Rajnath Singh
D. JP Nadda Nadda

Answer: A. Narendra Modi

  • PM Narendra Modi has taken oath as Prime Minister for the third consecutive time.
  • He was sworn in by President Draupadi Murmu.
  • He is the first non-Congress leader to become Prime Minister for the third consecutive time.
  • Earlier, Jawaharlal Nehru became Prime Minister for three consecutive terms.
  • PM Modi has been elected for the third consecutive time from Varanasi Lok Sabha seat.
  • PM Narendra Modi has become Prime Minister for the first time in 2014, second time in 2019 and now for the third time in 2024
  • He has held his post as the Chief Minister of Gujarat for a long time from October 2001 to May 2014.
  • He is the first Prime Minister born after independence.
  • PM Modi is the 14th Prime Minister of India.
  • DOB: 18 September 1950

Foreign leaders arrive in swearing-in 2024:

Prime Minister/ PresidentPerson Name
Bangladesh Prime MinisterSheikh Hasina
Sri Lanka PresidentRanil Wickremesinghe
Bhutan Prime MinisterTshering Tobgay
Nepal Prime MinisterPushpa Kamal Dahal
Prime Minister of MauritiusPravind Jagannath
President of MaldivesMohamed Muizzu

Important facts related to the Prime Minister:

  • There is no provision of any special procedure in the Constitution for the selection and appointment of the Prime Minister.
  • Article 75 of the Constitution states that the Prime Minister is appointed by the President.
  • Article 74(1) states that there shall be a Council of Ministers to aid and advise the President, headed by the Prime Minister.
  • The Prime Minister is sworn in by the President of India.
  • The oath is described in the Third Schedule of the Indian Constitution.
  • The maximum number of ministers will be 15% of the number of Lok Sabha Position.
  • The ministers hold office during the pleasure of the President.
  • The Prime Minister informs the President about all the decisions taken by the Council of Members.
  • The first Prime Minister of India and the first person to hold the post of Prime Minister for the longest time was Jawaharlal Nehru (16 years 286 years). days).
QuestionAnswer
First Acting Prime Minister of IndiaGulzarilal Nanda (1964)
First Woman Prime Minister of IndiaIndira Gandhi
The oldest person to become Prime Minister (81 years) and the first person to resign from the postMorarji Desai
The only Prime Minister who did not face the ParliamentCharan Singh
The youngest person to become Prime Minister (40 years)Rajiv Gandhi
The first Prime Minister to resign after a no-confidence motionVP Singh
First Prime Minister from South IndiaP.V. Narasimha Rao
Prime Minister with the shortest tenure (13 days)Atal Bihari Vajpayee (1996)
First non-Congress person to take oath as PM for the third timeNarendra Modi
First non-Congress Prime Minister to complete his term as Prime MinisterAtal Bihari Vajpayee (1998-2004)
First Sikh Prime MinisterManmohan Singh

Q9) How many medals has India won in Archery Asia Cup 2024 Stage three?

A. One
B. Two
C. Five
D. Three

Answer: C. Five

  • This tournament was held in the Korean city of Suwon from 4 to 9 June 2024.
  • Archery Asia Cup Stage 1 was held in Baghdad city of Iraq in February.
  • While the second stage to be held in Bangkok, Thailand was cancelled.

Archery Asia Cup 2024 (Stage 3):

  • Indian archery team has secured five medals (one gold, two silver and two bronze).
  • Gold medal: Kumud Saini (Women’s Compound Individual Event).
  • Silver medals: Women’s Compound Team and Mixed Compound Team.
  • Bronze medals: Men’s Compound Team and Women’s Recurve Team.

Sports Current Affairs:

  • Rohit Sharma is the first player to hit 600 sixes.
  • Kedar Jadhav has retired from cricket.
  • Dinesh Karthik has retired from cricket.
  • Australia to host AFC Women’s Asian Cup 2026.

Q10) India and which country will jointly launch TRISHNA mission?

A. America
B. France
C. Germany
D. Russia

Answer: B. France

  • US space agency NASA and ISRO have built NISAR satellite.
  • Germany legalized the use of cannabis.
  • Russia has become India’s top oil supplier.
  • India and France are working together on the third joint satellite mission ‘TRISHNA’.
  • TRISHNA mission will be launched by India’s space company ISRO and French National Center for Space Studies (CNES).
  • Objective: To monitor the earth’s warming.
  • Earlier, ISRO and CNES launched ‘Megha Tropiques’ in 2011 and ‘Saral Altika’ mission in 2013.

Science Technology Current Affairs:

  • The world’s first wooden satellite has been built by Japanese researchers.
  • South Korea has established the National Space Agency KASA.
  • China’s Chang’e-6 mission has successfully landed on the moon’s surface.
  • ISRO and Wipro 3D have successfully tested a 3D-printed rocket engine.
  • Agnikul Cosmos launched the world’s first 3D printed space rocket engine.
  • Gopi Thotakura has become the first Indian space tourist.

Q11) The world’s longest pedestrian suspension bridge has been opened in which country?

A. Hungary
B. Chile
C. Bhutan
D. UAE

Answer: A. Hungary

  • World’s tallest observatory inaugurated in Chile.
  • Swimming pool for world’s highest altitude competition built in Bhutan.
  • World’s largest airport being built in Dubai, UAE.
  • World’s longest two-way suspension bridge for pedestrians opened to public in Stoterli Jozuli, Hungary.
  • The length of this bridge is about 800 meters and width is 1.2 meters.
  • This bridge is built between War Hill and Szar Hill.
  • This bridge was built at a height of 80 meters from the ground.
  • This bridge is tied with the help of 6 cables.
  • This bridge is part of ZemplĂ©n Adventure Park.
  • Rs 99 crore has been spent in building this bridge.Hungary.
  • Hungary is a landlocked country in Central Europe

About Hungary:

  • Capital: Budapest
  • Currency: Forit
  • President: Tamas Sulyok

Q12) Who has become the youngest tribal woman to win the Lok Sabha elections 2024?

A. Chandrani Murmu
B. Priyanka Jarkiholi
C. Helen Marie Roberts
D. Jacintha Kalyan

Answer: B. Priyanka Jarkiholi

  • Helen Mary Roberts- became the first Christian woman to reach the rank of Brigadier in Pakistan.
  • Chandrani Murmu- Youngest MP in Lok Sabha elections 2019.
  • Priyanka Jarkiholi has become the youngest tribal woman to win in Lok Sabha elections 2024.
  • She has become an MP from Chikkodi Lok Sabha seat of Karnataka.
  • She belongs to the Congress party.
  • Priyanka Jarkiholi has defeated the sitting MP and BJP leader Annasaheb Jolle.
  • On June 4, 2024, the day the Lok Sabha results were declared, she was 27 years, 1 month and 18 days old.
  • Pushpendra Saroj, who was elected from Kaushambi Lok Sabha seat in Uttar Pradesh, will be the youngest MP of the 18th Lok Sabha.
  • Pushpendra Saroj is 25 years and 3 months old.
  • 82-year-old DMK party MP TR Balu will be the oldest MP of the 18th Lok Sabha.
  • TR Balu has won from Sriperumbudur seat in Tamil Nadu.
  • Shambhavi Singh has become the youngest MP of Bihar from Samastipur Lok Sabha.
  • Shambhavi’s age today on June 4 is 25 years, 11 months and 20 days.

Q13) In which country has a person died for the first time due to the bird flu virus?

A. China
B. Mexico
C. America
D. India

Answer: B. Mexico

  • China: For the first time in the world, the liver of a person suffering from severe liver cancer has been transplanted with a pig’s liver.
  • America: The world’s first pig kidney transplant patient died.
  • The World Health Organization (WHO) has confirmed the first human death due to bird flu.
  • A person in Mexico died of H5N2 virus which has never been found in any human before.
  • H5N2 is a type of avian influenza virus, which is found in birds and chickens.
  • This virus spreads by direct contact with infected birds or contaminated environment.

A question for you:

Q) From which country did India receive the highest Foreign Direct Investment (FDI) in 2023-24?

A. America
B. Singapore
C. South Korea
D. Britain

Note: Please Comment the answer.

Previous Current Affairs

Thank You

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 10 June 2024 with MCQ”

Leave a Comment