Important International Appointments of 2024 MCQ

In this session, we will discuss about the Important International Appointment of 2024 with MCQ. These MCQ will be most important for all types of examination. So let’s begin.

Important International Appointments of 2024

Important International Appointment of 2024

Q1) Who was elected the 79th President of the United Nations General Assembly (UNGA)?

A. Dennis Francis
B. Philemon Yang
C. Antonio Guterres
D. Tedros Adhanom

Answer: B. Philemon Yang

Important Point :

  • The United Nations General Assembly has elected former Cameroon Prime Minister Philemon Yang as its new President. Philemon Yang will replace Dennis Francis of Trinidad and Tobago.

About UNGA:

  • It is one of the 6 organs of the United Nations.
  • The United Nations General Assembly (UNGA) is the main policy-making organ of the UN.
  • The UNGA is composed of all member states of the United Nations. Each member state has one vote in the General Assembly.
  • Headquarters: New York

Q2) Who has become the Secretary General of NATO, the world’s largest military organization?

A. Mark Rutte
B. Nawaf Salam
C. Antonio Guterres
D. Tedros Adhanom

Answer: A. Mark Rutte

Important Point:

  • Netherlands Prime Minister ‘Mark Rutte’ will be the Secretary General of the world’s largest military organization NATO.

About NATO:

  • Founded: 4 April 1949, Headquarters: Brussels, Belgium
  • President: Jens Stoltenberg
  • Member countries: 32 (32nd – Sweden)

Q3) Who has recently become the President of South Africa again?

A. Cyril Ramaphosa
B. Simon Harris
C. Lawrence Wong
D. Christopher Luxon

Answer: A. Cyril Ramaphosa

Important Point :

  • Cyril Ramaphosa was elected for a second term as the President of South Africa in a late night meeting of the South African Parliament in June 2024.
  • Cyril Ramaphosa was elected as the President of South Africa for the first time on 15 February 2018.

About South Africa:

  • Capital: Pretoria, Cape Town, Bloem Fontein
  • Currency: South African Rand

Q4) Who is going to become the new Prime Minister of Britain recently?

A. Keir Starmer
B. Rishi Sunak
C. Joe Biden
D. Dick Shoof

Answer: A. Keir Starmer

Important Point:

  • This time the Labour Party seems to have won a big victory in the UK general election. For the last 20 years, no leader of the Labour Party has become the Prime Minister.
  • The almost 15-year-long Conservative rule has come to an end.
  • Sir Keir Starmer’s Labour Party won a landslide victory in the recent parliamentary elections.
  • Sir Keir Starmer replaced Conservative Party leader and former Prime Minister Rishi Sunak, whose party lost the elections badly.
  • Sir Keir Starmer will be the new resident of 10 Downing Street located in London.
  • 10 Downing Street is the official residence and office of the Prime Minister of the United Kingdom.

Q5) Who has become the first woman Finance Minister of the United Kingdom?

A. Ruchira Kamboj
B. Akshata Krishnamurthy
C. Rachel Reeves
D. Geeta Gopinath

Answer: C. Rachel Reeves

About Britain:

  • Capital: London
  • Currency: Pound Sterling

Current Affairs:

  • Keir Starmer going to be the new Prime Minister of Britain?
  • India receives 100 tonnes of gold from Britain
  • London: Tops traffic index

Military Exercises:

  1. Konkan
  2. Ajeya Warrior

Q6) Who recently became the new President of Iran?

A. Dick Shoof
B. Keir Starmer
C. Masoud Pageshkian
D. Asif Ali Zardari

Answer: C. Masoud Pageshkian

Important Point:

  • Pezeshkian received 53.7% of the vote, or 16.3 million out of more than 30 million votes cast.
  • Only 40% of the 61 million eligible voters cast their vote, the lowest turnout in any presidential election since the 1979 Islamic Revolution.
  • Ebrahim Raisi, was an Iranian politician who served as the 8th President of Iran from 2021 until his death in a helicopter crash in 2024.

About Iran:

  • Capital: Tehran
  • Currency: Iranian rial

Q7) Who has been recently appointed as FATF President?

A. Senthil Pandian
B. Arindam Bagchi
C. Mark Roo
D. Elisa de Anda Madrazo

Answer: D. Elisa de Anda Madrazo

Important Point:

  • Elisa de Anda Madrazo will serve as FATF President from July 2024 to June 2026, replacing T. Raja Kumar of Singapore.
  • Until June 2023, she held the position of Vice President of FATF for three years.

About FATF:

  • Founded: July 1989
  • Headquarters: Paris, France

Q8) Who is the present President of the United Nations?

A) Gilbert Houngbo
B) Taiyyab Ikram
C) Nakoji ankoji
D) Antonio Guterres

Answer: D. Antonio Guterres

About UN:

  • Established: 24 October 1945
  • Headquarters: New York

Q9) Who has been recently elected President of the European Council ?

A. Antonio Costa
B. Mark Root
C. Antonio Guterres
D. Tedros Adhanom

Answer: A. Antonio Costa

Important Point:

  • Former Prime Minister of Portugal Antonio Costa has been elected as the new President of the European Council of the European Union.
  • Antonio Costa will replace Charles Michel of Belgium and will take office on 1 October 2024.
  • The President of the European Council is elected for a term of 2.5 years and can be re-elected once. Thus, a person can hold the post of President of the European Council for a maximum of five years.

About European Union:

  • The European Union is an international organisation that came into existence through the Maastricht Treaty.
  • The Maastricht Treaty came into force on 1 November 1993.
  • Members: 27 countries
  • Headquarters: Brussels (Belgium)

Q10) Who has become the new head of the World Trade Organization (WTO)?

A) Antonio Guterres
B) Roberto Azevedo
C. Nakoji-Okonjo-Ivila
D) Gilbert Houngbo

Answer: C. Nakoji-Okonjo-Ivila

About WTO:

  • WTO: World Trade Organization (WTO)
  • Established: 1 January 1995
  • Headquarters: Geneva

Q11) Who has become the new chairman of Microsoft company?

A) Arvind Krishna
B) Sundar Pichai
C) Jeff Bezos
D) Satya Nadella

Answer: D. Satya Nadella

  • Founded: 1975
  • Headquarters: Washington

Q12) Who became the first Deputy Managing Director (FDMD) of IMF?

A) Gita Gopinath
B) Indarmit Gill
C) Kristalina Georgia
D) Anshula Kant

Answer: Gita Gopinath

About IMF:

  • Founded: 1945
  • Headquarters: Washington

Q13) Recently who has been appointed as the Director General of UNICEF?

A) Antonio Guterres
B) Arvind Krishna
C) Henrietta H. Four
D) Katherine M. Russell

Answer: D. Katherine M. Russell

About UNICEF:

  • Founded: 1946
  • Headquarters: New York

Q14) Recently the term of the President of WHO has been extended, what is his name?

A) Antonio Guterres
B) Tredos Adhanom
C) Gianni Infantito
D) Taiyyab Ikram

Answer: B. Tredos Adhanom

  • Established: 7 April 1948
  • Headquarters: Geneva (Switzerland)

Q15) Who become the new chairman of ICC?

A) Jay Shah
B) Rozer Binni
C) Greg Barkley
D) Geoff Allardice

Answer: C. Greg Barkley

About ICC:

  • Founded: 1909
  • Headquarters: Dubai

Q16) Who has become the new Secretary General of “Shanghai Cooperation Organization (SCO)”?

A) Vladimir Norov
B) Zhang Ming
C) Greg Barkley
D) Csaba Korosi

Answer: B. Zhang Ming

About SCO:

  • Founded: 2001
  • Headquarters: Beijing China

Q17) Who replaced YouTube CEO Susan Wojcicki after she stepped down ?

A. Sundar Pichai
B. Ajay Banga
C. Arvind Krishna
D. Neel Mohan

Answer: D. Neel Mohan

Q18) Who has become the new CEO of ‘Twitter’?

A. Linda Yaccarino
B. Arvind Krishna
C. Neel Moha
D. Sandeep Kataria

Answer: A. Linda Yaccarino

Q19) Who has become the new President of World Bank?

A. Ajay Banga
B. Gianni Infanito
C. David Malpas
D. Dilma Rousseff Rou

Answer: A. Ajay Banga

Q20) Who has become the new CEO of the international coffee company ‘Starbucks’?

A. Laxman Narasimhan
B. Arvind Krishna
C. Neel Mohan
D. Sandeep Kataria

Answer: A. Laxman Narasimhan

Daily General Knowledge: Click Here

Q21) Who has become the new head of BRICS New Development Bank (NDB)?

A. Nkoji Ankoji
B. Gianni Infanito
C. David Malpass
D. Dilma Rousseff

Answer: D. Dilma Rousseff

Q22) Who has become the first woman Secretary General of the World Meteorological Organization (WMO)?

A. Nkoji Ankoji
B. Nicole Fox
C. Kristalina Koch
D. Celeste Saulo

Answer: D. Celeste Saulo

About WMO:

  • Founded: 1950
  • Member countries: 193
  • Headquarters: Geneva, Switzerland
  • WMO is a specialized agency of the United Nations.

Q23) Who became India’s permanent representative in WTO?

A. Ajay Banga
B. Gianni Infanito
C. Senthil Pandiyan
D. Dilma Rousseff

Answer: C. Senthil Pandiyan

Q24) Who became India’s permanent representative in UN?

A. Arindam Bagchi
B. Gianni Infanito
C. Senthil Pandiyan
D. Dilma Rousseff

Answer: A. Arindam Bagchi

Q25) Whom did OpenAI recently appoint as its first employee in India?

A. Sundar Pichai
B. Neel Mohan
C. Satya Nadella
D. Pragya Mishra

Answer: D. Pragya Mishra

Important Point:

  • Pragya Mishra was appointed as the first employee of OpenAI in India.
  • Pragya Mishra was previously working as the Director of Public Affairs at TrueCaller since July 2021.
  • CEO of OpenAI: Sam Altman

Q26) Who was recently appointed as the first female High Commissioner of Britain to India?

A. Linda Yaccarino
B. Lindy Cameron
C. Nkoji Ankoji
D. Samia Sulhu

Answer: B. Lindy Cameron

  • Britain appoints Lindy Cameron as its first female High Commissioner to India
  • India appointed Vijayalakshmi Pandit as its first female High Commissioner to London in 1954.
  • Cameron has previously served in Iraq and Afghanistan.

Q27) Who is the MD of International Monetary Fund, who was elected for the second five-year term?

A. Soumya Swaminathan
B. Kristalina Georgieva
C. Geeta Gopinath
D. Anshula Kant

Answer: B. Kristalina Georgieva

Important Point:

  • The International Monetary Fund (IMF) has reappointed Kristalina Georgieva as Managing Director for a second five-year term starting October 1, 2024
  • Kristalina Georgieva of Bulgaria has served as the MD of the IMF since 2019

About IMF:

  • Founded: July 1945
  • Headquarters: Washington DC
  • President: Kristalina Georgieva

Q28) Which former Deputy Governor of RBI was appointed to the Economic Advisory Panel of the World Bank?

A. Urjit Patel
B. Rakesh Mohan
C. Anshula Kant
D. Indermit Gill

Answer: Rakesh Mohan

  • World Bank Group Chief Economist Indermeet Gill will co-chair the panel.

About World Bank:

  • Founded: 1944
  • Headquarters: Washington, D.C., United States
  • Chairman: Ajay Banga

Q29) Who recently became India’s first female jury member in the Paris Olympics?

A. Diana Aldoussi
B. PT Usha
C. Bilkis mir
D. Karnam Malleshwari

Answer: C. Bilkis mir

  • Jammu and Kashmir’s Bilquis Mir has created history by becoming the first Indian woman jury member at the Paris Olympics.
  • Paris Olympics 2024: Mascot- Phrygian Cap

Q30) Who has recently become the first woman director of GEF of the World Bank?

A. Geeta Gopinath
B. Anshula Kant
C. Geeta Batra
D. Kamala harris

Answer: C. Geeta Batra

Q31) Who has been recently appointed as the new President of the International Court of Justice?

A. Ajay Banga
B. T Raja Kumar
C. Nawaf Salaam
D. Santhiyal Pandian

Answer: C. Nawaf Salaam

Important Point:

  • Lebanese judge Nawaf Salam has been elected as the new President of the International Court of Justice (ICJ) for a three-year term.

About International Court of Justice:

  • Established: 26 June 1945
  • Headquarters: The Hague, Netherlands
  • It is one of the six organs of the United Nations.

Q32) Prabowo Subianto has been appointed as the new President of which country?

A. Singapore
B. France
C. Pakistan
D. Indonesia

Answer: D. Indonesia

  • Former Indonesian Defense Minister Prabowo Subianto has been appointed the country’s new President in place of Joko Widodo.

About Indonesia:

  • Capital: Jakarta
  • Currency: Indonesian Rupiah

Q33) Who recently became the new Prime Minister of Singapore?

A. Christopher Luxon
B. Lawrence Wong
C. Gabriel Atal
D. Asif Ali

Answer: B. Lawrence Wong

Important Point:

  • Singapore’s Deputy Prime Minister Lawrence Wong will replace Prime Minister Lee Hsien Loong on May 15 after he steps down following two decades in office.
  • Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong has announced his decision to step down.
  • Lee Hsien Loong has served as Prime Minister since August 2004.

Q34) Recently Abdel Fattah al-Sisi was appointed the President of Egypt, which tenure is this?

A. Third
B. Second
C. Fourth
D. Fifth

Answer: A. Third

Important Point:

  • Abdel Fattah al-Sisi has been sworn in for a third term as Egypt’s president.
  • He secured 89.6% of the vote and will remain in office until 2030.

Q35) Recently Simon Harris was made the youngest Prime Minister of which place?

A) America
B) France
C. Ireland
D) Brazil

Answer: C. Ireland

Important Point:

  • Simon Harris became the youngest Prime Minister of Ireland.
  • 37-year-old Simon Harris will become the Prime Minister of Ireland after the unexpected departure of former Prime Minister Leo Varadkar.

About Ireland:

  • Capital: Dublin
  • Currency: Euro

Q36) Who has been elected as the President in the recently held Russian presidential elections?

A. Vladimir Putin
B. Xi Jinping
C. Mohammad Moizu
D. Asif Ali Zardari

Answer: A. Vladimir Putin

About Russia:

  • Capital: Moscow
  • Currency: Russian ruble
  • Prime Minister: Mikhail Mishustin
  • Continent: Europe, Asia

Q37) Who has recently become the first woman President of Mexico?

A. Sheikh Hasina
B. Samia Sulhu
C. Claudia Goldin
D. Claudia Schienbaum

Answer: Claudia Schienbaum

Q38) Who has been appointed as the Chairman of Committee A in the 77th World Health Assembly?

A. Hiralal Samaria
B. Anil Chauhan
C. Dinesh Kumar Tripathi
D. Apoorva Chandra

Answer: D. Apoorva Chandra

About World Health Organization:

  • Headquarters: Geneva, Switzerland
  • Founded: 7 April 1948
  • Director General: Tedros Adhanom Ghebreyesus

Q39) Who recently became the 14th President of Pakistan?

A. Aarif Alvi
B. Asif Ali Zardari
C. Shahbaz Sharif
D. Imran Khan

Answer: B. Asif Ali Zardari

Important Point:

  • Pakistan Peoples Party (PPP) co-chairman Asif Ali Zardari was declared victorious in the election for the 14th President of Pakistan.
  • Zardari, who is going to assume the country’s highest office for the second time, has previously been the President from 2008 to 2013.
  • Zardari, who turned from a businessman to a politician, is the husband of Pakistan’s late Prime Minister Benazir Bhutto.

Q40) Dick Shoof has recently become the new Prime Minister of which country?

A. Netherlands
B. Argentina
C. Russia
D. Italy

Answer: A. Netherlands

Important Point:

  • Former Netherlands intelligence chief Dick Schoof has recently been sworn in as the country’s new PM.
  • 67-year-old Schoof has replaced Mark Rutte who has recently been appointed the next Secretary General of NATO. Indian Prime Minister Narendra Modi has also congratulated Dick Schoof

About Netherlands:

  • Capital: Amsterdam
  • Currency: Euro

Previous General Knowledge

  • For Job details, Admit Card, Results: Click Here

Question for You

Q) Who has become the new CEO of ‘Twitter’?

A. Linda Yaccarino
B. Arvind Krishna
C. Neel Moha
D. Sandeep Kataria

Thank You

Leave a Comment