Daily Current Affairs of 13 June 2024 with MCQ

In this sessio, we will read the most important current affairs of 13 June 2024 with MCQ. These current affairs will help all types of examinations. Let’s go for discuss.

Daily Current Affairs of 13 June 2024

Daily Current Affairs of 13 June 2024

Q1) Maritime exercise (JIMEX 24) was organized between the navies of which countries in June 2024?

A. India and Japan
B. India and China
C. Japan and America
D. India and Australia

Answer: A. India ans Japan

  • Japan-India Maritime Exercise (JIMEX 24) started on 11 June 2024 in Yokosuka, Japan

About Japan:

  • Capital: Tokyo
  • Currency: Yen
  • Prime Minister: Fumio Kishida

Current Affairs:

  • G-7 Summit – 2023 was hosted in Japan
  • Became the fifth country to reach the moon.
  • With the cooperation of Japan, the first bullet train is going to run in India.
  • Japan lunched the world’s first 6G device.
  • Sultan Azlan Shah Trophy 2024: Japan became the winner by defeating Pakistan.

Q2) Who recently won the “Best Conduct of Business Regulator” award?

A. RBI
B. SEBI
C. ISRO
D. NTPC

Answer: B. SEBI

  • RBI Governor shakikant das: asian specific best governor award

Important Points:

  • SEBI wins ‘Best Conduct of Business Regulator’ award.
  • SEBI has been awarded the ‘Best Conduct of Business Regulator’ award in the Asia Pacific region by The Asian Banker for its role in enhancing the regulatory framework for securities markets.

About Securities and Exchange Board of India (SEBI):

  • Established 1988
  • Statutory status: 1992
  • Headquarters: Mumbai
  • Chairman: Madhavi Pari Bach

Q3) Who has been appointed as the next Chief of Army Staff?

A. General Manoj C Pandey
B. Anish Dayal Singh
C. Dinesh Kumar Tripathi
D. Lieutenant General Upendra Dwivedi

Answer: D. Lieutenant General Upendra Dwivedi

Important Point:

  • Lieutenant General Upendra Dwivedi has been appointed as the next Chief of Army Staff.
  • He will take over from 30 June 2024.

About Indian Army:

  • Established: 26 January 1950
  • Headquarters: New Delhi
  • National Army Day: 15 January

Q4) Recently, the President of which country dissolved the National Assembly ?

A. Britain
B. France
C. Italy
D. Russia

Answer: B. France

Important Point:

  • President Emmanuel Macron dissolved the French Parliament and National Assembly.
  • This comes after exit polls showed a massive defeat for his party in the European Parliamentary elections.
  • There will be two rounds of elections – the first on June 30 and the second on July 7.
  • In the French system, the 577 members of the lower house, the National Assembly, are elected through parliamentary elections.
  • The country’s president is chosen through free elections, the next of which is not likely to be held until 2027.

About France:

  • Capital: Paris
  • Currency: Euro
  • President: Emmanuel Macron

India-France military exercises:

  • SHAKTI
  • VARUNA
  • GARUD
  • FRINJEX

Q5) Who recently unveiled his autobiography “Source Code: My Beginnings”?

A. Barack
B. Shane Watson
C. Bill Gates
D. Jenny erpenbeck

Answer: C. Bill Gates

Important Points:

  • Microsoft cofounder Bill Gates has unveiled his autobiography, “Source Code: My
  • Beginnings.” It will delve into the life and experiences of the world’s most influential tech pioneer.

Q6) Where was the 700 m ‘Bridge of National Unity’ unveiled in June 2024?

A. India
B. Bangladesh
C. Vietnam
D. Hungary

Answer: D. Hungry

Important Point:

  • Hungary unveiled a 700-metre-long ‘Bridge of National Unity’.
  • The Bridge of National Unity is one of the longest pedestrian bridges in the world.
  • This cable-stayed bridge, supported by six cable ropes, is 700 metres long.
  • Cost: 4 billion Hungarian forit | 10 million euros.
  • The government has considered the bridge a symbol of national unity, which was inaugurated on Hungary’s National Unity Day on June 4.

About Hungary:

  • Capital: Budapest
  • President: Tamas Sulyok
  • Currency: Hungarian forit

Q7) Where will MotoGP India be organized from 2025-2029 ?

A. Uttar Pradesh
B. Assam Khelo India 2024 hosted
C. Uttarakhand National games 2024 will be host
D. Tamil Nadu Khelo India Youth Game top performer

Answer: A. Uttar Pradesh

Important Point:

  • MotoGP India will be held at the Buddh Circuit in Greater Noida, Gautam Buddh Nagar from 2025 to 2029
  • The Uttar Pradesh government will sign contracts with Dorna Sports and its Indian partner Fairstreet Sports to hold the MotoGP event in Noida
  • The state government will raise Rs 80 crore to hold the event through its Invest UP department.

About Uttar Pradesh:

  • Formation: 26 January 1950
  • Capital: Lucknow
  • Governor: Smt. Anandiben Patel
  • Chief Minister: Shri Yogi Aditya Nath
  • Assembly: 403
  • Lok Sabha: 80
  • Rajya Sabha: 31
  • Language: Hindi
  • Districts: 75
  • State Animal: Barasingha
  • State Bird: Sarus Crane

Uttar Pradesh Current Affairs:

  • Where will Uttar Pradesh launch ‘PM Mitra Park’? In Lucknow and Hardoi
  • Ranipur located in which state has become the 53rd Tiger Reserve of the country? In which state has the Central Government approved the Terai Elephant Reserve? Uttar Pradesh Uttar Pradesh
  • Which state’s foundation day is celebrated on 24 January?
  • Uttar Pradesh (Founded: 24 January 1950)
  • Which state government has launched ‘Operation Conviction’ against cow slaughter? – Uttar Pradesh
  • In which state’s city has it been announced to build a dedicated monkey forest for monkeys? Lucknow (Uttar Pradesh)

Q8) Sanjeet Kharel took oath as the Protem Speaker of which state assembly?

A. Uttar Pradesh
B. Haryana
C. Madhya Pradesh
D. Sikkim

Answer: D. Sikkim

Important Point:

  • In Sikkim, Governor Laxman Prasad Acharya administered the oath to Sanjit Kharel as the Pro Tem Speaker of the State Assembly.
  • As Pro Tem Speaker, Mr. Kharel will preside over the inaugural session of the 11th Sikkim State Assembly.
  • Article 180 (1) of the Constitution: Pro Tem Speaker

About Sikkim:

  • Formation: 16 May 1975
  • Capital: Gangtok
  • Governor: Shri Lakshman Prasad Acharya
  • Chief Minister: Prem Singh Tamang
  • Assembly: 32
  • Lok Sabha: 1
  • Rajya Sabha: 1
  • Language: Nepali, Sikkimese, Lapcha and English
  • Districts: 6

Assam Current Affairs:

  • Sikkim INSPIRS (with World Bank assistance)
  • First state in Northeast India to restore Old Pension Scheme (OPS)

Q9) Who has recently become the new Chief Minister of Andhra Pradesh?

A. Chandrababu Naidu
B. Mohan Charan Manjhi
C. Mohan Yadav Madhya
D. Champai Soren

Answer: A. Chandrababu Naidu

Important Point:

  • The Telugu Desam Party-Bharatiya Janata Party-Janasena alliance won a landslide victory in the Andhra Pradesh assembly elections.
  • In 2014, Naidu became the first chief minister of divided Andhra Pradesh and held the post till 2019. He lost the 2019 election and will remain the leader of the opposition till 2024.
  • Janasena Party Chief: Pawan Kalyan
  • BJP State President: Daggubati Purandeswari
  • Andhra Pradesh Governor: S. Abdul Nazir

About Andhra Pradesh:

  • Formation:1 November 1956
  • Capital: Visakhapatnam and Amaravati
  • Governor: S. Abdul Nazeer
  • Chief Minister: Nara Chandrababu Naidu
  • Assembly: 175
  • Lok Sabha: 25
  • Rajya Sabha: 11
  • Language:Telugu
  • Districts: 26

Q10) The President of Mumbai Cricket Association passed away, what is his name?

A. Arshad Khan
B. Vasant Rane
C. Amol Kale
D. Ajay Tamrakar

Answer: B. Amol Kale

Important Point:

  • Mumbai Cricket Association president Amol Kale passed away in New York following a heart attack.
  • Kale, 47, was elected MCA president in 2022 after defeating Sandeep Patil.
  • During his tenure, the domestic cricket circuit enjoyed massive success and Mumbai also won the Ranji Trophy.
  • Kale was also a member of the Tirupati Balaji Devasthan Trust in Andhra Pradesh.

Question Of the Day:

Q) Who has received the Nelson Mandela Award for 2024 for the promotion of health services by WHO?

A. Purnima Devi Burman
B. Alok Shukla
C. Jenny Erpenbeck
D. Nimhansa

Previous Current Affairs:

Daily Knowledge Booster:

Sl NoNational Park NameState Name
1Ranthambhore National Park is located in which state of India?Rajasthan.
2Sariska National Park is located in which state of India?Rajasthan.
3Sariska National Park is located in which state of India?Rajasthan.
4Kanha National Park is located in which state of India?Madhya Pradesh
5Pench National Park is located in which state of India?Madhya Pradesh
6Namdapha National Park is located in which state of India?Arunachal Pradesh
7Sultanpur National Park is located in which state of India?Haryana
8Kaleshvara National Park is located in which state of India?Haryana
9Dudhwa National Park is located in which state of India?Uttar Pradesh

Thank You

2 thoughts on “Daily Current Affairs of 13 June 2024 with MCQ”

Leave a Comment