Indian National Movements GK 2024 with MCQ

In this session, you will learn about the Indian National Movements GK 2024 with MCQ. This general knowledge will help you with all types of examinations. Let’s have a discussion.

Indian National Movements GK 2024

Indian National Movements GK 2024

Q1. Who called for the Quit India Movement in 1942?

A. Mahatma Gandhi
B. Jawaharlal Nehru
C. Subhas Chandra Bose
D. Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: A. Mahatma Gandhi

Q2. Who founded the ‘Depressed Classes Association’ in 1930?

A. Alluri Sitaram Raju
B. M.R. Jayakar
C. C.R. Das
D. Dr B.R. Ambedkar

Answer: D. Dr B.R. Ambedkar

Q3. Simon Commission arrives in India in which year?

A. 1930
B. 1929
C. 1928
D. 1942

Answer: C. 1928

Q4. Which pact resolved the issue of separate electorates for Dalits between Gandhi and Ambedkar in 1932?

A. Poona pact
B. Nagpur pact
C. Lucknow pact
D. Surat pact

Answer: A. Poona pact

Q5. Which of the following statements is true about the Rowlatt Act?

A. It did not give the government powers to repress political activities.
B. It did not allow the detention of political prisoners without trial for two years.
C. It allowed the detention of political prisoners without trial for two years.
D. Gandhiji decided to launch nationwide Satyagraha against the Rowlatt Act in 1920.

Answer: C. It allowed the detention of political prisoners without trial for two years.

Q6. Who was the first Governor-General of independent India?

A. Rajendra Prasad
B. Jawaharlal Nehru
C. Lord Mountbatten
D. None

Answer: C. Lord Mountbatten

Q7. Who set up the ‘Oudh Kisan Sabha’?

A. Mahatma Gandhi
B. Jawahar Lai Nehru and Baba Ramchandra
C. Jawaharlal Nehru and Shaukat Ali
D. Alluri Sitaram Raju

Answer: B. Jawahar Lai Nehru and Baba Ramchandra

Q8. What was one of the main reasons behind Mahatma Gandhi’s decision to take up the Khilafat Issue?

A. To bring more unity among Hindus and Christians.
B. To bring more unity among Hindus and Muslims.
C. To bring more unity among Christians and Muslims.
D. None of the above.

Answer: B. To bring more unity among Hindus and Muslims.

Q9. Which of the following are the principles of Arya Samaj?

  1. The Vedas are the only source of truth and their study is absolutely necessary
  2. Prohibition of idol-worship
  3. Support for widow remarriage in certain circumstances
  4. Opposition to the reincarnation theory of God and religious pilgrimages

Select the correct option from codes given below:

A. 1 & 2 Only
B. 2 & 3 Only
C. 1, 2 & 3 Only
D. 1, 2, 3 & 4

Answer: D. 1, 2, 3 & 4

Q10. In which year was the Non-Cooperation Movement launched?

A. 1920
B. 1915
C. 1922
D. 1925

Answer: A. 1920

Q11. What is the place where Bakshi Jagabandhu was detained at Cuttack?

A. Patra Sahi
B. Chhatra Bazar
C. Buxi Bazar
D. None

Answer: C. Buxi Bazar

Q12. Who was the political Guru of Subash Chandra Bose?

A. G K Gokhle
B. M G Ranade
C. C R Das
D. M K Gandhi

Answer: C. C R Das

Q13. When was the Non-Cooperation programme adopted by the Congress?

A. At Surat in December 1920
B. At Nagpur in December 1920
C. At Calcutta in January 1921
D. At Bombay in December 1920

Answer: B. At Nagpur in December 1920

Q14. Who among the following preached the doctrine of “One Religion, One Caste and One God for mankind”?

A. Vivekananda
B. Jyotiba Phule
C. Sri Narayan Guru
D. Dr. B. R. Ambedkar

Answer: C. Sri Narayan Guru

Q15. Who wrote Bandi Jiban?

A. V D Savarkar
B. Lala Hardayal
C. Bhagat Singh
D. Sachin Sanyal

Answer: D. Sachin Sanyal

Q16. Which pact resolved the issue of separate electorates for Dalits between Gandhi, and Ambedkar in 1932?

A. Nagpur pact
B. Lucknow pact
C. Bombay pact
D. Poona pact

Answer: D. Poona pact

Q17. In which year, the Civil Disobedience Movement finally withdrawn?

A. 1933
B. 1934
C. 1935
D. 1936

Answer: B. 1934

Q18. In 1916, which revolutionary made Balasore his center of activity and died in a police encounter?

A. Bagha Jatin
B. Surrendra Sai
C. Jai Rajguru
D. Chakhi Khuntia

Answer: A. Bagha Jatin

Q19. Which one of the following Viceroys announced a vague offer of dominion status for India in October 1929?

A. Lord Mountbatten
B. Lord Dalhousie
C. Lord Irwin
D. None of these

Answer: C. Lord Irwin

Q20. On March 23rd, India Observes __ day/divas as a tribute to Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru on their death anniversary:

A. Shaheed Divas
B. Vidroh Divas
C. Protest Day
D. Tribute Day

Answer: A. Shaheed Divas

Q21. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly of India?

A. B.R. Ambedkar
B. Jawaharlal Nehru
C. Mahatma Gandhi
D. Rajendra Prasad

Answer: C. Mahatma Gandhi

Q22. In which year was Praja Mandal founded?

A. 1916
B. 1932
C. 1938
D. 1928

Answer: C. 1938

Q23. The two reasons why Gandhiji attended the Second Round Table Conference of December 1931, were :

A. The arrest of Ghaffar Khan and Jawaharlal Nehru
B. Violence of the Indian people against symbols of the British, like railways, police posts
C. The signing of the Gandhi-Irwin Pact in March 1931
D. Both (b) and (c)

Answer: D. Both B and C

Q24. Satya Meva Jayate, 1st recited by:

A. Aurobindo
B. Madan Mohan Malaviya
C. B G Tilak
D. Dada bhai Naroji

Answer: B. Madan Mohan Malaviya

Q25. Who was the father of the Renaissance of Western India?

A. B.M. Malabari
B. M.G. Ranade
C. R. G. Bhandarkar
D. K.T. Telang

Answer: B. M.G. Ranade

Q26. Who is the author of the book Hind Swaraj (1909)?

A. Bhagat Singh
B. Jawaharlal Nehru
C. Subash Chandra Bose
D. Mahatma Gandhi

Answer: D. Mahatma Gandhi

Q27. The prominent leader arrest in 1942 in the Odisha conspiracy case:

A. Laxman Nayak
B. Baishnav Pattnaik
C. Surendranath Dwivedy
D. Subahu Singh

Answer: C. Surendranath Dwivedy

Q28. Who was known as the Heroine of the Quit India Movement?

A. Sucheta Kripalini
B. Sarojini Naidu
C. Aruna Asaf Ali
D. Usa Mehta

Answer: C. Aruna Asaf Ali

Q29. Mahatma Gandhi started his famous Salt March from his ashram in Sabarmati to Dandi, covering a distance of_____.

A. 260 miles
B. 240 miles
C. 600 miles
D. 500 miles

Answer: B. 240 miles

Q30. The tribal people revolted against the British due to which of the following reasons?

A. The tribal people were prevented from entering the forests to graze their cattle.
B. The tribal people were prevented from collecting fuelwood and fruits.
C. The traditional rights of tribal people were denied.
D. All of the above

Answer: D. All of the above

Q31. Which of the following statements is/are correct with respect to the Government of India Act, of 1919?

  1. It had a separate Preamble.
  2. It made a provision for the classification of the central and provincial subjects.
  3. It divided the central subjects into reserved and transferred categories.

Select the correct option from the codes given below:

A. 1 and 2 Only
B. 2 and 3 Only
C. 1 and 3 Only
D. 1 and 2 Only

Answer: B. 2 and 3 Only

Q32. Who among the following started Marathi’s fortnightly newspaper ‘Bahishkrit Bharat’?

A. V D Savarkar
B. B G Tilak
C. Vinobha Bhave
D. Dr. B. R. Ambedkar

Answer: D. Dr. B. R. Ambedkar

Q33. Which of the following governor-general suppressed the nuisance of Thuggee?

A. William Bentinck
B. Lord Minto
C. Lord Hastings
D. Lord Auckland

Answer: A. William Bentinck

Q34. Who was completely involved in the Sarvodaya Movement in Odisha after 1947?

A. Gopabandhu Choudhury
B. Biswanath Das
C. H K Mahtab
D. Nabakrushna Choudhury

Answer: A. Gopabandhu Choudhury

Q35. Which of the following was the leader of Bardoli Satyagraha?

A. Mahatma Gandhi
B. M G Ranade
C. Sardar Patel
D. Mahadev Desai

Answer: C. Sardar Patel

Q36. In which year the Indigo Satryagrah was organized?

A. 1916
B. 1917
C. 1918
D. 1919

Answer: B. 1917

Q37. Who coined the phrase “Swaraj is my birthright”?

A. Mahatma Gandhi
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Lala Lajpat Rai
D. Jawaharlal Nehru

Answer: B. Bal Gangadhar Tilak

Q38. The famous painting “Bharat Mata” was painted by which of the following artists?

A. Nandalal Bose
B. Abanindranath Tagore
C. Jamini Roy
D. Raja Ravi Varma

Answer: B. Abanindranath Tagore

Q39. During the Quit India Movement, ‘Parallel Government’ was constituted at _:

A. Allahabad
B. Varanasi
C. Lucknow
D. Ballia

Answer: D. Ballia

Q40. Who formed the Swaraj Party?

A. C.R. Das and Motilal Nehru
B. Motilal Nehru and Jawaharlal Nehru.
C. Jawaharlal Nehru and C.R. Das
D. Jawaharlal Nehru and Gandhi

Answer: A. C.R. Das and Motilal Nehru

Q41. Who was the first woman to participate in the Civil Disobedience Movement?

A. Sarojini Naidu
B. Vijaya Lakshmi Pandit
C. Indira Gandhi
D. Jhansi Rani

Anwer: A. Sarojini Naidu

Previous General Knowledge:

Thank You

Leave a Comment