Important Current Affairs of 7 July 2024 with MCQ

In this session, you will learn the important current affairs of 7 July 2024 with MCQ. These current affairs will be help with all types of examinations. Let’s begin.

Important Current Affairs of 7 July 2024

Important Current Affairs of 7 July 2024

Q1) When was ‘World Zoonosis Day’ celebrated recently?

A. 04 July
B. 06 July
C. 05 July
D. 07 July

Answer: B. 06 July

Important Point:

  • World Zoonosis Day is celebrated every year on 6 July all over the world. This day is celebrated to spread awareness about zoonotic diseases that spread from animals to humans.

Q2) Who has recently launched the Nano Fertilizer Subsidy Scheme?

A. Piyush Goyal
B. Amit Shah
C. Shivraj Singh Chauhan
D. Narendra Modi

Answer: B. Amit Shah

Q3) Recently ‘Ismail Qadre’ has passed away, who was he?

A. Journalist
B. Singer
C. Novelist
D. Cricketer

Answer: C. Novelist

Q4) Who has been re-nominated as MD&CEO by ‘LIC’ recently?

A. Vidyut Ranjan
B. Siddharth Mohanty
C. Ravindra Kumar Tyagi
D. None of these

Answer: B. Siddharth Mohanty

Q5) Recently Masoud Pezeshkian has won the presidential election of which country?

A. Iraq
B. Uzbekistan
C. Iraq
D. Iran

Answer: D. Iran

About Iran:

  • Capital: Tehran
  • Currency: Iranian Rial
  • President: Mohammad Mokhber

Q6) Where will Divya Kala Mela and Divya Kala Shakti be organized?

A. Mumbai
B. Bengaluru
C. Bhubaneswar
D. Cuttack

Answer: C. Bhubaneswar

Q7) Recently which MP of Indian origin has been made a minister in Britain?

A. Lisa Nandi
B. Usha Shinde
C. Preeti Nair
D. K T Parnayak

Answer: A. Lisa Nandi

Important Point:

  • On July 25, Britain’s new Prime Minister Keir Starmer announced his cabinet. PM Starmer appointed Indian-origin MP Lisa Nandi as the Minister of Culture, Media and Sports.

Daily Current Affairs: Click Here

Q8) Recently, RBI has imposed a fine of Rs 1.32 crore on which bank?

A. BOB
B. PNB
C. BOI
D. HDFC

Answer: B. PNB

Q9) Where has the world’s oldest known cave painting been discovered recently?

A. Thailand
B. Indonesia
C. Vietnam
D. India

Answer: A. Indonesia

About Indonesia:

  • Capital: Jakarta
  • Currency: Indonesia Rupiala
  • President: Joko Widodo

Q10) Who has been appointed as the Director General of PIB recently?

A. Sheel Nagu
B. Chirag Mittal
C. KT Parnayak
D. Dhirendra Ojha

Answer: D. Dhirendra Ojha

Q11) In which state will ADB build a 400 mega watt solar power plant recently?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Haryana
D. Assam

Answer: A. Gujarat

  • ‘India Olympic Research Centre’ has been inaugurated in Gandhinagar
  • Gujarat has won the award for maximum wind power installed capacity
  • Smritivan Memorial Museum located in Gujarat has been selected for UNESCO’s Prix Award
  • Gujarat government has launched Shikha Reform online learning platform
  • Rajkot stadium will be named after Niranjan Shah

About Gujarat:

  • Formation:1 may 1960
  • Capital: Gandhinagar
  • Governor: Shri Acharya Dev Vrat
  • Chief Minister: Shri Bhupendra Patel
  • Assembly: 182
  • Lok Sabha: 26
  • Rajya Sabha: 11
  • Language: Gujarati and Hindi
  • Districts: 33

National Parks:

  • Gir National Park
  • Velavadar National Park Garden
  • Bansda National Park
  • Marine National Park
  • Folk Dance Garba

Q12) Who has recently released the book titled ‘Kargil War: The Turning Point’?

A. Amit Shah
B. Rajnath Singh
C. K T Parnaik
D. Alia Bhatt

Answer: C. K T Parnaik

Important Published Books:

  • Duvvuri Subbarao has launched his memoir titled ‘Just a Martyr’
  • Gotabaya Rajapaksa has unveiled a book titled ‘The Conspiracy’
  • R Ashwin’s autobiography ‘I Have the Streets: A Cutty Cricket Story’ has been launched
  • Alia Bhatt has released a children’s book titled ‘The Adventures of Ed-a-Mamma: Ed Finds a Home’
  • A book titled ‘A Fly on the RBI Wall’ written by Alpana Killawala has been released
  • Salman Rushdie has announced the launch of his memoir ‘Knife’

Q13) Recently, the fourth case of a rare brain-eating amoeba infection has been reported in which state?

A. Goa
B. Karnataka
C. Kerala
D. Maharashtra

Answer: C. Kerala

Important Point:

  • The first International Dairy Federation Asia Pacific Summit has been held in Kochi
  • The Kerala Assembly has passed a resolution to change the name of the state
  • Kozhikode has become India’s first literary city in the UNESCO list

About Kerala:

  • Formation: 1 November 1956
  • Capital: Thiruvanthapuram
  • Governor: Shri Arif Mohammed Khan
  • Chief Minister: Shri Pinarayi Vijayan
  • Assembly: 140
  • Lok Sabha: 20
  • Rajya Sabha: 9
  • Language: Malayalam
  • Districts: 14

Q14) Recently, India and which country will renew the Ganga Water Treaty?

A. Nepal
B. Bhutan
C. Bangladesh
D. None of these

Answer: C. Bangladesh

Important Point:

  • India has announced to open its new consulate in Bangladesh.
  • India will start e-medical visa for Bangladesh citizens. General Walker Uz Zaman has been appointed as the new army chief of Bangladesh.
  • The Prime Minister of Bangladesh has advocated a common currency for Muslim countries.
  • Two-day ‘Nazrul Utsav’ started in Bangladesh.

About Bangladesh:

  • Capital: Dhaka
  • Currency: Bangladesh Taka
  • President: Mohammed Shahabuddin
  • Prime Minister: Sheikh Hasina

Q15) According to Mercer’s Cost of Living City Ranking 2024, which is the most expensive global city for expatriates?

A. Zurich
B. Hong Kong
C. Singapore
D. Banglore

Answer: B. Hongkong

Previous Current Affairs:

Question of the Day:

Q) Who is going to become the next Prime Minister of Britain?

A. John Swinney
B. Robert Town
C. Keir Starmer
D. Kamala Harish

Thank You

1 thought on “Important Current Affairs of 7 July 2024 with MCQ”

Leave a Comment