Important Current Affairs of 10 July 2024 with MCQ

In this session, we will discuss the important current affairs of 10 July 2024 with MCQs. These current affairs is most important for all types of examinations. In this blog, there are some important current affairs of 10 July 2024 of world current affairs and national current affairs.

Important Current Affairs of 10 July 2024

Important Current Affairs of 10 July 2024

Q1) which city was the 22nd India-Russia annual summit held?

A. New Delhi
B. Moscow
C. Paris
D. Barbados

Answer: B. Moscow

Important Point:

  • The Prime Minister arrived in Moscow to attend the 22nd India-Russia Annual Summit.
  • On 08 July 2024, Prime Minister Modi was welcomed by the First Deputy Prime Minister of Russia, Shri Denis Manturov. Prime Minister Modi will visit Austria on 9-10 July.

About Russia:

  • Capital: Moscow
  • Currency: Ruble
  • President: Vladimir Putin
  • Military Exercise: INDRA, Avia Indra
  • Recently Russia successfully tested the Angara rocket.

Q2) In which country was the Asian Squash Doubles Championship 2024 held?

A. Sri Lanka
B. Malaysia
C. South Africa
D. India

Answer: B. Malaysia

Important Point:

  • The Asian Squash Doubles Championship 2024 concluded in Johor, Malaysia.
  • The Indian pair of Abhay Singh and Joshna Chinappa won the mixed doubles final.
  • Abhay Singh and Velavan Senthilkumar won the men’s doubles title.
  • In the Asian Squash Doubles Championship 2024, which Indian pair won the men’s doubles title? Abhay Singh and Velavan Senthilkumar
  • In the Asian Squash Doubles Championship 2024, which Indian pair won the mixed doubles final? Abhay Singh and Joshna Chinappa

Q3) Who has won the title of 2024 Men’s Asian Billiards Championship ?

A. Dhruv Sitwala
B. Pankaj Advani
C. Viswanathan Anand
D. Neeraj Chopra

Answer: A. Dhruv Sitwala

Important Point:

  • Dhruv Sitwala defeated Pankaj Advani to win the 2024 Asian Billiards Championship in Riyadh, Saudi Arabia.
  • The Asian Championship was organized by the Asian Billiard Sports Confederation from 27 June to 5 July 2024 in Riyadh, Saudi Arabia.
  • Another Indian, Anupama Ramachandran won her first international title by defeating Thailand’s Panchaya Channoi 3-1 in the final of the Asian Women’s Snooker category.

Q4) Where has Project PARI been launched by the Government of India?

A. Guwahati
B. Lucknow
C. Bangalore
D. Delhi

Answer: D. Delhi

Important Point:

  • On the occasion of the forthcoming 46th meeting of the World Heritage Committee, the Union Ministry of Culture has launched Project PARI (PARI – Public Art of India) to beautify New Delhi.
  • The Union Ministry of Culture has launched Project PARI (Public Art of India), which is being implemented by the Lalit Kala Akademi in collaboration with the National Gallery of Modern Art.

Q5) Where was the Global Conference on Plastic Recycling and Sustainability held in July 2024?

A. Haryana
B. Goa
C. Delhi
D. Uttarakhand

Answer: C. Delhi

Important Point:

  • The four-day Global Conference on Plastic Recycling and Sustainability concluded on July 7, 2024 in New Delhi.
  • Nivedita Shukla Verma, Secretary, Union Ministry of Chemicals and Fertilizers inaugurated the Global Conference on Plastic Recycling and Sustainability on July 4, 2024.
  • The Global Conference on Plastic Recycling and Sustainability was organized by the All India Plastics Manufacturers Association in collaboration with the Chemicals and Petrochemicals Manufacturers Association.
  • The Government of India has set a target to achieve zero waste by 2070 to strengthen environmental sustainability in the country.

Daily Current Affairs: Click Here

Q6) Which company’s chairperson Roshni Nadar Malhotra has been honored with France’s highest civilian honour?

A. L&T
B. RIL
C. Naykaa
D. HCL

Answer: D. HCL

Important Point:

  • HCL Tech Chairperson Roshni Nadar Malhotra has been conferred France’s highest civilian honour ‘Chevalier de la Legion d’Honneur’ (Knight of the Legion of Honour).
  • The award was presented by Thierry Mathou, French Ambassador to India.
  • The award recognises her contribution in promoting trade, economic relations between France and India.

Q7) Who has been selected as the Player of the Month for the month of June by ICC?

A. Jasprit Bumrah and Smriti Mandhana
B. Gudakesh Moti and Chamari Atapattu
C. Mohammad Wasim and Hayley Mathews
D. Kamindu Mendis and Maia Boushier

Answer: A. Jasprit Bumrah and Smriti Mandhana

Important Point:

  • Jasprit Bumrah was named ‘ICC Men’s Player of the Month’ for June.
  • India women’s team vice-captain Smriti Mandhana was also named ‘Women’s Player of the Month’.
  • Bumrah was named Player of the Tournament in the ICC Men’s T20 World Cup 2024 to be held in USA and West Indies.

About ICC:

  • Founded: 15 June 1909
  • Headquarters: Dubai, United Arab Emirates
  • President: Greg Barclay

Q8) Who has been recently named as the nodal ministry for Haj Committee?

A. Home Ministry
B. Minority Ministry
C. Ministry of Defence
D. Foreign Ministry

Answer: B. Minority Ministry

Important Point:

  • The Ministry of Minority Affairs headed by Kiren Rijiju has been designated as the nodal ministry for the Haj Committee, taking over from the Ministry of External Affairs.
  • The 2024 amendment to the Haj Committee Rules, 2002 includes nominating officials from the Ministries of External Affairs, Home Affairs, Finance and Civil Aviation as ex-officio members.

Q9) Vasant Kumar Shivshankar Padukone, who passed away recently, is related to which field?

A. Singer
B. Footballer
C. Film Producer
D. Cricketer

Answer: C. Film Producer

Important Point:

  • Guru Dutt (also known as Vasant Kumar Shivashankar Padukone) was one of the greatest filmmakers of Indian cinema.
  • He directed a total of 8 Hindi films, many of which gained immense popularity internationally.
  • This includes Pyaasa (1957), which was included in Time magazine’s list of the 100 greatest films of all time. He was included in CNN’s ‘Top 25 Asian Actors’ in 2012.

Q10) Which state government has started the ‘Mitra Van’ mission for tree plantation?

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh

Answer: D. Uttar Pradesh

Important Point:

  • The Uttar Pradesh Forest Department is the nodal agency for implementing the Mitra Van Yojana under the Tree Plantation Public Campaign-2024.
  • The Uttar Pradesh government will set up ‘Mitra Van’ under the Tree Plantation Public Campaign-2024, which aims to increase greenery on the Uttar Pradesh and Nepal border.
  • The Forest Department has planned to plant 35 crore saplings in other districts including districts bordering Nepal and other states.

About Uttar Pradesh:

  • Formation: 26 January 1950
  • Capital: Lucknow
  • Governor: Smt. Anandiben Patel
  • Chief Minister: Shri Yogi Aditya Nath
  • Deputy Chief Minister: Keshav Prasad Maurya Brajesh Pathak
  • Assembly: 403
  • Lok Sabha: 80
  • Rajya Sabha: 31
  • Language: Hindi
  • Districts: 75
  • National Park: Dudhwa, Pilibhit, Ranipur Wildlife Sanctuary

Uttar Pradesh Current Affairs:

QuestionAnswer
Where will ‘PM Mitra Park’ be launched in Uttar Pradesh?Lucknow and Hardoi
Ranipur located in which state has become the 53rd Tiger Reserve of the country?Uttar Pradesh
In which state has the Central Government approved the Terai Elephant Reserve?Uttar Pradesh
Which state’s foundation day has been celebrated on 24 January?Uttar Pradesh
Which state government has started ‘Operation Conviction’ against cow slaughter?Uttar Pradesh
In which state’s city has it been announced that a dedicated monkey forest will be built for monkeys?Lucknow

Q11) Which ministry has recently launched ‘Project PARI’?

A. Ministry of Health
B. Ministry of Culture
C. Ministry of External Affairs
D. None of these

Answer: B. Ministry of Culture

  • The Ministry of Culture has launched Project PARI (Public Art of India) in conjunction with the 46th World Heritage Committee meeting scheduled to be held in New Delhi on July 21-31, 2024. Implemented by the Lalit Kala Akademi and the National Museum of Modern Art, the initiative aims to blend India’s rich artistic heritage with modern themes.
  • Over 150 artists will create public artworks that will democratize art and increase cultural participation across the country.

Q12) Where has President Draupadi Murmu recently launched the ‘Lifestyle for Sustainability’ campaign?

A. Mumbai
B. Dispur
C. Bengaluru
D. Bhubaneswar

Answer: D. Bhubaneswar

Q13) What is the unemployment rate in India in the recent financial year 2023-24?

A. 5%
B. 7.5%
C. 6%
D. 8.1%

Answer: C. 6%

Q14) Where did Prime Minister Modi recently pay tribute to the ‘Tomb of Unknown Soldiers’?

A. Bangladesh
B. Russia
C. Austria
D. None of these

Answer: B. Russia

Important Point:

  • In Moscow, PM Narendra Modi was awarded the country’s highest honor ‘Order of St. Andrew the Apostle’. President Vladimir Putin himself honored him. This honor is given to the best performing civilian or people associated with the army.
  • Prime Minister Narendra Modi was awarded Russia’s highest civilian honour, the Order of St. Andrew the Apostle.
  • The collapse of Russia’s satellite has increased the threat to ISS and space traffic

Recently Appointments:

  • Russia has become India’s top oil supplier.
  • BRICS Games 2024 is being organised in Russia.
  • Russian President reaches North Korea after 24 years.
  • Russia will remove Taliban from terrorist list.
  • Russian cosmonaut Oleg Kononenko has set a new world record for spending the most time in space by staying in space for more than 1000 hours.

Q15) Recently, HCL Tech Chairman Roshni Nadar has received the highest civilian honour of which country?

A. Russia
B. Germany
C. France
D. Italy

Answer: C. France

Important Point:

  • The Chevalier de la Legion d’Honneur, instituted by Napoleon Bonaparte in 1802, is the highest civilian award given by the French Republic for outstanding service to France.
  • This honor has been given this time to Roshni Nadar, Chairman of HCL Tech.
  • France tops the Henley Passport Index 2024 India ranks 85th.
  • France becomes the first EU nation to offer digital visa.
  • Statue of Tamil poet Tiruvalluvar inaugurated in France.

Q16) Who has topped the GenAI innovations recently?

A. Japan
B. China
C. USA
D. Israel

Answer: B. China

  • India ranks fifth in Generative AI (GenAI) innovations, behind China, the US, the Republic of Korea and Japan. Despite India’s position, the country has shown the highest annual growth rate in GenAI patent publications, which has significant potential for economic impact.

Q17) Who has recently received the ‘Best Agricultural State’ award for 2024?

A. Haryana
B. Maharashtra
C. Madhya Pradesh
D. Odisha

Answer: A. Maharashtra

Important Point:

  • Maharashtra has been selected for the Best Agricultural State Award for the year 2024 for adopting new policies and developmental initiatives for agricultural and rural prosperity. The announcement to this effect was made by the 15th Agriculture Leadership Awards.
  • Committee headed by Justice P Sathasivam, former Chief Justice of India and Governor of Kerala.

About Maharashtra:

  • The Maharashtra government has announced the ‘Mukhyamantri Majhi Ladki Behan’ scheme
  • ‘Sajata Saunik’ has taken charge as the new Chief Secretary of Maharashtra
  • The Governor of Maharashtra has unveiled a book titled ‘Gateway to the Sea: Historic Ports and Docks of Mumbai Region’
  • Mumbai has become the most expensive city in India for migrants
  • Maharashtra farmer Siddesh Sakore has been named Bhumi Nayak by the UN agency

Q18) Who recently became the HoC for the appointment of Vice Chancellors in West Bengal?

A. Sheel Nagu
B. Dr. Arpit Chopra
C. UU Lalit
D. None of these

Answer: C. UU Lalit

Q19) Who has recently become the head coach of Team India?

A. Suresh Raina
B. VVS Laxman
C. Anil Kumble
D. Gautam Gambhir

Answer: D. Gautam Gambhir

Q20) Recently Pankaj Aggarwal has become the new Chief Electoral Officer of which state?

A. Haryana
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. None of these

Answer: A. Haryana

Important Appointments:

  • Elisa de Anda Madrazo has taken over the presidency of FATF.
  • Dr BN Gangadhar has been named as the chairman of the ‘National Medical Commission’.
  • J. Sheel Nagu has been appointed the Chief Justice of Punjab and Haryana High Court.
  • T V Ravichandran has been appointed as the new ‘Deputy National Security Advisor’.
  • Ravindra Kumar Tyagi has become the new CMD of ‘PGCIL’.
  • CS Shetty will become the new chairman of ‘SBI’.
  • Upendra Dwivedi has taken charge as the 30th Army Chief.

Q21) Who has recently become the main sponsor of the Indian team for the Paris Olympics 2024?

A. Jio
B. Adani Group
C. Tata Group
D. Mahindra Group

Answer: B. Adani Group

Q22) Which state government has recently waived registration tax on strong hybrid vehicles?

A. Bihar
B. Uttarakhand
C. Uttar Pradesh
D. Odisha

Answer: C. Uttar Pradesh

Important Point:

  • Tata Power has launched ‘Ghar Ghar Solar’ initiative in Uttar Pradesh.
  • Uttar Pradesh government will set up ‘Mitra Van’ on Nepal border.
  • Uttar Pradesh tops in compressed biogas production in India.
  • World’s first Asian King Vulture breeding centre to be set up in Uttar Pradesh.
  • Uttar Pradesh’s e-rickshaw driver Aarti has been awarded UK’s Women Empowerment Award.
  • Mathura’s famous Sanjhi craft gets GI tag.
  • ‘Bioplastic Park’ to be set up in Lakhimpur Kheri, Uttar Pradesh.
  • Mathura’s famous Sanjhi craft gets GI tag.

Q23) Who will host the June 2024 NATO summit recently?

A. Paris
B. Rome
C. Washington DC
D. None of these

Answer: C. Washington DC

Q24) Who has recently become the female flag bearer of India for the Paris Olympics?

A. Nikhat Zareen
B. P V Sindhu
C. Priyanka Goswami
D. None of these

Answer: B. P V Sindhu

Previous Current Affairs

Question for you

Q) Which has become the 100th country to join the International Solar Alliance as a full member?

A. Sweden
B. Paraguay
C. Iran
D. South Sudan

Thank You

2 thoughts on “Important Current Affairs of 10 July 2024 with MCQ”

Leave a Comment