Important Computer Shortcut Keys 2024 MCQ

In this session, we will discuss the important Computer shortcut keys 2024 MCQs. These current affairs will be very important for all types of examinations. So let’s begin.

Important Computer Shortcut Keys 2024

Important Computer Shortcut Keys 2024

Q1) What is the shortcut key to create a new folder in Windows?

A. Ctrl + N
B. Ctrl + Alt + N
C. Ctrl + Shift + N
D. Ctrl + F

Answer: c. Ctrl + Shift + N

Q2) What is the shortcut key to open the Task Manager in Windows?

A. Ctrl + Shift + Esc
B. Ctrl + Alt + Delete
C. Ctrl + Shift + Delete
D. Ctrl + Alt + Esc

Answer: a. Ctrl + Shift + Esc

Q3) What is the shortcut key to open the Run dialog box in Windows?

A. Ctrl + R
B. Ctrl + Shift + R
C. Win + R
D. Alt + R

Answer: c. Win + R

Q4) What is the shortcut key to take a screenshot in Windows?

A. Win + Print Screen
B. Ctrl + Print Screen
C. Alt + Print Screen
D. Shift + Print Screen

Answer: A. Win + Print Screen

Q5) What is the shortcut key to switch between open windows in Windows?

A. Alt + Tab
B. Ctrl + Tab
C. Shift + Tab
D. Win + Tab

Answer: A. Alt + Tab

Q6) What is the shortcut key to open the Control Panel in Windows?

A. Win + C
B. Win + P
C. Win + I
D. Win + X

Answer: D. Win + X

Q7) What is the shortcut key to insert a hyperlink in MS Word?

A. Ctrl + K
B. Ctrl + Shift + K
C. Ctrl + Alt + K
D. Ctrl + Shift + W

Answer: A. Ctrl + K

Q8) Which shortcut key is used to start a slideshow from the beginning in Microsoft PowerPoint?

A. F5
B. F6
C. F7
D. F8

Answer: A. F5

Daily Current Affairs: Click Here

Q9) Which shortcut key is used to switch between normal and outline view in Microsoft PowerPoint?

A. Ctrl + Tab
B. Ctrl + Shift + Tab
C. Ctrl + Alt + Tab
D. Ctrl + Alt + Shift + Tab

Answer: B. Ctrl + Shift + Tab

Q10) What is the shortcut key to insert a new worksheet in MS Excel?

A. Ctrl + N
B. Ctrl + Shift + N
C. Alt + N + W
D. Alt + Shift + N

Answer: B. Ctrl + Shift + N

Q11) What is the shortcut key to hide a column in MS Excel?

A. Ctrl + Shift + H
B. Ctrl + H
C. Ctrl + 9
D. Ctrl + Shift + 9

Answer: C. Ctrl + 9

Q12) What is the shortcut key to move to the last cell in the current row in MS Excel?

A. End
B. Ctrl + End
C. Shift + End
D. Alt + End

Answer: C. Shift + End

Q13) What is the shortcut key to insert the current date in a cell in MS Excel?

A. Ctrl + D
B. Ctrl + ;
C. Ctrl + Shift + ;
D. Ctrl + Shift + D

Answer: B. Ctrl + ;

Q14) What is the shortcut key to switch between relative, absolute, and mixed cell references in MS Excel?

A. F4
B. F5
C. F6
D. F7

Answer: A. F4

Q15) What is the shortcut key to open the ‘Relationships’ window in MS Access?

A. Ctrl + R
B. Ctrl + Shift + R
C. Ctrl + Alt + R
D. Ctrl + Shift + E

Answer: A. Ctrl + R

Q16) How do you activate or deactivate the toggle keys?

A. Press Num lock for 5 seconds
B. Num lock + Plus sign
C. CTRL+Asterisk sign
D. CTRL+ALT

Answer: A. Press Num lock for 5 seconds

Explanation:

  • Toggle Keys can be activated by pressing the Space bar. Press and hold the Num Lock key for 5 seconds to switch off Toggle Keys.
  • The Microsoft Windows Ease of Access Center, which is accessible through the Windows Control Panel, has these and other Windows accessibility features and options.

Computer GK: Click Here

Q17) How can I navigate through the backward tab?

A. Ctrl + Shift +Tab
B. Tab
C. Shift+Tab
D. Ctrl+Tab

Answer: A. Ctrl + Shift +Tab

Explanation:

  • To switch to the previous tab, or the tab on the left, press Ctrl + Shift + Tab.

Q18) Which key do we use to cycle through the windows or on the desktop?

A. F4 key
B. F6 key
C. F3 key
D. F10 key

Answer: B. F6 key

Explanation:

  • Almost all computer keyboards have a function key at the top called the F6 key.
  • The key is most frequently used to navigate to Windows or on the desktop.

Q19) Which shortcut key is used to maximize the document window?

A. Alt + F10
B. Ctrl + F9
C. Ctrl + F8
D. Ctrl + F10
E. Alt + F9

Answer: D. Ctrl + F10

Explanation:

  • The Ctrl + F10 key is used to maximize the document window.
  • This is usually in word pad or MS word.

Q20) In Word, you can add a forced page break by which key.

A. By placing your cursor in the proper location and selecting the F1 key
B. By placing your cursor where it needs to be and then pressing CTRL + Enter
C. Through the use of the Insert/Section break
D. By altering your document’s font size

Answer: B. By placing your cursor where it needs to be and then pressing CTRL + Enter

Explanation:

  • By placing your cursor where it needs to be and clicking Ctrl +Enter, you may force a page break in Word.
  • Click in the document where you want the page break to appear, preferably before an automatic break, to insert a manual page break.
  • On your keyboard, press the “Ctrl” and “Enter” keys together.
  • Alternately, select “Breaks” from the drop-down menu by selecting the “Layout” option on the Ribbon.

Q21) Which of the following commands causes the computer to restart?

A. CTRL + ALT + DEL
B. CTRL + SHIFT + DEL
C. CTRL + ALT + SHIFT
D. CTRL + ALT +TAB
E. None of the above

Answer: A. CTRL + ALT + DEL

Explanation:

  • To restart the computer, type Ctrl + Alt + Del.
  • Ctrl + Alt + Delete is a combination of keyboard keys that a user of a personal computer running the Windows operating system can press simultaneously to end a program task or restart the operating system.

Q22) What does WIN + E do?

A. Open Desktop
B. Start window
C. Undo task
D. Open file explorer

Answer: D. Open file explorer

Explanation:

  • Common tasks can be completed faster by holding down the Windows key while pressing another key to activate a keyboard shortcut.
  • The keyboard shortcut Windows key + E, for instance, activates Windows File Explorer by pressing and holding the Windows key while simultaneously pressing the E key.

Q23) How can I get my minimized windows back?

A. Ctrl + Shift + M
B. Windows Logo + Shift + M
C. Shift + M
D. All of the above

Answer: B. Windows Logo + Shift + M

Explanation:

  • Windows Logo + Shift + M is used to minimize windows.
  • Generally, it’s the option in windows both in PCs and desktops.

Q24) The shortcut key to open window task manager is :

A. Ctrl+Shift+Esc
B. Ctrl+Alt+Esc
C. Ctrl+Esc
D. Alt+Esc

Answer: A. Ctrl+Shift+Esc

Explanation:

  • By simultaneously pressing Ctrl + Shift + Esc, you can launch Task Manager.
  • As an alternative, you could type it into the Run box.
  • or conduct a search for it from the taskbar.
  • You could even right-click on the taskbar and select Task Manager from the option that displays.

Previous General Knowledge: Click Here

  • For Job details, admit cards, and results: Click Here

Question for you

Q) What is the shortcut key to select all in Windows?

A. Ctrl + N
B. Ctrl + A
C. Ctrl + Shift + N
D. Ctrl + F

Thank You

Leave a Comment