Viceroy and General Governor of India GK 2024

In this session, we will discuss the important GK of Viceroy and General Governor of India GK 2024 with MCQ. These current affairs will help with all types of examinations. So let’s discuss.

Viceroy and Governor General of India GK 2024

Viceroy and General Governor of India GK 2024

Q1) Who was the first Governor-General of Bengal?

A. Lord Dalhousie
B. Warren Hastings
C. Lord Mayo
D. Sir John Shore

Answer: B. Warren Hastings

Q2) India became independent during viceroyalty of:

A. Wellesley
B. Wavell
C. Mountbatten
D. William Bentinck

Answer: D. William Bentinck

Q3) Transfer of capital from Calutta to Delhi done during time of:

A. Hardinge
B. Mayo
C. Cornwallis
D. Hastings

Answer: A. Hardinge

Q4) Who among the following is known as the Maker of Modern India?

A. William Bentick
B. Lord Cornwallis
C. Lord Curzon
D. Lord Dalhousie

Answer: D. Lord Dalhousie

Q5) Who was the only Viceroy of India to be murdered in office?

A. Lord Mayo
B. Lord Auckland
C. Lord Reading
D. Lord Northbrook

Answer: A. Lord Mayo

Q6) Governor general during CDM:

A. Lord Reading
B. Lord Irwin
C. Lord Mayo
D. Lord Chelmsford

Answer: B. Lord Irwin

Q7) Who among the following is popularly known as ‘Father of Civil Services in India’?

A. Lord Harding
B. Lord Chelmsford
C. Lord Cornwallis
D. Warren Hastings

Answer: C. Lord Cornwallis

Q8) Who propounded theory of ‘economic drain of India’ during British imperialism?

A. G K Gokhale
B. M G Ranade
C. W C Banerjee
D. Dadabhai Naroji

Answer: D. Dadabhai Naroji

Q9) Simon Commission had visited India during the times of which among the following Viceroys?

A. Lord Irwin
B. Lord Chelmsford
C. Lord Willingdon
D. John Shore

Answer: A. Lord Irwin

Q10) Who of the following shown great interest in the preservation of monuments?

A. Lord Ripon
B. Lord Lytton
C. Lord Mayo
D. Lord Curzon

Answer: D. Lord Curzon

Q11) Which British Governor-General founded the Public Work Department (P.W.D) in India?

A. Lord Lilinthgow
B. Lord Auckland
C. Lord Dalhousie
D. Lord Harding

Answer: C. Lord Dalhousie

Q12) Sati’ was abolished by:

A. Lord Ripon
B. Warren Hastings
C. Lord Cornwallis
D. William Bentinck

Answer: D. William Bentinck

Q13) Who among the following is known to have started portfolio system in India?

A. Lord Dalhousie
B. Lord Canning
C. Lord Elgin
D. Sir John Lawrence

Answer: B. Lord Canning

Q14) Policy of DOL introduced by:

A. Lord Dalhousie
B. Lord William Bentinck
C. Lord Wellesley
D. Lord Irwin

Answer: A. Lord Dalhousie

Q15). The Treaty of Sreerangapattam was between Tipu Sultan and____?

A. Cornwallis
B. Clive
C. Harding
D. Warren Hastings

Answer: A. Cornwallis

Q16) Who among the following British GovernorGeneral abolished the slavery in India?

A. Lord Ellenborough
B. Sir Charles Metcalf
C. Lord Auckland
D. Lord Reading

Answer: A. Lord Ellenborough

Q17) Subsidiary alliance introduced by:

A. Sir John Shore
B. Robert Clive
C. Lord Dalhousie
D. Lord Wellesley

Answer: D. Lord Wellesley

Q18) Vernacular Press act passed by:

A. Lord Lytton
B. Lord Ripon
C. Lord William Bentinck
D. Lord Irwin

Answer: A. Lord Lytton

Q19) Viceroy during QIM:

A. Lord Wavell
B. Lord Irwin
C. Lord Linlithgow
D. Lord Reading

Answer: C. Lord Linlithgow

Q20) 1st viceroy of India:

A. Lord Hardinge
B. Lord Dalhousie
C. Lord Mayo
D. Lord Canning

Answer: D. Lord Canning

Q21) Who was the last British Viceroy of India?

A. Lord Linlithgow
B. Lord Wavell
C. Lord Mountbatten
D. Lord Irwin

Answer: C. Lord Mountbatten

Q22) Ring fence policy is associated with:

A. Dalhousie
B. Warren Hastings
C. Clive
D. John Lawrence

Answer: B. Warren Hastings

Q23) The viceroy who served the longest period in India was:

A. Lord Irwin
B. Lord Dalhousie
C. Lord Curzon
D. Lord Lilinthgow

Answer: D. Lord Lilinthgow

Q24) Who among the following was associated with the Permanent Settlement of Bengal?

A. William Bentinck
B. Lord Cornwallis
C. Lord Curzon
D. Lord Dalhousie

Answer: B. Lord Cornwallis

Q25) The English was made the official language of India under the reign of which governorgeneral?

A. Lord William Bentinck
B. Lord Reading
C. Lord Metcalf
D. Lord Hardinge

Answer: A. Lord William Bentinck

Q26) Rowlatt Act which authorised the Government to detain people without trial for an indefinite period was passed during the
tenure of___?

A. Lord Chelmsford
B. Lord Irwin
C. Lord Hardinge
D. Lord Reading

Answer: A. Lord Chelmsford

Q27) Who abolished dual government system in
Bengal?

A. Cornwallis
B. Warren Hastings
C. Clive
D. Reading

Answer: B. Warren Hastings

Q28) Liberator of Indian press:

A. Lord Ellenborough
B. Lord Elgin
C. Lord Reading
D. Charles Metcalfe

Answer: D. Charles Metcalfe

Q29) Jalianwala bagh massacre during tenure of:

A. Lord Metcalfe
B. John Shore
C. Lord Chelmsford
D. Lord Mayo

Answer: C. Lord Chelmsford

Q30) Viceroy during NCM:

A. Lord Reading
B. Lord Northbrook
C. Lord Mayo
D. Lord Dalhousie

Answer: A. Lord Reading

Q31) Bengal famine of 1943 occurred during viceroyalty of:

A. Lord Elgin
B. Lord Linlithgow
C. Lord Dalhousie
D. Lord Hastings

Answer: B. Lord Linlithgow

Q32). 1st factory act introduced by:

A. Lord Metcalfe
B. Lord Mayo
C. Lord Hardinge
D. Lord Ripon

Answer: D. Lord Ripon

Q33) INC establishment during tenure of:

A. Lord Ripon
B. Lord Hardinge
C. Lord Northbrook
D. Lord Dufferin

Answer: D. Lord Dufferin

Q34) Governor general when GOI act 1935 passed:

A. Lord Elgin
B. Lord Chelmsford
C. Lord Willingdon
D. Lord Dufferin

Answer: C. Lord Willingdon

Q35) 1st Anglo Afghan war during:

A. Lord Auckland
B. Lord Ellenborough
C. Lord Elgin
D. Lord Dalhousie

Answer: A. Lord Auckland

Q36) Revolt of 1857 during:

A. Lord Canning
B. Lord Curzon
C. Lord Metcalfe
D. Lord Dalhousie

Answer: A. Lord Canning

Previous History GK:

  • Indian National Movements GK 2024 with MCQ: Click Here

Question of the Day

Q) When India was Independent from British?

A. 1947
B. 1948
C. 1943
D. 1950

Thank You

Leave a Comment