Important Current Affairs of 8 July 2024 with MCQ

In this session, we will discuss the important current affairs of 8 July 2024 with MCQ. These are the most important current affairs and will help with all types of examinations. So let’s begin.

Important Current Affairs of 8 July 2024

Important Current Affairs of 8 July 2024

Q1) India successfully tested Rudram-1 missile, what type of strike missile is it?

A. Surface-to-Surface
B. Air to Surface
C. Air to Air
D. Both A and B

Answer: B. Air to Surface

Important Point:

  • The Defence Research and Development Organisation (DRDO) recently successfully test fired the first indigenous anti-radiation missile, Rudram-1.
  • It is an air-to-ground missile designed for the Indian Air Force.
  • It has been integrated with the Indian Air Force’s Sukhoi-30MKI fighter jet, which serves as the launch platform.

Q2) Who has recently started ‘Completeness Campaign’?

A. NITI Aayog
B. UPSC
C. Ministry of Health
D. National Medical Commission

Answer: A. NITI Aayog

Important Point:

  • NITI Aayog has launched a three-month long ‘Sampoorna Abhiyaan’ that will run till September 30 in aspirational districts and aspirational blocks across the country.
  • NITI Aayog today launched ‘Sampoorna Abhiyaan’, a 3-month long campaign from July 4 to September 30, 2024, focusing on themes such as health, nutrition, agriculture, social development and education

Niti Ayog:

  • NITI: National Institution for Transforming India
  • Founded: 1 January 2015
  • Headquarters: Delhi
  • President: Narendra Modi
  • Vice President: Suman Beri
  • CEO: BVR Subramanyam

Q3) According to Mercer’s Cost of Living City Rankings, which is the most expensive city for expatriates in 2024?

A. Hong Kong
B. London
C. Vienna
D. Singapore

Answer: A. Hong Kong

Explanation:

  • According to Mercer’s Cost of Living City Rankings, Hong Kong is the most expensive global city for expatriates in 2024.
  • Singapore ranked second due to high prices in terms of housing and transport. Zurich, Switzerland is third on the list.
  • Geneva has secured the fourth spot. Cities with the lowest cost of living in the world: Abuja, Nigeria (226), Lagos, Nigeria (225)

Q4) Who recently became the new President of Iran?

A. Dick Shoof
B. Keir Starmer
C. Masoud Pageshkian
D. Asif Ali Zardari

Answer: Masoud Pageshkian

Important Point:

  • Pezeshkian received 53.7% of the vote, or 16.3 million out of more than 30 million votes cast.
  • Only 40% of the 61 million eligible voters cast their vote, the lowest turnout in any presidential election since the 1979 Islamic Revolution.
  • Ebrahim Raisi, was an Iranian politician who served as the 8th President of Iran from 2021 until his death in a helicopter crash in 2024.

About Iran:

  • Capital: Tehran
  • Currency: Iranian rial

Q5) In which country will the ICC Champions Trophy be played in 2025 ?

A. America
B. India
C. Sri Lank
D. Pakistan

Answer: D. Pakistan

Important Point:

  • The next ICC tournament will be played as Champions Trophy 2025. Pakistan is hosting the Champions Trophy and till now there is no information from the Board of Control for Cricket in India (BCCI) about whether Team India will tour Pakistan for the ICC tournament or not.

Important Point:

ICC Mens World Cup 2023

  • Organized by: Ahmedabad (Gujarat)
  • Edition: 13th

ICC: International Cricket Council

  • Founded: 1909
  • Headquarters: Dubai (UAE), Barclay
  • Chairman: Greg Barclay

Current Affairs:

  • Recently the Under-19 World Cup was held in South Africa.
  • Edition: 15th
  • Winner: Australia
  • Runner-up: India

Sports Current Affairs:

  • Diana Edulji became the first Indian woman cricketer to be inducted into the ICC’s ‘Hall of Fame’
  • T20 World Cup 2024: India (Runner-Up- South Africa)
  • Host: USA and WI

Q6) Who recently became the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of LIC?

A. Siddharth Mohanty
B. Sandeep Bakshi
C. Shaktikanta Das
D. Atul Kumar Goyal

Answer: A. Siddharth Mohanty

Important Point:

  • Founded: 1 September 1956
  • Headquarters: Mumbai
  • LIC has reappointed its Chairman Siddharth Mohanty as Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO).
  • It is India’s largest insurance company with a net worth of ₹52.52 trillion (US$630 billion) as of March 2024.

Q6) Who recently became the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of LIC?

A. Siddharth Mohanty
B. Sandeep Bakshi
C. Shaktikanta Das
D. Atul Kumar Goyal

Answer: A. Siddharth Mohanty

Important Point:

  • LIC has reappointed its Chairman Siddharth Mohanty as Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO).

About LIC:

  • Founded: 1 September 1956
  • Headquarters: Mumbai
  • It is India’s largest insurance company with a net worth of ₹52.52 trillion (US$630 billion) as of March 2024.

Daily Current Affairs: Click Here

Q7) Which university has recently announced the launch of a course on Bhagavad Gita?

A. Chandigarh University
B. Kashi Hindu University
C. Jawaharlal Nehru University
D. Indira Gandhi National Open University

Answer: D. Indira Gandhi National Open University

Important Point:

  • Indira Gandhi National Open University (IGNOU) has announced the launch of a new MA course in Bhagavad Gita Studies for the academic session 2024-2025.
  • The course will start in July 2024 and will be offered through Open and Distance Learning (ODL).
  • Earlier, there was no degree for Shrimad Bhagavad Gita degree course in any university.
  • However, it was being taught as an optional subject in many universities including DU, JNU, BHU.
  • The full name of this program is MA Bhagavadg Gita Studies (M.A. Bhagavadgita Studies or MABGS).

Q8) From which country did India receive 35 thousand AK-203 assault rifles?

A. America
B. Israel
C. Russia
D. France

Answer: C. Russia

Important Point:

  • The first batch of 35,000 advanced rifles jointly manufactured by Russia and India at the Amethi arms factory in Uttar Pradesh has been handed over to the Indian Army.
  • AK-203 Rifles: Ahead of Prime Minister Narendra Modi’s visit to Moscow, the Indian Army has received AK-203 automatic rifles made with new Russian technology

About Russia:

  • Capital: Moscow
  • Currency: Russian ruble
  • Official language: Russian
  • Prime Minister: Mikhail Mishustin
  • President: Vladimir Putin

Q9) Where has the world famous Rath Yatra started recently?

A. Tamil Nadu
B. Telangana
C. Odisha
D. Karnataka

Answer: C. Odisha

  • The world famous Rath Yatra of Lord Jagannath, Balabhadra, Devi Subhadra and Lord Sudarshan has started in ‘Puri’ of Odisha.

About Odisha:

  • Formation: 25 January 1950
  • Capital: Bhubaneswar
  • Governor: Shri Raghubar Das
  • Chief Minister: Mohan Charan Majhi
  • Deputy Chief Ministers: Kanak Vardhan Singh Dev abd Prati Parida
  • Assembly: 147
  • Lok Sabha: 21
  • Rajya Sabha: 10
  • Language: Odia
  • Districts: 30
  • National Park: Bhitarkanika, Simlipal
  • Lake: Chilika Lake

Odisha Current Affairs:

  • India’s Largest Hockey Stadium: Birsa Munda Stadium
  • Odisha government recently launched Mo Jangal Jami Yojana
  • Dhanu Yatra Festival and Nuwa Khai Festival
  • Odisha Chief Minister inaugurated Samlei Temple Project in Sambalpur

Q10) According to the recent WHO report, which is the most polluted country in the world?

A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer: B. Bangladesh

Q11) Where was the ‘Sahkar se Samriddhi’ program organized recently?

A. Jaipur
B. Bhubaneswar
C. New Delhi
D. Gandhinagar

Answer: D. Gandhinagar

Q12) Recently, Union Minister Piyush Goyal has given how much percent discount in license fee for women entrepreneurs?

A. 75%
B. 70%
C. 80%
D. 86%

Answer: C. 80%

Q13) Recently, which country has launched ALOS-4 satellite to bring revolution in ‘disaster management’?

A. Japan
B. Russia
C. America
D. China

Answer: A. Japan

  • Japan will issue new bank notes with ‘advanced holography’.
  • The 1000-year-old Sominsai festival has ended in Japan.
  • Japan will launch the world’s first wooden satellite.
  • India and Japan have signed a codeshare agreement.
  • Flesh-eating bacteria has spread in Japan.
  • Japan has found a new island after an underwater volcanic eruption.

Q14) Where has a three-day program on the topic ‘Know your Army’ started recently?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Leh
D. Indore

Answer: C. Leh

Q15) Where has the 75th State-level Van Mahotsav been organized recently?

A. Imphal
B. Bhopal
C. Pune
D. Dishpur

Answer: A. Imphal

Q16) Durand Kashay, which was in the news recently, is related to which sport?

A. Hockey
B. Football
C. Basketball
D. Tennis

Answer: B. Football

Important Point:

  • The 133rd Durand Cup, Asia’s oldest club-based football tournament, begins on 27 July 2024 and ends on 31 August 2024.
  • The matches will be held in Kolkata, Kokrajhar, Jamshedpur and Shillong, with Jamshedpur hosting for the first time.
  • The tournament will feature 24 teams from the Indian Super League, I-League and the Armed Forces.
  • The opening match, semi-finals and final will be held in Kolkata. Mohun Bagan Super Giants are the defending champions.

Q17) In which state has NCPCR recently declared mica quarries ‘child labour free’?

A. Bihar
B. Sikkim
C. Chhattisgarh
D. Jharkhand

Answer: D. Jharkhand

  • Hul Diwas was celebrated on 30th June in Jharkhand.
  • The three-day Pusa Krishi Vigyan Mela has started in Jharkhand.
  • The Jharkhand government has announced to start the Widow Remarriage Incentive Scheme.
  • Vidyut Ranjan has become the new Chief Justice of ‘Jharkhand High Court’.
  • The Jharkhand government has reduced the age of old age pension for tribals and Dalits to 50 years.

About Jharkhand:

  • Formation: 15 November 2000
  • Capital: Jamshedpur
  • Governor: Shri C.P. Radhakrishnan
  • Chief Minister: Shri Hemant Soren
  • Assembly: 81
  • Lok Sabha: 14
  • Rajya Sabha: 6
  • Language: Hindi
  • Districts: 24

Q18) Where will the Champions Trophy be held recently?

A. Australia
B. Pakistan
C. South Africa
D. Sri Lanka

Answer: B. Pakistan

About Pakistan:

  • Capital: Islamabad
  • Currency: Pakistani Rupee
  • Prime Minister: Shehbaz Sharif
  • President: Asif Ali Zardari

Q19) Who has been appointed as the Acting Chief Justice of Kerala High Court recently?

A. Sheel Nagu
B. Chirag Mittal
C. J. Mohammad Mustaq
D. None of these

Answer: C. J. Mohammad Mustaq

  • Dr BN Gangadhar has been named as the chairman of the ‘National Medical Commission’.
  • Jasheel Nagu has been appointed Chief Justice of Punjab and Haryana High Court.
  • TV Ravichandran has been appointed as the new ‘Deputy National Security Advisor’.
  • Ravindra Kumar Tyagi has become the new CMD of ‘PGCIL’.
  • CS Shetty will become the new chairman of ‘SBI’.
  • Upendra Dwivedi has taken charge as the 30th Army Chief.

Q20) Which country has recently approved for orbital station by 2033?

A. Russia
B. Japan
C. America
D. India

Answer: A. Russia

  • The breakdown of Russia’s satellite has increased the threat to ISS and space traffic.
  • Russia has become India’s top oil supplier.
  • BRICS Games 2024 is being organized in Russia.
  • Russian President reached North Korea after 24 years.
  • Russia will remove Taliban from terrorist list.
  • Russian cosmonaut Oleg Kononenko has set a new world record for spending the most time in space by staying in space for more than 1000 hours.

Q21) Which wrestling superstar has recently announced his retirement from ‘in ring competition’?

A. Seth Rollins
B. John Cena
C. CM Punk
D. Triple H

Answer: B. John Cena

Q22) Recently, Ahom ‘Moidam’ located in which state has been recommended to be included in the UNESCO World Heritage List?

A. Goa
B. Karnataka
C. Assam
D. Madhya Pradesh

Answer: C. Assam

About Assam:

  • Formation: 26 January 1950
  • Capital: Dishpur
  • Governor: Shri Gulab Chand Kataria
  • Chief Minister: Shri Himanta Biswa Sarma
  • Assembly: 124
  • Lok Sabha: 14
  • Rajya Sabha: 7
  • Language: Assamese and Boro
  • Districts: 31

National Park:

  • Kaziranga National Park
  • Manas Natuonal Park

Q23) Who has recently won the Asian Championship title in billiards?

A. Geet Sethi
B. Pankaj Advani
C. Dhruv Sitwala
D. Chirag Mittal

Answer: C. Dhruv Sitwala

Q24) Recently, which medal did Vinesh Phogat win in the women’s 50 kg category in wrestling at the Spain Grand Prix?

A. Silver
B. Gold
C. Bronze
D. No Medal

Answer: B. Gold

Previous Current Affairs:

Question for you

Q) Who recently joined the Shanghai Cooperation Organization as the 10th full member?

A. Iran
B. Belarus
C. Swede
D. East Timor

Thank You

2 thoughts on “Important Current Affairs of 8 July 2024 with MCQ”

Leave a Comment