Daily Current Affairs of 10 May 2024 with MCQ

Here we will upload daily basis current affairs. In this session, we are uploading daily current affairs of 10 May 2024 with mcq basic. These current affairs will help you with all types of examinations. So you can read about these current affairs.

Current Affairs of 10 May 2024

Daily Current Affairs of 10 May 2024

Q1) Where have archaeologists recently discovered a 7000-year-old prehistoric settlement?

A. Egypt
B. Serbia
C. Mexico
D. Argentina

Answer: B. Serbia

Important Point:

  • Archaeologists have recently discovered a 7000-year-old prehistoric settlement near the Tamice River in northeastern Serbia

About Serbia:

  • Capital: Belgrade
  • Currency: Serbian Dinar
  • President: Aleksandar Vucic

Q2) Which country’s pharmaceutical company ‘AstraZeneca’ has decided to stop buying and selling its Coronavirus Vaccine worldwide?

A. Britain
B. Canada
C. America
D. Nigeria

Answer: A. Britain

Important Point:

  • British pharmaceutical company ‘AstraZeneca’ has decided to stop buying and selling its Covid-19 vaccine worldwide.
  • According to the report of British newspaper The Telegraph, the company has said that the vaccine is no longer being manufactured and supplied.
  • Most doses of Covishield administered in India

Vaccine Doses in India:

Vaccine NameHow much
Corbevax7.38 crore
Covaxin7.38 crore
Covishield175 crore

Important Point:

  • AstraZeneca admitted that its Covid vaccine Covishield could cause rare side effects.
  • For the first time, UK pharmaceutical giant AstraZeneca admitted in court that its Covid vaccine, Covishield, could cause a rare side effect called thrombocytopenia syndrome (TTS) with thrombosis.
  • The AstraZeneca vaccine is being accused of causing serious harm and death.
  • AstraZeneca has developed the vaccine in collaboration with Oxford University to develop Covishield.

About Britain:

  • Capital: London
  • Currency: The pound sterling
  • Prime Minister: Rishi Sunak

Q3) Recently, in which state was the “Pirul Laao-Paise Pao” campaign launched?

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Haryana
D. Uttarakhand

Answer: D. Uttarakhand

  • Uttarakhand is going to launch “Pirul Laao-Paise Pao” campaign to reduce forest fires.
  • Pirul leaves are the biggest reason for spreading fire in forests.

About Uttarakhand:

  • Formation: 9 November 2000
  • Capital: Dehradun (Winter) and Bhararisan (Summer)
  • Governor: Lt. Gen. Gurmit Singh, PVSM, UYSM, AVSM, VSM (Retd.)
  • Chief Minister: Shri Pushkar Singh Dhami
  • Assembly: 70
  • Lok Sabha: 5
  • Rajya Sabha: 3
  • Language: Hindi
  • Districts: 13

Lakes:

  • Sattal
  • Rakstal
  • Nainital
  • Malatal

National Parks:

  • Jim Corbett National Park
  • Nanda Devi National Park
  • Rajaji National Park
  • Valley of Flowers National Park
  • Gangotri National Park

Passes:

  • Mana Pass
  • Niti Darsh

Uttarakhand Current Affairs:

  • UCC bill brought in Uttarakhand Legislative Assembly 38th National Games 2024.
  • First woman Chief Justice of Uttarakhand High Court: Ritu Bahri

Q4) When was World Red Cross Day celebrated recently?

A. 7 May
B. 8 May
C. 9 May
D. 10 May

Answer: B. 8 May

  • World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on 8 May every year.
  • The first International Red Cross Day was celebrated on 8 May 1948.
  • In 1984 it was named ‘World Red Cross and Red Crescent Day’.
  • The theme of 2024 World Red Cross and Red Crescent Day: Everything we do comes from the heart.
  • The International Committee of the Red Cross (ICRC) has received three Nobel Peace Prizes, in 1917, 1944, and 1963.

Q5) In which state was the ‘School on Wheels’ initiative launched recently?

A. Manipur
B. Sikkim
C. Assam
D. Bihar

Answer: A. Manipur

  • Manipur Governor Anusuiya has inaugurated the ‘School on Wheels’ at a function held in Imphal.
  • The aim of this initiative is to provide educational opportunities to the children living in the camps. This initiative is being run by Vidya Bharati Shiksha Vikas Samiti Manipur.

About Manipur:

  • Formation: 21 January 1972
  • Capital: Imphal
  • Governor: Sushri Anusuiya Uikye
  • Chief Minister: Shri N. Biren Singh
  • Assembly: 60
  • Lok Sabha: 2
  • Rajya Sabha: 1
  • Language: Meitei
  • Districts: 6

National Park:

  • Kibul Lam Jao

Lake:

  • Loktak Lake

Q6) In which country will the ICC Women’s T20 World Cup 2024 be hosted?

A. France
B. Bangladesh ok
C. America
D. West Indies

Answer: B. Bangladesh

Important Point:

  • The International Cricket Council (ICC) has announced the schedule of the upcoming Women’s T20 World Cup 2024.
  • This will be the ninth edition of the Women’s T20 World Cup which will be held in Bangladesh from October 3 to 20.

About ICC:

  • Established: 1909
  • Headquarters: Dubai
  • Chairman: Greg Barclay

Interesting facts about Bangladesh:

  • The official name of Bangladesh is ‘People’s Republic of Bangladesh’.
  • More than 98% of the people in Bangladesh speak Bengali language, which is the official language here.
  • The national anthem of Bangladesh ‘Amar Sonar Bangla’ has been written by Nobel Prize winner Gurudev Rabindranath Tagore.
  • Do you know, that ‘Sundance’ is the world’s largest evergreen forest with 40 percent in India and 60 percent in Bangladesh.
  • Let us tell you that ‘Cox’s Bazar Beach’ of Bangladesh is the largest beach in the world.

About Bangladesh:

  • Capital: Dhaka
  • Currency: Bangladeshi Taka
  • Prime Minister: Sheikh Hasina
  • President: Mohammad Shahabuddin

Q7) On which day is World Thalassemia Day celebrated?

A. 6 May
B. 7 May
C. 8 May ok
D. 9 May

Answer: C. 8 May

Important Point:

  • Every year 8 May is celebrated as World Thalassemia Day. This day is also celebrated as International Thalassemia Day.
  • The theme of World Thalassemia Day: “Empowering Lives, Embracing Progress”
  • Equitable and Accessible Thalassemia Treatment for All. ,
  • Thalassemia: Thalassemia is a genetic blood disorder.
  • This disease is transmitted from parents to their children.
  • The body of a Thalassemia patient does not produce the required amount of hemoglobin.
  • There is no cure for thalassemia.
  • Blood transfusion is used to treat thalassemia.

Q8) Which country recently won both Thomas and Uber Cup 2024?

A. India
B. China
C. Italy
D. Canada

Answer: B. China

  • China won both the Thomas Cup and Uber Cup 2024 badminton titles. Event – Chengdu, China.
  • The Thomas Cup, organized by the BWF, is a men’s badminton tournament while the Uber Cup is a women’s badminton tournament.
  • China has won the Thomas Cup for the 11th time while Indonesia holds the record for winning the title the most 14 times.

About China:

  • Capital: Beijing
  • Currency: Ren Minbi
  • President: Xi Jinping
  • Military Exercise: Hand in Hand
  • Asia’s longest river: Yangtze
  • World’s fastest internet launched by China
  • China has built the world’s deepest underground laboratory.
  • The world’s first methane-powered rocket “Juke 2” has been launched

Q9) Where will the ‘BWF World Junior Badminton Championship’ be organized in the year 2025?

A. Assam
B. Delhi
C. Mumbai
D. Visakhapatnam

Answer: A. Assam

Important Point:

  • India will host the BWF World Junior Badminton Championships 2025.
  • Event: Guwahati, Assam, India
  • This is the first hosting of a BWF event in India since 2008.
  • BWF President: Paul Eric Hoyer
  • Also, BWF announced that the next edition of the BWF Thomas & Uber Cup Finals will be held in Denmark in 2026.

About Assam:

  • Formation: 26 January 1950
  • Capital: Dishpur
  • Governor: Shri Gulab Chand Kataria
  • Chief Minister: Shri Himanta Biswa Sarma
  • Assembly: 124
  • Lok Sabha: 14
  • Rajya Sabha: 7
  • Language: Assamese and Boro
  • Districts: 31

National Park:

  • Kaziranga National Park
  • Manas Natuonal Park

Q10) Recently, which state government has decided to transfer some tigers to Sahyadri Reserve to increase the population?

A. Goa
B. Bihar
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer: C. Maharashtra

  • Sahyadri Tiger Reserve Maharashtra The state forest department will soon relocate tigers from the Tadoba-Andhari Tiger Reserve in Chandrapur district to revive the tiger population in the only tiger reserve in the western region.

About Maharashtra:

  • Formation: 1 May 1960
  • Capital: Mumbai
  • Governor: Shri Ramesh Bais
  • Chief Minister: Shri Eknath Shinde
  • Assembly: 288
  • Lok Sabha: 48
  • Rajya Sabha: 19
  • Language: Marathi
  • Districts: 36

National Parks:

  • Sanjay Gandhi National Park
  • Navegaon National Park
  • Pench National Park

Maharashtra Current Affairs:

  • The Maharashtra government has signed an agreement with Google for the use of AI in the health and education sectors.
  • The 27th National Youth Festival was organized in Nashik
  • ‘Rashmi Shukla has been appointed as the new DGP of Maharashtra Police.
  • Maharashtra is the largest recipient state of FDI

Q11) Who has recently become the new captain of the Indian women’s hockey team?

A. Rani Rampal
B. Savita Puniya
C. Salima Tete
D. Meera Bai Chanu

Answer: C. Salima Tete

  • Salima Tete becomes the new captain of the Indian women’s hockey team in place of Savita Punia. Salima Tete has been made the new captain of the Indian women’s hockey team for the Europe phase of the FIH Hockey Pro League 2023-24, while Navneet Kaur has been given the responsibility of the vice-captain.

Q12) Recently ‘Ajrakh’ of which state has got GI Tag?

A. Assam
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat ok
D. Uttar Pradesh

Answer: C. Gujarat

  • In a significant recognition of the rich cultural heritage of Gujarat, the traditional artisans of ‘Kutch Ajrakh’ have been granted the prestigious Geographical Indication (GI) certificate by the Controller General of Patents, Designs and Trademarks (CGPDTM).

About Gujarat:

  • Formation: 1 May 1960
  • Capital: Gandhinagar
  • Governor: Shri Acharya Devvrat
  • Chief Minister: Shri Bhupendra Patel
  • Assembly: 182
  • Lok Sabha: 26
  • Rajya Sabha: 11
  • Languages: Gujarati and Hindi
  • Districts: 33
Also Read: 11 May 2024 Current Affairs: Click Here

For Daily Current Affairs and General Knowledge, please visit daily. And if you like this website, share it with your friends and groups. Thank you.

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 10 May 2024 with MCQ”

Leave a Comment